347
Πελώρια κύμματα υψώνονται στον ουρανό στην πόλη Ακι του νομού Κότσι στη δυτική Ιαπωνία | Mandatory credit Kyodo via REUTERS

Ιαπωνία: Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω του τυφώνα Νανμαντόλ

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 13:56
Πελώρια κύμματα υψώνονται στον ουρανό στην πόλη Ακι του νομού Κότσι στη δυτική Ιαπωνία
|Mandatory credit Kyodo via REUTERS

Ιαπωνία: Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω του τυφώνα Νανμαντόλ

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 13:56

Εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κληθεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους καθώς η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με έναν από τους σφοδρότερους τυφώνες που έχει δει ποτέ η χώρα.

Ο σούπερ τυφώνας Νανμαντόλ, σύμφωνα με το BBC, μέχρι το πρωί της Δευτέρας είχε σκοτώσει δύο ανθρώπους και τραυματίσει σχεδόν 90.

Μέχρι τότε, είχε πλήξει το νοτιότερο νησί της Ιαπωνίας, το Κιούσου, το πρωί της Κυριακής, ενώ προβλέπεται να περάσει πάνω από το κύριο νησί Χονσού τις επόμενες ημέρες.

Σωστικά συνεργεία εργάζονται σε περιοχή που προκλήθηκαν κατολισθήσεις στην πόλη Μιμάτα

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν το βράδυ της Κυριακής σε καταφύγια και σχεδόν 350.000 σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα.

Οι μεταφορές και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν διακοπεί και η χώρα είναι προετοιμασμένη για εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Ο τυφώνας Νανμαντόλ έφερε ανέμους έως και 234 χλμ/ώρα (145 μίλια/ώρα) ενώ σε ορισμένες περιοχές προβλεπόταν βροχή 400 χιλιοστών (16 ίντσες) σε 24 ώρες.

Τα δρομολόγια των τρένων, τα πορθμεία και εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί. Πολλά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και έχουν τοποθετηθεί σάκοι άμμου για την προστασία των ακινήτων.

Ο τυφώνας έφτασε κοντά στην πόλη Καγκοσίμα, στο νότιο άκρο του νοτιότερου νησιού της Ιαπωνίας, Κιουσού, το πρωί της Κυριακής.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK ανέφερε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του βυθίστηκε σε πλημμύρες και ένας άλλος πέθανε αφού θάφτηκε σε κατολίσθηση. Ένα ακόμη άτομο αγνοείται και 87 έχουν τραυματιστεί.

Ενας άνδρας περπατά εν μέσω σφοδρής καταιγίδας στην Καγκοσίμα

Τοπικό βίντεο δείχνει στέγες κτιρίων και πινακίδες αναποδογυρισμένες.

Η καταιγίδα προβλέπεται να στραφεί ανατολικά και να περάσει πάνω από το κύριο νησί Χονσού της Ιαπωνίας πριν βγει στη θάλασσα μέχρι την Τετάρτη. Η πρωτεύουσα, Τόκιο, έχει βιώσει ισχυρή βροχόπτωση, με τη γραμμή του υπόγειου σιδηρόδρομου να έχει ανασταλεί λόγω πλημμύρας.

Συναγερμός επιπέδου πέντε, ο υψηλότερος στην κλίμακα προειδοποίησης καταστροφών της Ιαπωνίας, έχει εκδοθεί για περισσότερους από 500.000 ανθρώπους στις περιοχές Καγκοσίμα, Μιγιαζάκι, Όιτα, Κουμαμότο και Γιαμαγκούσι.

Συνολικά περίπου εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν εντολή να εκκενώσουν τμήματα των περιοχών Κιούσου, Σικόκου και Τσουγκόκου μετά από συναγερμό επιπέδου τέταρτο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...