• Η ΕΛΣΤΑΤ πάλι στο στόχαστρο: Την αμφισβητεί ο Βαρουφάκης για την ύφεση

    Φαίνεται το έχει η μοίρα της ΕΛΣΤΑΤ, μια δεκαετία ανεξάρτητη αρχή, να την αμφισβητεί το πολιτικό σύστημα.

     

    Εντάξει, ο Αθανάσιος Θανόπουλος, σημερινός πρόεδρος, δεν θα τραβήξει όσα τράβηξε ο έρημος ο Ανδρέας Γεωργίου που διαπίστωσε το τρομακτικό έλλειμμα που κληροδότησε στη χώρα η πενταετία Καραμανλή το 2009, αλλά ήδη η ΕΛΣΤΑΤ αμφισβητείται από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

     

    Ο λόγος; Οτι η ΕΛΣΤΑΤ τόλμησε την Παρασκευή να ανακοινώσει ότι η ύφεση κατά το 2020 ήταν τελικά 8,2% και όχι διψήφια όπως εκτιμούσαν άλλοι θεσμοί ή και ακόμα μεγαλύτερη, προς το 15% που προέβλεπε ο αλησμόνητος ως υπουργός Οικονομικών το εξάμηνο του ’15, νυν επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

     

    Ο κ. Βαρουφάκης επέμεινε με ανάρτησή του στο Twitter ότι έχει αυτός δίκιο και όχι η ΕΛΣΤΑΤ: η ύφεση του 2020 είναι στο -11,7%, λέει.

     

    Υποσχέθηκε δε να εξηγήσει τα πώς και τα γιατί στη Βουλή.

    Με μια πρώτη ματιά ο κ. Βαρουφάκης βασίζει τους υπολογισμούς του στο ότι το ΑΕΠ το 2019 ήταν 187,7 δισ. ευρώ και αυτό του 2020 ήταν 165,8 δισ. ευρώ –έτσι όντως η ύφεση είναι άνω του 11%.

     

    Ομως η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ΑΕΠ 168,5 δισ. ευρώ για τη χρονιά που πέρασε, με ΑΕΠ 183,6 δισ. ευρώ το ’19. Ετσι βγαίνει το 8,2%.

     

    Τέλος πάντων, αυτό που μένει, πέρα από την γλυκιά αναμονή μιας διάλεξης περί οικονομικών από τον κ. Βαρουφάκη στη Βουλή, είναι το τρομακτικό αποτύπωμα της πανδημίας στο σώμα της χώρας: χάθηκαν 15 δισ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες…

  • Το ραντεβού του Χρυσομάλλη της ΝΔ ήταν απέναντι από την οικία του Μητσοτάκη

    Η τιμωρία του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτου Χρυσομάλλη που βρέθηκε να παραβιάζει τα περιοριστικά μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση (επίσης της ΝΔ) στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού, είναι αυτό που Αγγλοσάξωνες αποκαλούν yesterday’s news.

     

    Ωστόσο, οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν την ιστορία να στέκεται και σήμερα. Οπως το ότι ο κ. Χρυσομάλλης, τρίτος στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο (δεύτερος σε σταυρούς αφού την πρώτη θέση κατέλαβε ως τέως Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς), επέμεινε ότι το πρόστιμο και η επίπληξη που έλαβε ήταν άδικα μέτρα καθώς βρισκόταν στο λόμπι ξενοδοχείου με έναν δημοσιογράφο στο πλαίσιο των βουλευτικών του καθηκόντων.

     

    Δύο αναφορές στα «Νέα» της Παρασκευής περιέγραψαν την υπόθεση.

     

    Ο «Μικροπολιτικός» έγραψε:

     

    «Εντάξει, όπως όλοι παρατηρούν στους δρόμους οι έλεγχοι για τις παραβιάσεις των υγειονομικών μέτρων δεν είναι αυτό που θα λέγαμε εντατικοί ή αυστηροί. Παρ’ όλ’ αυτά, σε έλεγχο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σε συνεργασία με την Αστυνομία – την Τετάρτη το απόγευμα και το βράδυ – το κλιμάκιο των ελεγκτών μοίρασε πρόστιμα σε ξενοδοχείο στο Κολωνάκι. Ανάμεσα σε αυτούς που θα κληθούν να πληρώσουν τη λυπητερή και ο γαλάζιος βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης. Ο εθνοπατέρας Μεσσηνίας έπινε το καφεδάκι του στο λόμπι, ενώ εμείς οι υπόλοιποι στην καλύτερη το πίνουμε στο μπαλκόνι μας. Οπότε θεωρώ ότι η κίνηση του γ.γ. της νεοδημοκρατικής ΚΟ Γιάννη Μπουγά να τον καλέσει και να του απευθύνει “αυστηρή επίπληξη” ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει ένα κοινοβουλευτικό μαστίγιο – και δη της συμπολίτευσης. Ο επιπληγμένος ανέφερε ότι βρέθηκε στο ξενοδοχείο στο πλαίσιο της άσκησης των βουλευτικών του καθηκόντων, μιας και είχε συνάντηση με δημοσιογράφο. Πάλι καλά που δεν είπε ότι φταίει ο Τασούλας που απαγόρευσε στους βουλευτές να δέχονται κόσμο στα γραφεία τους – ικανό τον είχα, μιας και δεν διέκρινα μεταμέλεια».

     

    Ισως πιο ενδιαφέρον έχει αυτό που γράφει στην ίδια εφημερίδα η Μυρτώ Λιαλιούτη, στην στήλη της «Πίσω από τις κάμερες»:

     

    «Οι τελευταίες γραμμές στην ενημέρωση για το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον βουλευτή της ΝΔ, Μίλτο Χρυσομάλλη, που πιάστηκε σε λόμπι ξενοδοχείου να πίνει καφέ με δημοσιογράφο, είχαν το δικό τους ενδιαφέρον: “Ως προς την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας βεβαιώθηκε στην επιχείρηση διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για μη λήψη αποτρεπτικών μέτρων”. Και βρέθηκαν και κάπνιζαν, δηλαδή. Αλίμονο».

     

    Και μια τελευταία λεπτομέρεια: Ο κ. Χρυσομάλλης έκανε το επίμαχο ραντεβού στο «The Duke Boutique Suites». Το οποίο βρίσκεται απέναντι από την οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λυκαβηττό. Με δεδομένη μάλιστα την απέχθεια του Πρωθυπουργού στο κάπνισμα, το λες και ότι ο μεσσήνιος βουλευτής πήγαινε γυρεύοντας.

  • Ο βουλευτής Κέλλας της ΝΔ έδινε συνέντευξη όταν χτύπησε ο δεύτερος μεγάλος σεισμός στην Ελασσόνα

    O Χρήστος Κέλλας, βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, έγινε αυτό που λέμε viral. Ο λόγος είναι ότι ο νέος μεγάλος σεισμός που έπληξε τη Θεσσαλία τον βρήκε την ώρα που συμμετείχε σε τηλεοπτική συζήτηση στο πλαίσιο της εκπομπής «Επί του πιεστηρίου» στο Kontra Channel.

     

    H αντίδραση του κ. Κέλλα ήταν κατά γενική ομολογία ψύχραιμη. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται και για τον πρώτο βουλευτή που πέρυσι την άνοιξη πάλεψε με τον κορονοϊό –και τον νίκησε ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία.

  • Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ειρωνευόταν τον Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού - τώρα τι θα πει;

    Σαράντα δύο ημέρες. Τόσες πέρασαν από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρέκακα ανακοίνωνε το εξής:

     

    «Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων, την εξασφάλιση της πατέντας ώστε να παραχθεί μαζικά και γρήγορα το εμβόλιο και να μην κρέμεται όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από το πλάνο παραγωγής τριών βιομηχανιών, επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, μόνο και μόνο για να ακουστεί ότι κάτι έκανε. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψε την καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρότασή του και το μόνο που του μένει είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας».

     

    Ηταν 22 Ιανουαρίου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει μια πρώτη απόπειρα να πείσει τους «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναγκαιότητα ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμών. Και η επιφυλακτικότητα του Βερολίνου και του Παρισιού είχε τότε… χαιρετιστεί με ενθουσιασμό από την Κουμουνδούρου, σε βαθμό που η αξιωματική αντιπολίτευση να ειρωνεύεται τον Πρωθυπουργό της χώρας ότι «το μόνο που του μένει είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας».

     

    Είναι να απορείς τι ανακοίνωση θα βγάλει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε με επιστολή της προς τους ηγέτες των «27» την υιοθέτηση στις 17 Μαρτίου νομοθετικής πρότασης για Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των εμβολιασθέντων εντός ΕΕ.




text
  • Εφαγε πόρτα ο Ερντογάν από τον Λευκό Οίκο. Ας ετοιμάζουμε κανένα F16 για αναχαιτίσεις


    28 Απριλίου 2024, 16:01