256
Ο Τζάκσον Οσβαλντ | Guardian/Lisa Williams/Choose901

ΗΠΑ: Αγόρι 12 ετών ισχυρίζεται ότι πέτυχε πυρηνική αντίδραση… στο σπίτι του

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2019, 14:36
Ο Τζάκσον Οσβαλντ
|Guardian/Lisa Williams/Choose901

ΗΠΑ: Αγόρι 12 ετών ισχυρίζεται ότι πέτυχε πυρηνική αντίδραση… στο σπίτι του

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2019, 14:36

Μόλις στα 12 χρόνια του ένα αγόρι από το Τενεσί των ΗΠΑ κατάφερε να γίνει ο νεότερος άνθρωπος που προκάλεσε με επιτυχία πυρηνική αντίδραση – ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται.

Το κατόρθωμα του Τζάκσον Οσβαλντ, που συνέβη τον Ιανουάριο του 2018, αναγνωρίστηκε από το Open Source Fusor Research Consortium, μια ομάδα ερασιτεχνών που ασχολούνται με αυτό το ομολογουμένως περίεργο και μάλλον ακριβό χόμπι.

Οπως έγραψε ο ίδιος σε ιντερνετικό φόρουμ, κατάφερε να πετύχει πυρηνική σύντηξη (fusion).

Μετέτρεψε το δωμάτιο-παιχνιδότοπο που κάποτε είχε στην κατοικία του σε ένα μικρό πυρηνικό εργαστήριο, το οποίο εξόπλισε με μηχανήματα αξίας 10.000 δολαρίων (περίπου 8.800 ευρώ).

Αρχικά, εξήγησε ο ίδιος ο Οσβαλντ στο Fox, μελέτησε τη δουλειά των άλλων με τους αντιδραστήρες σύντηξης. Μετά έφτιαξε μια λίστα με τα εξαρτήματα και τα αγόρασε από το σάιτ δημοπρασιών eBay. Κάποια μάλιστα χρειάστηκε να τα τροποποιήσει.

Πέτυχε τη σύντηξη με μια μεγάλη ηλεκτρική εκκένωση της τάξης των 50.000 βολτ που θέρμανε δευτέριο (μια μορφή του υδρογόνου), αντίδραση η οποία παρήγαγε ενέργεια.

Η σύντηξη είναι το μεγάλο –αλλά και άπιαστο- όνειρο των επιστημόνων για την παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται για την ένωση πυρήνων υδρογόνου σε βαρύτερους πυρήνες, η οποία μπορεί να δώσει άφθονη ενέργεια. Το μεγάλο προσόν της σύντηξης είναι ότι είναι «καθαρή» και δεν παράγει ραδιενέργεια ή άλλα επικίνδυνα κατάλοιπα. Ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάποιος φτηνός και εύκολος τρόπος να υλοποιηθεί.

Αν και ο πατέρας του τον στηρίζει, οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί για την αξιοπιστία των αναφορών του Οσβαλντ, γράφει ο Guardian. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται επιστημονική επαλήθευση.

Μέχρι τότε, ο Οσβαλντ θα μπορεί να απολαύσει το άτυπο ρεκόρ του

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...