• Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε στην κυβέρνηση με Αλέφαντο και γαριδάκια

    Η εμφάνιση του Ευκλείδη Τσακαλώτου την Πέμπτη στη Βουλή ήταν αξιομνημόνευτη. Πάντα είναι, εδώ που τα λέμε –ένας πολιτικός που έχει μιλήσει για φυματική σαρανταποδαρούσα με μηνίσκο στην Ολομέλεια, έχει ένα ταλέντο που δεν χάνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

     

    Αλλά την Πέμπτη, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ήταν ο συνδυασμός εικόνας και λόγου που έκανε την παρουσία του πρώην υπουργού Οικονομικών να ξεχωρίζει.

     

    Κατ’ αρχάς, τα προφανή: Σε μια όχι και ιδιαίτερα κρύα ημέρα, ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε με έναν ασυνήθιστο ενδυματολογικό συνδυασμό μάλλινου πουλόβερ μέσα από το σακάκι – και από μέσα ένα ζιβάγκο με τον λαιμό καλυμμένο ως τα πάνω. Κάποιοι δε τον είδαν και με κασκόλ.

    Λογικά ο Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής, κάτι θα πρέπει να κάνει με τη θέρμανση του κτιρίου.

    Αλλά και τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος είχαν κάτι το μοναδικό. Διότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε από βήματος της Βουλής τον αξέχαστο Νίκο Αλέφαντο για να επιπλήξει την κυβέρνηση. Και μετά το πασπάλισε και με λίγο από τον ημέτερο Αντώνη Πανούτσο.

     

    Ο κ. Τσακαλώτος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια γενική διαπίστωση για να περάσει όμως ταχύτατα στο ειδικό, δηλαδή στον Αλέφαντο.

     

    «Ολοι γνωρίζουν ότι ζούμε κοσμογονικές στιγμές. Ότι όλα αλλάζουν στην υγεία, στην οικονομία, στην κοινωνία, ότι όλοι πρέπει να αλλάξουμε πώς σκεφτόμαστε. Το είπατε και εσείς χθες, κ. Καράογλου, και σωστά το είπατε. Βλέπουμε ανακοινώσεις Μέρκελ με Μακρόν, βλέπουμε τον Ντράγκι, βλέπουμε τον Μπάιντεν… Μόνο που από σας, τους βουλευτές της ΝΔ, και τους υπουργούς δεν το βλέπουμε… Είναι σαν να μην το έχετε αυτό. Σαν να μην σας επηρεάζει, μάλλον», είπε, για να εξηγήσει:

     

    »Η κυβέρνηση στο σύνολό της μου θυμίζει το παλιό αστείο του Αλέφαντου για έναν παίκτη που δεν τον εκτιμούσε πάρα πολύ: ”Το παιδί δεν το έχει. Το στέλνεις στο περίπτερο για πατατάκια και έρχεται πίσω με γαριδάκια”. Δεν το πιάνετε πόσο σημαντική είναι η διαφορά.

     

    »Κι αυτό που σας μένει είναι ένα άλλο αστείο που λέει ο Αντώνης ο Πανούτσος που, ξέρετε, είναι και συντηρητικός στις πολιτικές του πεποιθήσεις, που έχει χιούμορ και έχει αυτοκριτική, που λέει για τον εαυτό του ότι “είμαι από τους ανθρώπους που προτιμάω την πιο χυδαία κολακεία από την πιο εποικοδομητική κριτική”».

     

    Μετά το έριξε σε μαθήματα μακροοικονομίας και κάπου εκεί το έχασε το ακροατήριο.

  • Ο Σκέρτσος ζήτησε -επιτέλους- από τα μέλη της Επιτροπής να μιλούν λιγότερο στα κανάλια

    Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ο Ακης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, μιλώντας για την πορεία της επιδημίας στη χώρα, τους εμβολιασμούς, την ΕΕ κ.λπ.

     

    Αλλά ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε μια τοποθέτησή του όταν ρωτήθηκε αναφορικά με την προοπτική του lockdown, όταν παρατήρησε ότι «δεν πρέπει να τρελαίνουμε τον κόσμο με μέτρα», και έστειλε ένα μήνυμα προς όλους να μιλούν λιγότερο.

     

    Το είπε ο κ. Σκέρτσος και για τους πολιτικούς –προφανώς μέλη της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει–, το είπε για τους δημοσιογράφους –που αυτοί, ως γνωστόν, πάνε με όλα– το είπε όμως και για τους λοιμωξιολόγους, υποδεικνύοντάς τους εμμέσως πλην σαφώς την ανάγκη να μιλούν λιγότερο στα κανάλια και περισσότερο μεταξύ τους.

     

    Είπε ο κ. Σκέρτσος, «Πρέπει να σεβαστούμε την κούραση της κοινωνίας. Είμαστε έναν χρόνο σε αυτή την περιπέτεια, αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τα μέλη της Επιτροπής, την οποία τιμώ και τιμώ τον καθένα προσωπικά, αλλά και προς τους πολιτικούς ή τους δημοσιογράφους, όσους έχουν δημόσιο βήμα, δεν πρέπει να τρελαίνουμε τον κόσμο με μέτρα.

     

    »Έχουμε βάλει μια διαδικασία η οποία λέει ότι κάθε εβδομάδα, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο των δύο χειμερινών μηνών όπου υπάρχει έξαρση των ιώσεων, έχουμε βάλει μια διαδικασία ότι κάθε εβδομάδα αξιολογούν τα στοιχεία, γίνεται μια κατάταξη του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αυτό γίνεται κάθε Τετάρτη. Τα στοιχεία αυτά προσκομίζονται στην επιτροπή κάθε Παρασκευή και η επιτροπή βγάζει τις εισηγήσεις τις οποίες κάνει προς την κυβέρνηση και οι οποίες κατά τεκμήριο υιοθετούνται.

     

    »Άρα οποιαδήποτε σεναριολογία για το τι πρόκειται να γίνει, θα ήταν καλό να αποφεύγεται γιατί δημιουργείται μια σύγχυση στην κοινωνία. Πρέπει όλοι να δείξουμε τον μέγιστο δυνατό σεβασμό στη θεσμική διαδικασία λειτουργίας ενός συλλογικού επιστημονικού οργάνου όπως είναι η Επιτροπη, και τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής πρέπει να δείχνουν σεβασμό στο όργανο στο οποίο συμμετέχουν.

     

    »Εγώ ως πολίτης μιλάω αυτή τη στιγμή, θα ήθελα τα μέλη της Επιτροπής να τοποθετούνται πρωτίστως εντός της Επιτροπής και να εκφράζονται δια των συλλογικών τους αποφάσεων».

     

    Είτε μιλούσε ως πολίτης είτε ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ο κ. Σκέρτσος είχε δίκιο. Από τα μέλη της Επιτροπής ακούμε τελευταία και ασταμάτητα από το πρωί ως το βράδυ τα ίδια και τα αντίθετά τους. Ενας διαρκής θόρυβος, που τελικά σε κάνει να μη θέλεις να ακούσεις κανέναν. Και αυτό πρέπει να το προσέξουν…




text
  • Eλεύθερος o Φλώρος υπό τον όρο να μην πλησιάζει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα. Κοινώς δεν μπορούν να είναι και οι δύο ταυτοχρόνως στην ολομέλεια, σωστά;


    25 Απριλίου 2024, 15:57