224
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας σε παλιότερο στιγμιότυπο από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Γλασκώβη | REUTERS/Yves Herman

Ινδονησία: Πιθανή η συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στη σύνοδο της G20

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 14:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/04/2022 16:56
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας σε παλιότερο στιγμιότυπο από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στη Γλασκώβη
|REUTERS/Yves Herman

Ινδονησία: Πιθανή η συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στη σύνοδο της G20

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 14:49
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 29/04/2022 16:56

Ανοιχτή είναι πλέον η πιθανότητα να συναντηθούν τον Νοέμβριο στην Ινδονησία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την πρόσκληση που τους απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας, που θα φιλοξενήσει τότε την σύνοδο κορυφής της G20.

«Προσκάλεσα τον πρόεδρο Ζελένσκι να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής της G20», δήλωσε ο Τζόκο Ουιντόντο , αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρέθηκε συμβιβασμός ανάμεσα στην κυβέρνησή του και τις δυτικές χώρες, που πίεζαν να μην προσκληθεί ο Πούτιν, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρώσος πρόεδρος έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στο Μπαλί.

Ομως, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε τον Ουιντόντο δηλώνοντας πως ναι μεν η Ρωσία προετοιμάζεται για την σύνοδο κορυφής, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν ο Πούτιν θα παραστεί αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η Τζακάρτα αντιστάθηκε στις πιέσεις των Δυτικών, επιχειρηματολογώντας ότι η θέση της την υποχρεώνει να παραμείνει «αμερόληπτη». Ο Τζο Μπάιντεν είχε προτείνει τη συμμετοχή και της Ουκρανίας για να βρεθεί μια ισορροπία.

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι προσκλήθηκε από την Ινδονησία στην σύνοδο κορυφής της G20, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ινδονήσιο ομόλογό του.

Ο Ουιντόντο είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Πούτιν την Πέμπτη. «Σε αυτήν την περίσταση, ο πρόεδρος Πούτιν ευχαρίστησε την Ινδονησία για την πρόσκληση στην σύνοδο κορυφής της G20 και δήλωσε ότι θα συμμετάσχει», σημείωσε ο ινδονήσιος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...