260
Φωτογραφίες του φαινομένου που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης | Social media/ CreativeProtagon

Κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Τα… εξωγήινα φώτα της «πολικής δίνης» προκάλεσαν αίσθηση

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2022, 12:02
Φωτογραφίες του φαινομένου που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
|Social media/ CreativeProtagon

Κακοκαιρία στις ΗΠΑ: Τα… εξωγήινα φώτα της «πολικής δίνης» προκάλεσαν αίσθηση

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2022, 12:02

Eνα σπάνιο και εξαιρετικά εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο προκάλεσε το πρωτοφανές κύμα ψύχους και πολικών θερμοκρασιών στις ΗΠΑ: Τη στιγμή που εκατ. Αμερικανοί προσπαθούσαν να προφυλαχθούν από την επίθεση της πολικής δίνης, είδαν στον ουρανό να σχηματίζονται γιγάντιοι στύλοι φωτός που κατέληγαν στο έδαφος.

Ηταν ένα μετεωρολογικό φαινόμενο, που όμως στο συλλογικό φαντασιακό έχει κάτι από ταινίες επιστημονικής φαντασίας, από εκείνες τις ακτίνες που «χρησιμοποιούν» οι εξωγήινοι για να απαγάγουν ανθρώπους. Πολλοί κάτοικοι φωτογράφησαν αυτά τα περίεργα φώτα και τα ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φωτεινοί στύλοι σχηματίζονται όταν οι ακτίνες φωτός αντανακλώνται από οριζόντια ευθυγραμμισμένους κρυστάλλους πάγου που αιωρούνται ή πέφτουν αργά στον αέρα. Οι κρύσταλλοι λειτουργούν σαν μια σειρά από μικροσκοπικούς καθρέφτες στον ουρανό, αντανακλώντας το φως καθώς πέφτουν αργά στο έδαφος.

Ενώ το φως έρχεται στην πραγματικότητα από το επίπεδο του εδάφους ή ψηλότερα στον ουρανό, φαίνεται στους παρατηρητές να προέρχεται από διάφορα σημεία πάνω ή κάτω από τη φυσική πηγή, σχηματίζοντας τη δέσμη φωτός.

Αν και ο εγκέφαλος του ανθρώπου μπορεί να πιστεύει ότι οι πυλώνες είναι εκεί, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια οπτική ψευδαίσθηση. Σχηματίζονται με τον ίδιο τρόπο που οι εικονικές εικόνες και τα αντικείμενα που αντανακλώνται σε καθρέφτες, φαίνεται να υπάρχουν πίσω από το επίπεδο του καθρέφτη.

Απαιτούνται ειδικές συνθήκες για να σχηματιστούν αυτοί οι στύλοι φωτός. Πρέπει η θερμοκρασία να είναι κάτω από το μηδέν και το επίμαχο σημείο της ατμόσφαιρας πρέπει να είναι ουσιαστικά χωρίς αέρα.

Οι μικροσκοπικοί εξαγωνικοί κρύσταλλοι πάγου διαταράσσονται και παίρνουν διάφορους προσανατολισμούς καθώς πέφτουν. Η παρουσία οριζόντιων κρυστάλλων σε διάφορα υψόμετρα προκαλεί την επιμήκυνση της ανάκλασης της πηγής φωτός στους στύλους που σχηματίζονται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...