290
Τα γραφεία της HSBC στο Χονγκ Κονγκ | REUTERS/Tyrone Siu/File Photo

Κόκκινη γιάφκα στην HSBC, και με τις ευλογίες της!

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2022, 16:22
Τα γραφεία της HSBC στο Χονγκ Κονγκ
|REUTERS/Tyrone Siu/File Photo

Κόκκινη γιάφκα στην HSBC, και με τις ευλογίες της!

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2022, 16:22

Συνέβη και αυτό! Η HSBC έγινε η πρώτη Δυτική τράπεζα που εγκατέστησε επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στη θυγατρική της, την HSBC Qianhai Securities. Δεν χρειάζεται συζήτηση: είναι μεγάλη παραχώρηση για τόσο συνειδητοποιημένους καπιταλιστές, η οποία δείχνει ότι «και το σκοινί της αγχόνης τους είναι ικανοί να σου πουλήσουν όταν έρθει η ώρα» όπως λέει το αισιόδοξο για την εργατική τάξη ανέκδοτο-τσιτάτο.

Η HSBC είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην Κίνα, με το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών της να προέρχεται από την αγορά του Χονγκ Κονγκ. Η προαναφερθείσα «επαναστατική πράξη» της σχετίζεται ασφαλώς με την έκθεσή της. Εξάλλου το κινεζικό κράτος έχει την κατάλληλη νομοθεσία που ευνοεί (αν δεν επιβάλλει) τέτοιες αποκοτιές, αφού επισήμως προβλέπεται ότι οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο κινεζικό έδαφος είναι υποχρεωμένες «να καλωσορίζουν» στις εγκαταστάσεις τους τις επιτροπές των συντρόφων.

Μη φανταστείτε ότι κατσικώθηκαν στην HSBC οι αμέτρητοι της Μεγάλης Πορείας. Δυο-τρία άτομα με κομματική ταυτότητα είναι όλοι και όλοι. Λέοντες όμως, που κατασπαράσσουν χάρτινες τίγρεις. Οι Κινέζοι, όπως ακούγεται και όπως σχολιάζουν και οι Financial Times, πιέζουν τις εταιρείες να δεχθούν τις συμβουλές του επιτροπάτου, άρα να παίζουν ρόλο οι σύντροφοι στη λήψη των αποφάσεων.

Τουλάχιστον τέτοιο σούσουρο γίνεται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Οτι οι Κινέζοι θέλουν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ζητήματα προσωπικού ή γραμμής παραγωγής (στις βιομηχανίες των Δυτικών), αναπτυξιακά πλάνα, κ.λπ. Οι ίδιοι οι Κινέζοι αντιτείνουν ότι οι Δυτικοί απλώς παραποιούν, ως συνήθως, τις κινεζικές νόρμες. «Οι επιτροπές μας  βοηθούν τους Δυτικούς να κατανοήσουν την κινεζική πολιτική και να επιλύσουν προβλήματα» λένε.

Η HSBC έχει οικοδομήσει την ιστορία της στην Κίνα: το αρκτικόλεξο σημαίνει Hong Kong and Shanghai Bank Corporation. Ιδρύθηκε το 1865 στην τότε βρετανική αποικία από έναν σκωτσέζο τραπεζίτη και αμέσως άνοιξε υποκατάστημα στη Σαγκάη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...