307
Γυναίκα ψηφίζει σε σχολείο - εκλογικό τμήμα στη Σεβίλλη | REUTERS/Marcelo del Pozo

Ισπανία: Μειωμένη η προσέλευση στις κάλπες, προηγείται ο Σάντσεθ, εκτίναξη του VOX

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2019, 19:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/11/2019 21:55
Γυναίκα ψηφίζει σε σχολείο - εκλογικό τμήμα στη Σεβίλλη
|REUTERS/Marcelo del Pozo

Ισπανία: Μειωμένη η προσέλευση στις κάλπες, προηγείται ο Σάντσεθ, εκτίναξη του VOX

Protagon Team Protagon Team 10 Νοεμβρίου 2019, 19:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 10/11/2019 21:55

Οι Σοσιαλιστές δείχνουν να κερδίζουν τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ισπανία, ωστόσο δεν εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GAD3.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, ενώ το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο ισπανικό κοινοβούλιο, υπερδιπλασιάζοντας τις έδρες του, από τις 24 στις 56-59, όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTVE. Η συμμετοχή στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές ήταν μειωμένη, όπως κατέγραψε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές βρισκόταν στο 56,8% στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα (7 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Η προσέλευση στις κάλπες, παρουσίασε μείωση της τάξης του 3,9%, σε σχέση με το ποσοστό την ίδια ώρα στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου.

Σύμφωνα με το τελευταίο exit poll οι εκτιμήσεις δίνουν 114 – 119 έδρες στο PSOE του Πέδρο Σάντσεθ, 85 – 90 έδρες στο Λαϊκό Κόμμα του Πάμπλο Κασάδο, 56 – 59 έδρες στο VOX του Σαντιάγο Αμπασκάλ, 30 – 34 στους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας ενώ οι «Πολίτες» (Ciudadanos) υπό τον Αλμπερτ Ριβέρα θα περιοριστούν στις 14 με 15 έδρες.

Ψηφοφόροι στην ουρά, έξω από εκλογικό κέντρο στη Μαδρίτη/ REUTERS

Πρόκειται για την τέταρτη αναμέτρηση στη χώρα, σε τέσσερα χρόνια.

Οι εκλογές του Απριλίου δεν έβγαλαν βιώσιμη κυβέρνηση -παρά την νίκη των Σοσιαλιστών (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ- αφήνοντας τη χώρα με μια μετέωρη υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Οι ατέρμονες και αδιέξοδες συνομιλίες του PSOE με τους αριστερούς Podemos, αλλά και η άρνηση των δεξιών Ciudadanos να συμμετάσχουν σε κυβερνητικό σχήμα, άνοιξαν τον δρόμο για τις εκλογές της Κυριακής.

Και ο σκύλος στη μάχη τωνεκλογών… (φωτό: REUTERS/Marcelo del Pozo)

Το πολιτικό δώρο της ακυβερνησίας και της ασυνεννοησίας δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το ακροδεξιό Vox που εμφανίστηκε δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή, έπειτα από την άνοδό του στην περιφέρεια.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...