239
Τόσο κοντά και τόσο μακρια: Η Τερέζα Μέι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανεπίσημη σύνοδο της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2018 | REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Γιούνκερ σε Μέι: Brexit ως τις 23 Μαΐου, αλλιώς ευρωεκλογές

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2019, 16:09
Τόσο κοντά και τόσο μακρια: Η Τερέζα Μέι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε ανεπίσημη σύνοδο της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2018
| REUTERS/Leonhard Foeger/File Photo

Γιούνκερ σε Μέι: Brexit ως τις 23 Μαΐου, αλλιώς ευρωεκλογές

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2019, 16:09

Τις ημέρες μετά το δημοψήφισμα του 2016 για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, στις Βρυξέλλες επικρατούσε μεγάλη βιασύνη και οι Αρχές της ΕΕ καλούσαν τη Βρετανία να ενεργοποιήσει άμεσα το Αρθρο 50 για να αρχίσει η διαδικασία εξόδου.

Η Τερέζα Μέι αιτήθηκε την έναρξη των διαπραγματεύσεων μόλις τον Μάρτιο του 2017, φτάσαμε στο τέλος της προθεσμίας, το Λονδίνο ζήτησε και άλλο χρόνο, αλλά οι Βρυξέλλες ακόμη βιάζονται.

Αυτή τη φορά έχουν λόγο: η μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου για τις 30 Ιουνίου όπως ζητά το Λονδίνο θα το αναγκάσει να διεξαγάγει ευρωεκλογές, κάτι που δεν επιθυμούν ούτε η Βρετανία ούτε και η ΕΕ.

Αυτό εξήγησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Τερέζα Μέι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη μετά την παραλαβή της επιστολής με το αίτημα.

Εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν ανέφερε ότι ο Γιούνκερ επανέλαβε στην πρωθυπουργό ότι η Βρετανία πρέπει να αποχωρήσει ως τις 23 Μαΐου, πριν από τις ευρωεκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανία θα βρεθεί στην θεσμικά άβολη θέση να είναι μέλος στην ΕΕ αλλά να μην έχει εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το Reuters μετέδιδε νωρίτερα την Τετάρτη ότι σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ οι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής έχουν δύο επιλογές, μία σύντομη παράταση ως τις 23 Μαΐου και μια μακρά παράταση ως το τέλος του 2019.

Στην τελευταία περίπτωση η Βρετανία θα εξακολουθούσε να είναι μέλος, δείχνοντας μια κάποια «δημιουργική αποχή» από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη λήψη αποφάσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...