381
Ο Σολτς στο Στόλμπεργκ, το οποίο επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες, υπό το βλέμμα του Αρμιν Λάσετ, πρωθυπουργού του ομόσπονδου κρατιδίου | REUTERS/Leon Kuegeler

Κι όμως, ο Ολαφ Σολτς μπορεί να είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2021, 09:27
Ο Σολτς στο Στόλμπεργκ, το οποίο επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες, υπό το βλέμμα του Αρμιν Λάσετ, πρωθυπουργού του ομόσπονδου κρατιδίου
| REUTERS/Leon Kuegeler

Κι όμως, ο Ολαφ Σολτς μπορεί να είναι ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας

Protagon Team Protagon Team 8 Αυγούστου 2021, 09:27

Το αυξανόμενο ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) τους φέρνει να ισοψηφούν με τους Πράσινους και, εάν οι βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου στη Γερμανία διεξάγονταν σήμερα, θα μπορούσαν να ηγηθούν τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στη Γερμανία.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που διενεργήθηκε για λογαριασμό της συντηρητικής Bild am Sonntag εμφάνισε το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να εξασφαλίζει 18% των προθέσεων ψήφου, τους Πράσινους επίσης 18% και τους φίλα προσκείμενους στον επιχειρηματικό κόσμο Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) το 12%.

Τα τρία κόμματα κατά συνέπεια θα εξασφάλιζαν μαζί το 48% και θα μπορούσαν να σχηματίσουν τον λεγόμενο συνασπισμό του «φαναριού» (από τα χρώματά τους, κόκκινο, κίτρινο και πράσινο), καθώς οι υπόλοιπες παρατάξεις πλην των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών δεν θα ξεπερνούσαν το 18%. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται στο 11% και η παράταξη Die Linke («Η Αριστερά») στο 7% και κάθε κόμμα πρέπει να ξεπεράσει το όριο του 5% των ψήφων σε εθνική κλίμακα για να εκλέξει μέλη στην ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ.

Η δημοσκόπηση φέρει βέβαια τον συντηρητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως προς τις προθέσεις ψήφου, με το 26%. Ομως η Μέρκελ, στην εξουσία από το 2005, δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές. Και ο Αρμιν Λάσετ, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς για τη διαδοχή της, συνεχίζει να βλέπει τη δημοτικότητά του μειωμένη, εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε τις καταστροφικές πλημμύρες και διότι κατά φαινόμενα πληρώνει ακόμη το τίμημα του στιγμιότυπου στο οποίο συνελήφθη να γελάει ενώ ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφραζε τη θλίψη του για τα θύματα, λίγα μέτρα μπροστά του.

Το SPD έχει περάσει στην επίθεση, καθώς διέκρινε μια πιθανότητα νίκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα για την υποθετική απευθείας εκλογή καγκελαρίου, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Ολαφ Σολτς, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών σήμερα, προηγείται καθαρά, με το 27% (+5% σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα).

Ο Αρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, βρίσκεται στο 14% (+1%), μια μονάδα μπροστά από την υποψήφια των Πρασίνων, την Αναλένα Μπέρμποκ, που παραμένει στο 13% (αμετάβλητο).

Οι Πράσινοι παρουσίασαν την Τρίτη το πρόγραμμά τους που προβλέπει τη λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ελπίζοντας έτσι να αναζωογονήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία, η οποία σκόνταψε σε σειρά σφαλμάτων που διέγραψαν το ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα τους στο αρχικό στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...