282
Παρά τις δημοσκοπήσεις που τον ήθελαν να δίνει μάχη, ο Τζάστιν Τριντό ε΄δω με τη σύζυγό του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εξασφαλίζει μια δεύτερη θητεία | REUTERS/Stephane Mahe

Καναδάς: Νίκη-έκπληξη, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, για τον Τριντό

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 07:52
Παρά τις δημοσκοπήσεις που τον ήθελαν να δίνει μάχη, ο Τζάστιν Τριντό ε΄δω με τη σύζυγό του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, εξασφαλίζει μια δεύτερη θητεία
|REUTERS/Stephane Mahe

Καναδάς: Νίκη-έκπληξη, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, για τον Τριντό

Protagon Team Protagon Team 22 Οκτωβρίου 2019, 07:52

Οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό κέρδισαν τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τη Δευτέρα και θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, η οποία όμως θα είναι μειοψηφική.

Μέχρι στιγμής, οι Φιλελεύθεροι εξασφαλίζουν 156 έδρες από τις 338 έναντι 121 των Συντηρητικών του Aντριου Σιρ. Πάντως, σε απόλυτο αριθμό ψήφων προηγούνται οι Συντηρητικοί (ποσοστό 34,4% έναντι 32,9% των Φιλελεύθερων).

Το όριο για την εξασφάλιση πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων στην Οτάβα είναι οι 170 έδρες.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Μπλοκ Κεμπεκουά των αυτονομιστών με 32 έδρες, ενώ 25 εξασφαλίζει το κεντροαριστερό Νέο Δημοκρατικό Κόμμα του Τζαγκμέτ Σινγκ.

Οι Φιλελεύθεροι είχαν αναδειχθεί στην εξουσία το 2015 εξασφαλίζοντας 177 έδρες.

Ο Τριντό παρακολουθεί τα αποτελέσματα με την οικογένειά του // REUTERS/Stephane Mahe

Οι προβλέψεις ήθελαν τον Τριντό, γιο του εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργού Πιερ Τριντό, να δίνει μάχη για να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία, έπειτα από δύο σοβαρά σκάνδαλα και την επιθετική εκστρατεία των Συντηρητικών.

Ερευνα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBC προέβλεψε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα σημάνει πως θα χρειαστεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας στον Καναδά, αφού κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αναμενόταν να εξασφαλίσει πάνω από το 33% των ψήφων.

Ο 47χρονος Τριντό είχε τη στήριξη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που τον θεωρεί έναν από τους λίγους εναπομείναντες «προοδευτικούς ηγέτες» διεθνώς. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό.

Είχε πληγεί από δύο σοβαρά σκάνδαλα, την αποκάλυψη ότι είχε βάψει μαύρο το πρόσωπό του όταν ήταν νέος αλλά και τις επικρίσεις σε βάρος του για το πώς χειρίστηκε την έρευνα για διαφθορά σε βάρος μιας από τις σημαντικότερες καναδικές κατασκευαστικές εταιρείες, της SNC-Lavalin. Βρέθηκε ακόμη αντιμέτωπος με μια εικόνα κόπωσης και φθοράς της κυβέρνησής του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...