552
Θερμός εναγκαλισμός του Ταγίπ Ερντογάν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ | Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Σαουδική Αραβία: Ξανά στην αγκαλιά του Μπιν Σαλμάν ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 14:13
Θερμός εναγκαλισμός του Ταγίπ Ερντογάν με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Ριάντ
|Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Σαουδική Αραβία: Ξανά στην αγκαλιά του Μπιν Σαλμάν ο Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2022, 14:13

Τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν συνάντησε στο Ριάντ την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν, κορυφώνοντας έτσι μια προσπάθεια μηνών για την αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Σαουδαβική Αραβία, που είχαν διαρρηχθεί μετά τη φρικτή δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του Ριάντ, στην Κωνσταντινούπολη, το 2018.

Ο τούρκος πρόεδρος και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας  συζήτησαν την Πέμπτη στην Τζέντα για «τα μέσα ανάπτυξης» των διμερών σχέσεων, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο Μπιν Σαλμάν και ο Ερντογάν «εξέτασαν τις τουρκο-σαουδαραβικές σχέσεις και τους τρόπους με τους οποίους αυτές θα μπορέσουν να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς», ανέφερε το πρακτορείο.

Η επίσκεψη του τούρκου προέδρου, ο οποίος συναντήθηκε και με τον βασιλιά Σαλμάν, πραγματοποιήθηκε ενώ η Τουρκία διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση: η τουρκική λίρα έχασε το 2021 το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ενώ ο πληθωρισμός τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 61,1% σε ετήσια βάση.

Η κατάσταση αυτή ώθησε τον Ερντογάν να αναθερμάνει τις σχέσεις του με πρώην εχθρικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αλλά κυρίως με τις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πριν την αναχώρησή του από την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει πως η επίσκεψή του «θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών. «Η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και των οικονομικών είναι προς το κοινό μας συμφέρον», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν βοηθά τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, που δυσκολεύεται να περπατήσει – Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Με τον τούρκο πρόεδρο να αντιμετωπίζει μία δύσκολη εκλογική δοκιμασία στα μέσα του 2023, η Αγκυρα έχει επιδιώξει να περιορίσει τις οικονομικές πιέσεις που υφίσταται μέσω διεθνών επαναπροσεγγίσεων.

Πέραν των υφιστάμενων συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων με την Κίνα, το Κατάρ, τη Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνολικού ύψους 28 δισ. δολαρίων, η Αγκυρα επιδιώκει να συνάψει αντίστοιχη συμφωνία με το Ριάντ.

Επίσης, προσβλέπει σε επενδύσεις και συμβόλαια παρόμοια με αυτά που έχει υπογράψει με το Αμπού Ντάμπι, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία μπορεί να βοηθήσει την εξασθενημένη τουρκική οικονομία.

«Ο Ερντογάν είναι πραγματιστής και η δημοτικότητά του πιθανόν να μην αντέξει ένα χρόνο, αν δεν μπορέσει να αυξήσει τις θέσεις εργασίας. Επομένως, επιδιώκει, εν μέρει, συμφωνίες και χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία και μια ανταλλαγή νομισμάτων, ενδεχομένως 10 -20 δισ. δολαρίων, θα ήταν κάτι που θα άξιζε τον κόπο», σχολίασε δυτικός διπλωμάτης.

Η επίσκεψη Ερντογάν θεωρείται νίκη των αξιωματούχων που επιθυμούσαν να γυρίσουν σελίδα στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τον σαουδάραβα αναλυτή, Αλι Σιχάμπι.

«Ο Ερντογάν ήταν απομονωμένος και πλήρωσε υψηλό οικονομικό τίμημα. Ο τούρκος πρόεδρος έχει ανάγκη τους τουρίστες και τους εμπορικούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία», είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, το Ριάντ επιθυμεί «να έχει στο πλευρό του» την Αγκυρα σε μια σειρά περιφερειακών θεμάτων και μάλιστα ενδέχεται «να αγοράσει όπλα από την Τουρκία».

Η προηγούμενη επίσκεψη του Ερντογάν στη Σαουδική Αραβία είχε πραγματοποιηθεί το 2017, όταν είχε προσπαθήσει να μεσολαβήσει για την επίλυση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ πολλών χωρών του Κόλπου και του Κατάρ, συμμάχου της Τουρκίας.

Την Παρασκευή, ο Ερντογάν και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τη Μέκκα και συμμετείχαν σε μουσουλμανική τελετή.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και η συνοδεία του προσεύχονται στη Μέκκα

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...