631
Εικόνες από το περιστατικό, όπως η παραπάνω, λογοκρίθηκαν άμεσα από το καθεστώς | Twitter

Κι όμως! Διαμαρτυρία κατά του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο – «Δεν θέλουμε να γίνουμε σκλάβοι»

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 20:34
Εικόνες από το περιστατικό, όπως η παραπάνω, λογοκρίθηκαν άμεσα από το καθεστώς
|Twitter

Κι όμως! Διαμαρτυρία κατά του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο – «Δεν θέλουμε να γίνουμε σκλάβοι»

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 20:34

Ενας άνδρας του οποίου η ταυτότητα δεν έγινε γνωστή άνοιξε ένα πανό πάνω από μια γέφυρα στο Πεκίνο, με το οποίο ζητούσε την απομάκρυνση του Σι Τζινπίνγκ, σε μια σπάνια για τα δεδομένα της Κίνας διαμαρτυρία, η οποία έλαβε χώρα τρεις ημέρες πριν την έναρξη μιας –χωρίς προηγούμενο– τρίτης θητείας του κινέζου προέδρου στην ηγεσία της χώρας.

«Οχι άλλα PCR τεστ αλλά φαγητό, όχι άλλοι έλεγχοι αλλά ελευθερία, όχι άλλα ψέμματα αλλά αξιοπρέπεια, όχι πολιστική επανάσταση αλλά μεταρρυθμίσεις, “όχι” στον ηγέτη, “ναι” στα ψηφοδέλτια. Μην είστε σκλάβοι αλλά πολίτες», έγραφε. Ενα άλλο πανό προέτρεπε τους πολίτες να προχωρήσουν σε απεργία προκειμένου να απομακρυνθεί ο «δικτάτορας» και «προδότης» Σι, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια των Times στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ο 69χρονος πρόεδρος αναμένεται να λάβει το χρίσμα για μια τρίτη θητεία ως γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) στο 20ό συνέδριό του, που ξεκινά την Κυριακή στο Πεκίνο, προσέθεσε η Ντίντι Τανγκ.

«Εχοντας καταργήσει το όριο των δύο προεδρικών θητειών το 2018», η κίνηση αυτή «θα του επιτρέψει να αναλάβει εκ νέου (σ.σ. και τυπικά) την προεδρία την άνοιξη», εξήγησε.

Ενα ανακοινωθέν από την τελευταία συνεδρίαση του Κόμματος, που εξεδόθη την Τετάρτη, κατέστησε σαφές ότι ο Σι θα παραμείνει στην εξουσία, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που προέβλεπαν εδώ και καιρό ότι οι εργασίες του συνεδρίου δεν πρόκειται να φέρουν αλλαγή προσώπου στο τιμόνι του ΚΚΚ και της χώρας.

Εν μέσω των προετοιμασιών, τα μέτρα ασφαλείας στο Πεκίνο αυξήθηκαν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το συνέδριο θα ολοκληρωθεί χωρίς απρόοπτα.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο άνδρας που κρέμασε τα δύο πανό σε μια υπερυψωμένη διάβαση στον τρίτο περιφερειακό δρόμο της πόλης, στη βορειοδυτική συνοικία Χαϊντάν, εθεάθη να απομακρύνεται από την αστυνομία.

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο δείχνουν καπνό να υψώνεται από τη γέφυρα, υποδηλώνοντας ότι ο διαδηλωτής είχε βάλει φωτιά σε κάποιο αντικείμενο. Σε ένα από τα βίντεο, τα συνθήματα στα πανό μεταδίδονταν από ένα μεγάφωνο, ενώ ένας περαστικός ακούστηκε να λέει: «Αυτό είναι πρόβλημα για το 20ό συνέδριο του Κόμματος».

Δεν έγινε γνωστή, σε πρώτο χρόνο, η ταυτότητα του άνδρα.

Οι κινεζικές Αρχές αφαίρεσαν γρήγορα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις αναρτήσεις που αφορούσαν τη διαμαρτυρία. Φράσεις κλειδιά όπως «Χαϊντάν», «πανό» και «όχι άλλα PCR τεστ αλλά φαγητό» λογοκρίθηκαν. Οι λογαριασμοί πολλών ανθρώπων που προσπάθησαν να κοινοποιήσουν φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία ανεστάλησαν και ομάδες συζήτησης έκλεισαν, κατά την Τανγκ.

Εκτός Κίνας, πάλι, η διαμαρτυρία έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στο Twitter μεταξύ των κινεζοφώνων και των αναλυτών κινεζικών υποθέσεων, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο.

«Πόσο θαρραλέος ο άνδρας που, πέραν του ότι κρέμασε πανό, χρησιμοποίησε μεγάφωνο», έγραψε στο Twitter ο συγγραφέας και εξέχων κινέζος σχολιαστής Φανγκ Σιμίν. Ο Βανγκ Ζιάν, ένας κινέζος δημοσιογράφος που κατά το παρελθόν είχε εργαστεί σε κρατικά ΜΜΕ, έγραψε: «Αυτό (σ.σ. η διαμαρτυρία του άνδρα στο Πεκίνο) θα έπρεπε να είναι μια φυσιολογική έκφραση σε μια φυσιολογική κοινωνία, αλλά στην Κίνα μπορεί να σου κοστίσει τη ζωή».

Εθελοντές με κόκκινα περιβραχιόνια αναπτύχθηκαν σε όλους τους κεντρικούς δρόμους του Πεκίνου, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναστάτωση. Η στρατιωτική αστυνομία τοποθετήθηκε σε όλους τους σταθμούς του μετρό, καθώς και στις πολυσύχναστες διασταυρώσεις.

Οι αντιφρονούντες και οι ακτιβιστές προειδοποιήθηκαν να μη φύγουν από τα σπίτια τους, ενώ αποκλείστηκε η δυνατότητα να λάβουν κλήσεις στα τηλέφωνά τους, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ των Times.

Τέλος, το Πεκίνο αυστηροποίησε και τους ελέγχους κατά της Covid-19. Οσοι θέλησαν να ταξιδέψουν στην πόλη δυσκολεύτηκαν να κλείσουν εισιτήριο τρένου ή αεροπλάνου, ενώ όσοι καταφέρουν να φτάσουν στην πρωτεύουσα θα υποβληθούν σε δύο PCR τεστ εντός τριών ημερών και θα πρέπει να παραμείνουν στις κατοικίες τους μέχρι να λάβουν αρνητικά αποτελέσματα.

Τα σκληρά μέτρα του Πεκίνου για τον κορονοϊό, περιλαμβανομένων των παρατεταμένων και «σκληρών» lockdown, είχαν αποτελέσει, πριν λίγο καιρό, την τελευταία αφορμή για να λάβουν μεγάλη διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμαρτυρίες κινέζων πολιτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...