403
H τηλεόραση μεταδίδει ζωντανά το διάγγελμα του Πέδρο Σάντσεθ | REUTERS/Jon Nazca

Ισπανία: Παραμένει πρωθυπουργός ο Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 12:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/04/2024, 14:30
H τηλεόραση μεταδίδει ζωντανά το διάγγελμα του Πέδρο Σάντσεθ
|REUTERS/Jon Nazca

Ισπανία: Παραμένει πρωθυπουργός ο Σάντσεθ

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2024, 12:41
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/04/2024, 14:30

Ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, ότι, έπειτα από μια περίοδο περισυλλογής σχετικά με το μέλλον του, αποφάσισε να συνεχίσει τη θητεία του ως επικεφαλής της χώρας.

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι ενημέρωσε τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ’ για την απόφασή του.

Η απόφαση του ισπανού πρωθυπουργού να παραμείνει στη θέση του, βάζει τέλος σε μια εβδομάδα κατά την οποία επικράτησε νέα αναταραχή στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας.

Αν ο Σάντσεθ αποφάσιζε να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή, θα χρειαζόταν ψηφοφορία στο κατακερματισμένο Κοινοβούλιο για να επιλεγεί νέος πρωθυπουργός ή ακόμη και διεξαγωγή των τέταρτων βουλευτικών εκλογών μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο 52χρονος Σάντσεθ αιφνιδίασε αντιπάλους και συμμάχους όταν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναστέλλει για μερικές ημέρες τα δημόσια καθήκοντά του για να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, προκαλώντας μεγάλες διαδηλώσεις οπαδών του το Σαββατοκύριακο στη χώρα.

Φωνάζοντας «Πέδρο μείνε!», χιλιάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν το Σάββατο μπροστά από την έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη για να του ζητήσουν να μην εγκαταλείψει τη θέση του.

Μία γυναίκα παρακολουθεί στις οθόνες καταστήματος, έξω από τη Βαρκελώνη, την ανακοίνωση του Πέδρο Σάντσεθ (REUTERS/Albert Gea)

Ο ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι αποσύρεται από τα καθήκοντά του, την ίδια ημέρα που δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει έρευνα σε βάρος της συζύγου του, Μπεγκόνια Γκόμεθ, για αθέμιτη άσκηση επιρροής και για επιχειρηματική διαφθορά, κατηγορίες για τις οποίες ο Σάντσεθ δήλωσε ότι είναι ψευδείς και ενορχηστρωμένες από τους συντηρητικούς αντιπάλους του.

Όπως ο ίδιος είπε στο διάγγελμά του, η στήριξη των υποστηρικτών του τον ώθησε να παραμείνει.

Αρνούμενος ότι ενήργησε με «πολιτικό υπολογισμό», κάλεσε τη χώρα να αρχίσει «έναν συλλογικό στοχασμό» πάνω στην πόλωση της πολιτικής ζωής ώστε «η παραπληροφόρηση να μην κατευθύνει την πολιτική συζήτηση.

»Ή θα πούμε “αρκετά” ή η επιδείνωση της πολιτικής ζωής θα επηράσει το μέλλον μας και θα μας καταδικάσει ως χώρα.

»Αποφάσισα να συνεχίσω, ει δυνατόν ακόμα και πιο δυνατά, ως πρωθυπουργός. Θα δείξουμε στο κόσμο πώς υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία. Ας βάλουμε τέλος σε αυτόν τον χείμαρρο λάσπης. Δεν θα είναι όπως ήταν, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά», δήλωσε στην τηλεοπτική ομιλία του.

Πάντως, η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την ένδειξη αναποφαστιστικότητας εκ μέρους του, σε ένα ήδη πολωμένο πολιτικό τοπίο, επισήμανε ο Ινάσιο Χουράδο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κάρολος Γ’ της Μαδρίτης.

«Η αξιοπιστία του Σάντσεθ αμφισβητούνταν ήδη έντονα. Ως ηγέτης, επέδειξε αδυναμία και αυτό είναι κάτι που η αντιπολίτευση θα εκμεταλλευθεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...