695
O Αδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΙ το πρωί της Παρασκευής | YouTube/SKAI

Γεωργιάδης: «Ο Καραμανλής δεν ευθύνεται για το δυστύχημα – Να είναι κανονικά υποψήφιος»

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 12:19
O Αδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΙ το πρωί της Παρασκευής
|YouTube/SKAI

Γεωργιάδης: «Ο Καραμανλής δεν ευθύνεται για το δυστύχημα – Να είναι κανονικά υποψήφιος»

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 12:19

Το πολιτικό αποτύπωμα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, στη σκιά και των δημοσκοπήσεων που κατέγραψαν απώλειες για την κυβερνητική παράταξη, επιχείρησε να περιγράψει και να αναλύσει την Παρασκευή ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος μίλησε και για επικοινωνιακά λάθη αλλά και για το θέμα του παραιτηθέντος υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ως προς αυτό το τελευταίο, μάλιστα, διαφοροποιήθηκε από τις φωνές εντός της ΚΟ της ΝΔ που ζητούν από τον κ. Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

Κατ’ αρχάς ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, εξήγησε για τις δημοσκοπήσεις πως ένα τόσο τραγικό δυστύχημα δεν θα μπορούσε να μην έχει επίπτωση στην κυβέρνηση.

Ο ίδιος είπε ότι είναι «η φυσιολογική αντίδραση» αυτό που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά επεσήμανε ότι παρ’ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο κύριος αντίπαλος της κυβέρνησης δεν εισπράττει καθόλου επιπλέον ποσοστά.

«Έχουμε περισσότερο μια οργή του κόσμου που οδηγεί σε μια αντισυστημική συμπεριφορά» ανέφερε και προέβλεψε ότι η οργή θα καταλαγιάσει. Σχολίασε μάλιστα ότι η αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ περί δημοσκοπήσεων «γίνεται κάπως κουραστική», με δεδομένο ότι τόσο καιρό τις αμφισβητούσε, αλλά τώρα που δείχνουν υποχώρηση της ΝΔ τις επικροτεί.

Σχολιάζοντας ένα από τα αποτελέσματας της έρευνας της Pulse ότι μόλις το 8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η τραγωδία στα Τέμπη ήταν ανθρώπινο λάθος, ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε σε μια οδυνηρή παραδοχή λέγοντας ότι ήταν «αποτυχία» της κυβέρνησης ότι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε τι συνέβη.

«Είναι ορισμός τους ανθρώπινου λάθους, είναι απολύτως προφανές τι συνέβη, ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι σε συγκεκριμένη θέση έκαναν σειρά λαθών, το ένα λάθος μετά το άλλο. Ήταν άκομψο να συζητάμε για τα λάθη του σταθμάρχη την ώρα που θάβαμε τα παιδιά», εξήγησε.

«Ολοι έχουμε στενοχωρηθεί, αλλά η στενοχώρια δεν είναι κομματικό ζήτημα, δεν υπάρχει ένας γονέας που δεν σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να είναι το δικό του παιδί στο τρένο», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε πως ο ίδιος από την πρώτη στιγμή μετά το δυστύχημα τόνιζε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα στη Λάρισα λειτουργούσε.

«Δεν το είπα από το μυαλό μου, υπάρχει καταγραφικό μηχανήμα, έχουν παραδοθεί όλα στον ανακριτή και στον εισαγγελέα, είναι στοιχείο της δικογραφίας» είπε, για να προσθέσει ότι ο σταθμάρχης «είχε 12,5 λεπτά που του άναβε μια κόκκινη γραμμή ότι το τρένο ήταν σε λάθος γραμμή, είχε ήχο και ένα κουμπί που αν το πάταγε θα φρέναραν τα τρένα. Ο πίνακας φώναζε, είναι όλα καταγεγραμμένα».

Υπογράμμισε ότι υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες που θα προλάβαιναν το δυστύχημα, αλλά «εδώ έχουμε την εικόνα της Ελλάδας που δεν θέλουμε», σχολίασε, περιγράφοντας τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν λίγο πριν και μετά το τραγικό δυστύχημα.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «το μερίδιο της δικής μας ευθύνης είναι ότι δεν συγκρουστήκαμε με το βαθύ κράτος, το βαθύ Δημόσιο. Το διακύβευμα των εκλογών πρεπει να είναι ότι έχει έρθει η ώρα να συγκρουστούμε με το κομμάτι της παλιάς Ελλάδας».

Για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Ερωτηθείς για τον παραιτηθέντα υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «πήρε την απόφαση να παραιτηθεί σε πρώτο χρόνο, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο, δεν ξέρω πολλούς που θα το έκαναν, και πήρε πάνω του ευθύνες παραπάνω από ό,τι του αναλογούσαν, διότι τελικά την πράξη ευθύνης του Καραμανλή την πουλήσαν στην κοινωνία ως ενοχή».

Και πρόσθεσε: «Ο Καραμανλής δεν ευθύνεται για το δυστύχημα, η πολιτική ευθύνη είναι γενική έννοια, την ανέλαβε και με γενναιότητα, αλλά δεν ευθύνεται για το λάθος του σταθμάρχη. Ο κανιβαλισμός που ακολούθησε θα λειτουργήσει αρνητικά στο μέλλον, κανενας πολιτικός δεν θα θέλει να παραιτηθεί».

Για την υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή σχολίασε πως «δεν υπάρχει ζήτημα να μην είναι υποψήφιος, είναι βουλευτής Σερρών, θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι των Σερρών αν θα ξαναπάει στη Βουλή». Είναι μια σαφής διαφοροποίηση του αντιπροέδρου της ΝΔ απέναντι στις φωνές πολλών βουλευτών που την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν από τον κ. Καραμανλή να «διευκολύνει» την παράταξη και τον Πρωθυπουργό και να μην είναι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές.

«Στηρίζουμε όλοι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εμπιστευόμαστε ότι θα κάνει τη δουλειά. Ο Μητσοτάκης πρέπει να είναι η επιλογή του κόσμου, δεν έκανε λίγα ο Μητσοτάκης σε τέσσερα χρόνια. Μην καταστρέφουμε και μην λιθοβολούμε μια ανορθωτική προσπάθεια τεσάρων ετών. Θα τα αλλάξει όλα ο Μητσοτάκης αν του δώσει την ευκαιρία ο λαός», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...