240
| Shutterstock

Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» το σενάριο του 6% στα 703 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 09:35

Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» το σενάριο του 6% στα 703 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2022, 09:35

Η δύσκολη «άσκηση» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού –της δεύτερης μέσα σε έναν χρόνο– φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», νέα αύξηση που θα ισχύσει από την Πρωτομαγιά θα είναι πέριξ του 6%, στα 703 ευρώ, ώστε μαζί με αυτή που είχε δοθεί στην αρχή του 2022, η συνολική αναπροσαμογή να υπερκαλύπτει τον πληθωρισμό.

Ως καταληκτική ημερομηνία θεωρείται η 29η Απριλίου –τότε θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο η εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη. Ηδη η πρώτη φάση των διαβουλεύσεων μεταξύ κοινωνικών εταίρων και φορέων έχει ολοκληρωθεί με τις προτάσεις να ποικίλουν και να καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος: από το 2,7%-3,4% που έχει εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος ως το 18% που ζητάει η ΓΣΣΕ, ενώ κοντά στην περιοχή του 4% είναι η αύξηση που «δέχονται» οι εργοδοτικοί φορείς.

Οπως ανέφερε το ρεπορτάζ της Ρούλας Σαλούρου στην «Καθημερινή», κυβερνητικοί κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι το ιδανικό για την παρούσα κατάσταση –και σε όρους πολιτικής επικοινωνίας, αν όχι κυρίως για αυτούς– θα ήταν ο νέος κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου, να έχει μπροστά το ψηφίο 7, να ξεπερνάει δηλαδή τα 700 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 5,6%.

Οπως αναμενόταν οι εργοδοτικοί φορείς διαφωνούν. Θεωρούν ότι υψηλές αυξήσεις στα κατώτατα όρια θα προκαλέσουν σπιράλ διαδοχικών αυξήσεων, υπονομεύοντας την πολυσυζητημένη «παραγωγικότητα» των ελληνικών επιχειρήσεων. Ζητούν υπό αυτό το πρίσμα η όποια αύξηση να συνδυασεί με μια νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...