339
Oι καταγγελίες για παράνομα ιατρικά πιστοποιητικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΠΙΣ | twitter

Ιλαρά: Συστάσεις και προτροπές από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Συλλογο για εμβολιασμούς

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2017, 13:39
Oι καταγγελίες για παράνομα ιατρικά πιστοποιητικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΠΙΣ
|twitter

Ιλαρά: Συστάσεις και προτροπές από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Συλλογο για εμβολιασμούς

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2017, 13:39

Το φλέγον ζήτημα των εμβολιασμών για την αντιμετώπιση της επιδημίας ιλαράς και οι καταγγελίες για τα πλαστά πιστοποιητικά ιατρών σε γονείς που εξακολουθούν να αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στις 29/9.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου, ο Σύλλογος συστήνει τη θωράκιση των επαγγελματιών υγείας και του λοιπού πληθυσμού, καθώς και την προσυπογραφή του οικείου Ιατρικού Συλλόγου σε κάθε γνωμάτευση η οποία εξαιρεί παιδιά από τους εθνικούς εμβολιασμούς.

Ειδικότερα όσον αφορά την επιδημική έξαρση της ιλαράς, η οποία λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, το διοικητικό συμβούλιο του ΠΙΣ συστήνει τη θωράκιση των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι, καθώς και του λοιπού πληθυσμού μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού. Παράλληλα ζητεί από την Πολιτεία τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Κατόπιν μάλιστα πληροφόρησης ότι  ορισμένοι ιατροί εκδίδουν παραπλανητικά ή πλαστά πιστοποιητικά προκειμένου να παράσχουν κάλυψη σε γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Συλλογος υπογραμμίζει τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία η οποία δοκιμάζεται αυτό τον καιρό από την επιδημική έξαρση της ιλαράς και το αποκαλούμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Στη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ωστόσο ότι παρά τις ελάχιστες εξαιρέσεις, η ιατρική κοινότητα τηρεί πιστά τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Επιπρόσθετα, ο ΠΙΣ θεωρεί επιβεβλημένη την προσυπογραφή του οικείου Ιατρικού Συλλόγου σε κάθε γνωμάτευση η οποία συστήνει εξαίρεση παιδιού από τους εθνικούς εμβολιασμούς και καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιλαμβάνονται άμεσα κάθε καταγγελίας περί παραπλανητικού ή πλαστού πιστοποιητικού. Εφόσον η καταγγελία είναι βάσιμη, οι υπαίτιοι θα παραπέμπονται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου.

Όσον αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων, ο ΠΙΣ έχει ζητήσει με έγγραφο από τον ΕΟΠΥΥ να αποσύρει ή να διορθώσει εγκυκλίους οι οποίες δημιουργούν σύγχυση στην ιατρική λειτουργία και στην περίθαλψη των πολιτών. Σημειώνεται επίσης πως παραμένει σε ισχύ η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου από το 2012 περί αναγραφής – πέραν της δραστικής ουσίας – στο πεδίο «σχόλιο» του ονόματος του φαρμάκου το οποίο εμπιστεύονται οι ιατροί για την περίθαλψη των πολιτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...