152
Ο Πέρε Αραγονές αποχωρεί από το κοινοβούλιο της Καταλονίας μετά την ανακήρυξή του | REUTERS/Nacho Doce

Καταλονία: Νέος πρόεδρος ο μετριοπαθής Πέρε Αραγονές που στηρίζει την ανεξαρτησία της

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2021, 17:01
Ο Πέρε Αραγονές αποχωρεί από το κοινοβούλιο της Καταλονίας μετά την ανακήρυξή του
|REUTERS/Nacho Doce

Καταλονία: Νέος πρόεδρος ο μετριοπαθής Πέρε Αραγονές που στηρίζει την ανεξαρτησία της

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2021, 17:01

Πρόεδρος της Καταλονίας εξελέγη την Παρασκευή ο μετριοπαθής υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της, Πέρε Αραγονές, με την υπόσχεση να συνεχίσει τις προσπάθειες για αυτονόμησή της.

Ο 38χρονος νομικός υποσχέθηκε στο αυτονομιστικό καταλανικό κίνημα να απαιτήσει από τη Μαδρίτη τη διοργάνωση ενός ακόμα δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης για την Καταλονία, τη δεύτερη πλουσιότερη περιφέρεια της Ισπανίας με πρωτεύουσα τη Βαρκελώνη. Η ισπανική κυβέρνηση αντιτίθεται κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο Αραγονές, ο οποίος ανήκει στο κόμμα Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), υποστηρίχθηκε από δύο άλλα σκληροπυρηνικά αυτονομιστικά κόμματα, το κεντροδεξιό Junts (Μαζί για την Καταλονία) του πρώην περιφερειακού προέδρου Κάρλος Πουτζντεμόν και το ακροαριστερό CUP, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη 74 από τους 135 βουλευτές, τρεις μήνες μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στην περιφέρεια.

Ο Αραγονές συμφώνησε με το κεντροδεξιό Junts να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Το κόμμα του και το Junts κυβερνούν μαζί την Καταλονία από το 2016, όμως μέχρι τώρα την προεδρία είχαν οι κεντροδεξιοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...