275
Ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ (δεύτερος από δεξιά) με άλλα στελέχη των Δημοκρατικών, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν για να καταγγείλουν δημοσίως την εμπορική πρακτική του κατασκευαστή του JR-15 | Win McNamee/Getty Images

ΗΠΑ: Οργή Δημοκρατικών για θανατηφόρο τουφέκι σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 22:19
Ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ (δεύτερος από δεξιά) με άλλα στελέχη των Δημοκρατικών, στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν για να καταγγείλουν δημοσίως την εμπορική πρακτική του κατασκευαστή του JR-15
|Win McNamee/Getty Images

ΗΠΑ: Οργή Δημοκρατικών για θανατηφόρο τουφέκι σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2023, 22:19

Το JR-15 είναι ένα ημιαυτόματο τουφέκι, εμπνευσμένο από ένα μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές πολύνεκρες επιθέσεις στις ΗΠΑ. Εχει όμως μια ιδιαιτερότητα, η  οποία και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ: είναι σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά!

Δημοκρατικοί γερουσιαστές κατήγγειλαν την Πέμπτη την εμπορική πρακτική ενός κατασκευαστή μικρών όπλων, ελαφρών και θανατηφόρων. Το JR-15 είναι «απολύτως αηδιαστικό», είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. «Το τελευταίο που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να μικρύνουμε το μέγεθος των πολεμικών όπλων και να τα πουλήσουμε στα παιδιά», προσέθεσε και κάλεσε την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή (FTC) να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος του κατασκευαστή.

Το τουφέκι, που ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό, ρίχνει πραγματικές σφαίρες. Συνοδεύεται από γεμιστήρες με 10 σφαίρες διαμετρήματος 22 χιλιοστών και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αγορά πέρυσι. Η τιμή του ξεκινάει από τα 389 δολάρια. Η εταιρεία WEE1 Tactical το περιγράφει ως «ένα μικρό κομμάτι αμερικανικής ελευθερίας» που προορίζεται για «ερασιτέχνες μικρού μεγέθους». Στον ιστότοπό της εικονίζεται ένα ξανθό κοριτσάκι που κοιτάζει μέσα από το στόχαστρο του τουφεκιού.

«Εν μέσω μιας επιδημίας ένοπλης βίας με δράστες νέους ανθρώπους», ένα τέτοιο όπλο «απλώς δεν θα έπρεπε να υπάρχει», επέμεινε ο Τσακ Σούμερ, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του εξάχρονου αγοριού που πριν από μερικές ημέρες πυροβόλησε και τραυμάτισε τη δασκάλα του σε σχολείο της Βιρτζίνια.

Οι επιθέσεις με πυροβόλα όπλα έχουν γίνει μάστιγα στις ΗΠΑ, όπου το δικαίωμα στην οπλοκατοχή είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα. Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε για άλλη μια φορά το Κογκρέσο να απαγορεύσει την κατοχή επιθετικών τυφεκίων, ωστόσο η προσπάθεια θέσπισης κανόνων για την πώλησή τους βρίσκει αντίθετα τα λόμπι των όπλων, που ασκούν ισχυρή επιρροή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...