336
Ο Βησσαρίων το 2010, ενώ μιλά σε οπαδούς του | REUTERS/Ilya Naymushin/File Photo

Ρωσία: Συνελήφθη, έπειτα από τρεις δεκαετίες δράσης, ηγέτης παραθρησκευτικής σέκτας

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 17:11
Ο Βησσαρίων το 2010, ενώ μιλά σε οπαδούς του
|REUTERS/Ilya Naymushin/File Photo

Ρωσία: Συνελήφθη, έπειτα από τρεις δεκαετίες δράσης, ηγέτης παραθρησκευτικής σέκτας

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 17:11

Χρειάστηκε ολόκληρη επιχείρηση με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και ελικόπτερα για τη σύλληψη στη Σιβηρία ενός ρώσου μυστικιστή και άλλων ηγετικών στελεχών της θρησκευτικής οργάνωσης «Η Εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης».

Στα χέρια των Αρχών έπεσε την Τρίτη ο αρχηγός της οργάνωσης Σεργκέι Τόραπ, 59 ετών, ο Βαντίμ Ρέντκιν και ο Βλαντίμιρ Βεντέρνικοφ. Τα συλληφθέντα ηγετικά στελέχη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αποσπούσαν χρηματικά ποσά από πολίτες που προσηλύτιζαν, ενώ ασκούσαν ψυχολογική βία που είχε ως αποτέλεσμα ένα μέρος των ατόμων που είχαν προσηλυτίσει να υποστεί σημαντικές σωματικές βλάβες.

Η επιχείρηση έγινε στο χωριό-κοινόβιο «η Πόλη του Ηλίου» στην περιοχή Κουραγκίνσκι του Κρανογιάρσκ, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων προσγειώθηκαν τέσσερα ελικόπτερα. Το χωριό περικυκλώθηκε και δεκάδες μασκοφόροι των δυνάμεων ασφαλείας άρχισαν να ερευνούν τα γύρω σπίτια, όπου συνελήφθησαν ο Τόραπ, ο Ρέντκιν και ο Βεντέρνικοφ. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από κοινού από τη ρωσική Ανακριτική Επιτροπή, αντίστοιχο του FBI, και την FSB, την υπηρεσία-διάδοχο της KGB.

Ο Σεργκέι Τόραπ, πρώην τροχονόμος, γνωστός στα μέλη της αίρεσης ως Βησσαρίων, ίδρυσε την «Εκκλησία της Τελευταίας Διαθήκης» στο Κρανογιάρσκ το 1991. Ηταν μια από τις πολλές παραθρησκευτικές οργανώσεις που ξεπήδησαν εκείνα τα χρόνια για να καλύψουν το κενό από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο γενειοφόρος μυστικιστής με μακριά μαλλιά έχει χιλιάδες ακολούθους, μερικοί από τους οποίους πιστεύουν ότι είναι η μετενσάρκωση του Χριστού. Υποστηρίζει ότι το τέλος του κόσμου είναι κοντά και ότι θα σωθούν μόνο οι οπαδοί του.

Απαγόρευε στους οπαδούς να πίνουν αλκοόλ, να καπνίζουν ή να χρησιμοποιούν χρήματα, γράφουν οι Times. Υποστήριζε ακόμη ότι μπορούσε με ένα άγγιγμα να θεραπεύει τον καρκίνο και το AIDS, ενώ πιστεύεται ότι είχε δύο γυναίκες.

Ο ίδιος ο Τόραπ αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδει η αστυνομία. «Είναι απίθανα πράγματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Ωστόσο, αν κριθεί ένοχος, ενδέχεται να καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 12 ετών.

Ο Ρέντκιν εργαζόταν ως εκπρόσωπος Τύπου του Τόραπ και κατά το παρελθόν ήταν μέλος του ροκ συγκροτήματος Integral, ενώ έπαιζε και στο γνωστό συγκρότημα Laskovi Mai. Ο Βεντέρνικοφ ήταν διευθυντής του σχολείου Istoki («πηγές») στο οποίο πήγαιναν τα παιδιά των μελών της κοινότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...