479
O καθηγητής εμφανίστηκε επικριτικός για συγκεκριμένα από τα ισχύοντα μέτρα. Μιλάμε για σχολεία και δεν έχουμε έναν εκπαιδευτικό στην Επιτροπή, παρατήρησε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων | YouTube

Καθηγητής Τζανάκης: Χρειάζεται άλλο μείγμα μέτρων – να αφήσουν τον κόσμο να πάει στις εξοχές

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 10:25
O καθηγητής εμφανίστηκε επικριτικός για συγκεκριμένα από τα ισχύοντα μέτρα. Μιλάμε για σχολεία και δεν έχουμε έναν εκπαιδευτικό στην Επιτροπή, παρατήρησε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων
|YouTube

Καθηγητής Τζανάκης: Χρειάζεται άλλο μείγμα μέτρων – να αφήσουν τον κόσμο να πάει στις εξοχές

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 10:25

Διαφορετικό μείγμα μέτρων, αλλά και εμπλουτισμό της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων με επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, ζήτησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης,  εκφράζοντας ανοικτά την αντίθεσή του σε συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα, που, όπως είπε, είναι εξ ορισμού αντίθετα με την κοινή λογική, όπως για παράδειγμα το ωράριο των σούπερ μάρκετ.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης στο Mega, ο κ. Τζανάκης  εκτίμησε για την κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, ότι «δεν θα φτάσουμε στους 1.000 διασωληνωμένους, αλλά θα τερματίσουμε κάπου πολύ χαμηλότερα, στους 700 με 750. Το peak των ΜΕΘ το παρακολουθούμε δυο-τρεις εβδομάδες μετά το peak των κρουσμάτων», ανέφερε μεταξύ άλλων, χωρίς να αποκλείσει το  ενδεχόμενο τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τις 3.000.

«Πιθανότατα βρισκόμαστε στην κορύφωση και ελπίζουμε πως θα αρχίσει η αποκλιμάκωση», είπε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, υπογράμμισε, «θα πρέπει ο καθένας να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα προστασίας, να εμβολιαζόμαστε και ενδεχομένως η επιτροπή να πρέπει να μας προτείνει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων που θα αποκλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση».

Στο σημείο αυτό ο κ. Τζανάκης μίλησε για μέτρα αντίθετα με την κοινή λογική, τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ, όπως για παράδειγμα η συμπίεση του ωραρίου των σούπερ μάρκετ, όπου, όπως σημείωσε, κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας ώστε να μην έχουμε υπερσυγκέντρωση.

Ο καθηγητής εμφανίστηκε επικριτικός και για το μέτρο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων –πόσω μάλλον των διαδημοτικών– υποστηρίζοντας ότι αν οι νομοί είναι στο κίτρινο, θα μπορούσαν να επιτρέπονται οι εν λόγω μετακινήσεις.

Δεν αφήνουμε τον κόσμο να φύγει εκτός πόλεων να πάει στις εξοχές και τον εξαναγκάζουμε να υπερσυγκεντρωθεί στα αλσύλια και τα πάρκα την Καθαρή Δευτέρα, ανέφερε επί παραδείγματι, ενώ όσον αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τους εκδρομείς, απάντησε λέγοντας:

Δεν λέμε να πάμε και να συγχρωτιστούμε με τους ντόπιους, αλλά να πάμε με την οικογένειά μας για αναψυχή, προσεκτικά και οργανωμένα, με τήρηση των μέτρων.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να πρέπει να μπουν και άλλες ειδικότητες στην επιτροπή επιδημιολόγων που αποφασίζει για τα μέτρα. Οι υγειονομικοί, είπε, έχουν πολύ μεγάλο λόγο στην Επιτροπή, πρέπει να μπουν και άλλοι επιστήμονες από άλλες ειδικότητες. Μιλάμε για τα σχολεία και δεν έχουμε έναν εκπαιδευτικό, παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στον χρονικό ορίζοντα που μπορεί να περιμένουμε να δούμε μεγάλη μείωση κρουσμάτων, υποστήριξε πως αυτό θα συμβεί σε διάστημα πέντε με έξι εβδομάδων.

Κλείνοντας, ο Νίκος Τζανάκης μίλησε για συντεταγμένη έξοδο, «να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο να έχει μία συμπεριφορά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε με την πανδημία χωρίς υγειονομικές επιπτώσεις». Αυτό θα πρέπει να είναι το μεγάλο στρατηγικό σχέδιο, τόνισε. Πρέπει  να σηκώσουμε το κεφάλι και να αντιμετωπίσουμε τον ιό με μέτρα που θα επιτρέψουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή να ανασάνει, χωρίς υγειονομικές επιπτώσεις, αυτό είναι το μείγμα μέτρων που απαιτείται, συμπλήρωσε, προτείνοντας αύξηση των τεστ στις 150.000 ή και 200.000. Δεν νοείται εργασιακός χώρος, ακόμα και με πέντε υπαλλήλους, χωρίς τεστ, παρατήρησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...