290
Ο επικεφαλής του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ σε εκδήλωση στο Τολέδο | REUTERS/Sergio Perez

Ισπανία: Αποκλείστηκε από το debate το ακροδεξιό Vox

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2019, 08:52
Ο επικεφαλής του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ σε εκδήλωση στο Τολέδο
|REUTERS/Sergio Perez

Ισπανία: Αποκλείστηκε από το debate το ακροδεξιό Vox

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2019, 08:52

Η εκλογική επιτροπή της Ισπανίας απέκλεισε το ακροδεξιό κόμμα Vox από τη συμμετοχή στο -μοναδικό μέχρι σήμερα- προγραμματισμένο debate μεταξύ των αρχηγών κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 28ης Απριλίου.

Το ακροδεξιό κόμμα ποτέ δεν έχει συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 5% στις εθνικές εκλογές, αλλά σημείωσε αναπάντεχη νίκη στις περιφερειακές εκλογές πέρυσι στην Ανδαλουσία. Βάσει των δημοσκοπήσεων προβλέπεται ότι θα κερδίσει ένα ποσοστό κοντά ή πάνω από το 10%.

Για αυτούς τους λόγους το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Atresmedia αποφάσισε το Vox να συμμετάσχει στην τηλεμαχία των τεσσάρων μεγαλύτερων εθνικών κομμάτων για το προγραμματισμένο για τις 23 Απριλίου debate, αφήνοντας έξω άλλα κόμματα όπως των Καταλανών ή βάσκων εθνικιστών.

Ωστόσο, η εκλογική επιτροπή αποφάνθηκε ότι υπάρχει παραβίαση του εκλογικού νόμου. Αρκετά μικρότερα κόμματα απαίτησαν να συμμετάσχουν στο debate, με βάση τα ποσοστά που συγκέντρωσαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Atresmedia ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση, αν και διαφωνεί με αυτήν.

Από την πλευρά του, το Vox αντέδρασε με περιφρόνηση, τονίζοντας με tweet ότι τα αυτονομιστικά κόμματα επηρέασαν την απόφαση. «Είναι ξεκάθαρο ποιος κάνει κουμάντο ακόμη και σήμερα στην Ισπανία: Οι αυτονομιστές. Μέχρι τις 28 Απριλίου», έγραψαν.

Ενν τω μεταξύ, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές προηγούνται στην πρόθεση ψήφου, αν και δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκεντρώνει το 31,3% των ψήφων δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 που δημοσιεύεται στην εφημερίδα ABC σήμερα Τετάρτη.

Ωστόσο, ούτε η δυνητική συμμαχία Κεντροαριστεράς-ριζοσπαστικής Αριστεράς, δηλαδή των Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του Podemos, ούτε από την άλλη η δυνητική συμμαχία Κεντροδεξιάς και άκρας Δεξιάς, μοιάζει ικανή να εξασφαλίσει πλειοψηφία των εδρών στο ισπανικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox προβλέπεται να συγκεντρώσει το 11,8% των ψήφων και να μετατραπεί στο τέταρτο ισχυρότερο κοινοβουλευτικό κόμμα με 30 έδρες, ξεπερνώντας το Podemos.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...