666
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνονται διακρίσεις όπως αυτές που καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ | YouTube/ ΣΚΑΪ

Καταγγελία για ΜΕΘ «κρατημένες για VIP»

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 12:27
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνονται διακρίσεις όπως αυτές που καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
|YouTube/ ΣΚΑΪ

Καταγγελία για ΜΕΘ «κρατημένες για VIP»

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 12:27

Τη σοκαριστική καταγγελία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, ότι παραμένουν κλειστές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που προορίζονται μόνο για «VIP ασθενείς», κλήθηκε να σχολιάσει σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Αν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να καταγγελθούν και να διερευνηθούν χωρίς καμία αμφιβολία. Είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικοί οι λόγοι για τους οποίους οι πολίτες που διασωληνώνονται και χρειάζονται ΜΕΘ, να πηγαίνουν σε κρεβάτια ΜΕΘ», είπε ο κ. Οικονόμου και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνονται διακρίσεις όπως αυτές που καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, από τις 647 κλίνες ΜΕΘ που διατίθενται για περιστατικά κορονοϊού σε όλη τη χώρα, 47 παραμένουν κενές, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

«Με βάση το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας, λειτουργούν 647 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού. Με τα στοιχεία που δίνονται, οι διασωληνωμένοι είναι 714. Αρα, ακόμα και όλοι διασωληνωμένοι να ήταν στις ΜΕΘ, υπάρχουν τουλάχιστον 114 ασθενείς με κορονοϊό που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ επί πολλές μέρες, ενώ πολλοί χάνουν τη ζωή τους. Και ρωτώ εγώ, αφού έχουμε 114 εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένους, γιατί οι 47 κλίνες δεν γεμίζουν;» διερωτήθηκε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αναφέρθηκε μάλιστα και σε συγκεκριμένο παράδειγμα, επικαλούμενος την περίπτωση ενός ζευγαριού διασωληνωμένου εκτός ΜΕΘ στη Νίκαια, το οποίο, ενώ υπήρχαν δύο κενές κλίνες στο ΚΑΤ, δεν μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο του Αμαρουσίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τον χειρισμό της υπόθεσης του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμά, επαναλαμβάνοντας πως είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση της κυβέρνησης ότι τα κριτήρια για μια ΜΕΘ είναι αποκλειστικά και μόνο υγειονομικά. «Είναι άλλο να λέμε ότι πολίτες που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ να μην μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις όπου υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και άλλο να λέμε ότι γίνεται προνομιακή μεταχείριση», επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Για μία ακόμη φορά, εξάλλου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. «Ολες μας οι ενέργειες από τον Σέπτεμβριο μέχρι σήμερα -επανέλαβε- έχουν ως στόχο η οικονομία, η κοινωνία και η εκπαίδευση να παραμείνουν ανοιχτές, ενώ παράλληλα δίνουμε τη μάχη για τον περιορισμό της διασποράς και τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση συζητά για υποχρεωτικότητα όταν έχει εξαντλήσει τη διαδικασία της πειθούς και σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση, αλλά και σε ό,τι αφορά μια σειρά από άλλες διαδικασίες. Σε πρώτη φάση, επιβλήθηκε στις ηλικιακές ομάδες που αποδεδειγμένα κινδυνεύουν πιο πολύ, είπε, και «αν χρειαστεί να κάνουμε οτιδήποτε άλλο, εδώ είμαστε να το δούμε».

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε,  η γενναία απόφαση του Πρωθυπουργού για τους άνω των 60 ετών φαίνεται να αποδίδει, καθώς πάνω από 70.000 πολίτες αυτής της ηλικίας που ήταν ανεμβολίαστοι, μέσα σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα έσπευσαν να αξιοποιήσουν το εμβόλιο, ενώ και η τρίτη δόση πηγαίνει πάρα πολύ καλά και περίπου 1,8 εκατ. πολίτες την έχουν ήδη κάνει.

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε, τέλος, και στην πορεία της οικονομίας. Η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά και αυτό, τόνισε, δε γίνεται εν κενώ, αλλά επειδή η κυβέρνηση εφάρμοσε μια σώφρονα και λελογισμένη πολιτική όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, διευκρίνισε, το έξτρα δώρο των εορτών δεν θα επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες πολιτών, πέρα των χαμηλοσυνταξιούχων, των ΑμεΑ και των υγειονομικών.

«Ακολουθούμε μια πολιτική δυναμικής ανάπτυξης, η οποία δίνει πράγματα που δεν τους τα παίρνει και δημιουργεί στέρεες βάσεις, έτσι ώστε μερίδιο σε αυτή την προκοπή και την ευημερία που έχουμε, να έχουν όλοι», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Η απάντηση του Θάνου Πλεύρη

«Αναφορικά με τις καταγγελίες για την επιλεκτική εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ, διευκρινίζεται ότι η δήλωση των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ γίνεται από τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ. Ολα τα νοσοκομεία που διαθέτουν κενές κλίνες ΜΕΘ βλέπουν τα αιτήματα και βάσει ιατρικών κριτηρίων δέχονται με απόφαση ιατρών τον ασθενή στην κενή κλίνη ΜΕΘ που διαθέτουν. Αναφορές ότι κρατούνται κλίνες ΜΕΘ ή γίνεται επιλεκτική εισαγωγή τους είναι ψευδέστατες και προσβάλλουν πρωτίστως τους ιατρούς. Οσοι διακινούν fake news λειτουργούν ως συκοφάντες και είναι υπόλογοι απέναντι στους ιατρούς, που προσβάλλουν», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...