394
Στιγμιότυπο από την άφιξη των εμβολίων των Pfizer και BioNTEch σε νοσοκομείο στη Γουαδαλαχάρα της Ισπανίας | REUTERS/Susana Vera

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2020, 13:52
Στιγμιότυπο από την άφιξη των εμβολίων των Pfizer και BioNTEch σε νοσοκομείο στη Γουαδαλαχάρα της Ισπανίας
| REUTERS/Susana Vera

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2020, 13:52

Η διανομή της αρχικής ποσότητας των 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 των Pfizer and BioNTech στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενώ υπάρχει μια ανησυχία για τον αριθμό των σκευασμάτων αλλά και την χρονοκαθυστέρηση που παρατηρείται στον εφοδιασμό αρκετών κρατών-μελών με τις πρώτες παρτίδες.

«Η διανομή και των 200 εκατομμυρίων δόσεων θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον Σεπτέμβριο 2021», δηλώνει ο εκπρόσωπος σε email που απηύθυνε προς το πρακτορείο Reuters.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε επίσης ότι διεξάγονται συνομιλίες για την παράδοση επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων, επιλογή που προβλέπεται από το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Pfizer και BioNTech.

Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της ισπανικής κυβέρνησης ότι οι παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, θα υποστούν μια ελαφρά καθυστέρηση λόγω προβλήματος όσον αφορά τον εφοδιασμό στο εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο.

«Η Pfizer Ισπανίας δηλώνει ότι ενημερώθηκε τη νύχτα από το εργοστάσιό της στο Πουρς (στο Βέλγιο) για καθυστέρηση των αποστολών σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, λόγω ενός προβλήματος στην διαδικασία φόρτωσης και αποστολής», ανέφερε το ισπανικό υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, στην οποία πάντως δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι υπόλοιπες επτά χώρες που επηρεάστηκαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο φαρμακευτικός όμιλος διαβεβαίωσε το υπουργείο ότι «η κατάσταση έχει ήδη ρυθμιστεί», αλλά «η προσεχής παράδοση εμβολίων θα σημειώσει καθυστέρηση κάποιων ωρών και τα εμβόλια θα φτάσουν στην Ισπανία την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου για την συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού σε όλη την επικράτεια».

Η Pfizer ανέβαλε κατά μία ημέρα, για αύριο, Τρίτη, την παράδοση νέας παρτίδας εμβολίων κατά της Covid-19 στην Ισπανία λόγω προβλήματος στον εφοδιασμό, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα σήμερα και ο ισπανός υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια.

«Αυτά (τα εμβόλια) θα είναι διαθέσιμα αύριο το πρωί στα σημεία εμβολιασμού», διευκρίνισε ο Ίγια σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Cadena SER

Η Ισπανία αναμενόταν σήμερα να λάβει 350.000 δόσεις του εμβολίου που παρασκευάζουν τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech. Τους επόμενους τρεις μήνες η Ισπανία προβλέπει να λαμβάνει περίπου 350.000 δόσεις την εβδομάδα.

Η πλειονότητα των χωρών μελών της ΕΕ άρχισε το σαββατοκύριακο τον εμβολιασμό των πληθυσμών τους κατά της COVID-19, κάνοντας τις πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε ηλικιωμένους, προσωπικό του συστήματος υγείας ή ακόμη πολιτικούς αξιωματούχους, μερικές μέρες μετά το πράσινο φως που έλαβε από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News