768
Κριστιάνο εναντίον Λιονέλ στα τελευταία τους ματς στο Champions League | Reuters/CreativeProtagon

Η υπέροχη «κόντρα» του Ρονάλντο με τον Μέσι

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2019, 15:18
Κριστιάνο εναντίον Λιονέλ στα τελευταία τους ματς στο Champions League
|Reuters/CreativeProtagon

Η υπέροχη «κόντρα» του Ρονάλντο με τον Μέσι

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2019, 15:18

Μόλις τρία λεπτά χρειάστηκε ο Λιονέλ Μέσι για να ανοίξει το σκορ στην Πράγα, έπειτα από εξαιρετική ασίστ του Αρτούρ. Η Μπαρτσελόνα έπαιζε με τη Σλάβια, για τον έκτο όμιλο του Champions League, και αυτό το γκολ «από τα αποδυτήρια» φαινόταν ότι θα έκανε το ματς ακόμη πιο εύκολο για τους Καταλανούς. Ευτυχώς για ‘κείνους, ο τερματοφύλακάς τους, Τερ Στέγκεν, βρισκόταν σε μεγάλα «κέφια». Χωρίς τις εξαιρετικές του επεμβάσεις, δύσκολα θα έφευγαν με τη νίκη (2-1) από την Τσεχία.

Ο Μέσι -είναι φανερό- ακόμη δεν έχει συνέλθει πλήρως από τον τραυματισμό του, που τον κράτησε αρκετές εβδομάδες εκτός γηπέδων. Ακόμη κι έτσι, όμως, το βράδυ της Τετάρτης έγραψε ιστορία: έγινε ο πρώτος παίκτης στα χρονικά της διοργάνωσης, που κατάφερε να σκοράρει επί 15 διαδοχικές σεζόν. Ο Ράιαν Γκιγκς το είχε πετύχει σε 16 αγωνιστικές περιόδους, αλλά όχι σερί. Και ο Ρονάλντο;

Λογική ερώτηση – η πρώτη που έρχεται στο μυαλό. Διότι είναι ο αρχισκόρερ του Champions League, και σχεδόν δυόμισι χρόνια μεγαλύτερος από τον αργεντινό σούπερ-σταρ. Αργησε, όμως, να μπει στο χορό. Το παρθενικό του γκολ στο κορυφαίο ευρωπαϊκό τουρνουά για συλλόγους σημειώθηκε το 2007, στα 22 του, με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (εναντίον της Ρόμα) στο «Ολντ Τράφορντ». Ενώ ο Μέσι είχε ανοίξει τον δικό του λογαριασμό τον Νοέμβριο του 2005, στη συντριβή (5-0) του Παναθηναϊκού από την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου». Ηταν μόλις 18 ετών και είχε κάνει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα των Καταλανών ένα χρόνο πριν, στις 16 Οκτωβρίου 2004.

Ο Κριστιάνο έπαιξε για πρώτη φορά στο Champions League στις 13 Αυγούστου 2002, με την Σπόρτινγκ εναντίον της Ιντερ. Προτού, καν, εμφανιστεί σε επίσημο αγώνα του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Το 2005 σκόραρε σε παιχνίδι της προκριματικής φάσης, για τη Γιουνάιτεντ, όμως αυτός ο ποδοσφαιριστής που σήμερα έχει πετύχει τα περισσότερα γκολ (127) από κάθε άλλον στην ιστορία της διοργάνωσης, καθυστέρησε να «βρει δίχτυα» στην κεντρική της σκηνή. Ηταν να μην κάνει την αρχή. Εκτοτε, ποιος τον πιάνει…

Μιλάμε για εξωπραγματική επίδοση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνον 22 ομάδες, από τις περίπου 140 που εμφανίστηκαν έστω μια φορά στο Champions League, έχουν φτάσει (ή ξεπεράσει) τον αριθμό των τερμάτων του Κριστιάνο. Ο «CR7» προσπέρασε και τον Μέσι, ο οποίος με το χθεσινό του γκολ στην Πράγα ανέβηκε στα 113. Στο σύνολο, δηλαδή σε όλες τις διοργανώσεις, ο Ρονάλντο έχει πετύχει 701 γκολ. Ο Μέσι, 674. Σε πρώτη ανάγνωση, ο Πορτογάλος είναι μεγαλύτερος «γκολτζής» από τον Αργεντινό. Αλλά, μια πιο προσεκτική ματιά θα δείξει το αντίθετο.

Ο Ρονάλντο μετράει δύο χρόνια καριέρας περισσότερα. Επαιξε το πρώτο του παιχνίδι σε επίπεδο ανδρικής ομάδας (Σπόρτινγκ Λισαβόνας) στις 7 Οκτωβρίου 2002. Ενώ ο Μέσι, στις 16 Οκτωβρίου 2004. Ο Ρονάλντο σκόραρε τα 701 του γκολ σε 974 παιχνίδια. Τα δικά του 674 τέρματα ο Μέσι τα πέτυχε σε 830 ματς. Που σημαίνει ότι ο Μέσι είναι λίγο πιο αποτελεσματικός, με μέσον όρο 0,8 γκολ ανά αγώνα, έναντι 0,7 του Ρονάλντο. Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: ο βαθμός ομαδικότητας, του ενός και του άλλου.

Ο Ρονάλντο είναι εγωιστής (και) στο παιχνίδι του. Θα δώσει την μπάλα σε συμπαίκτη του μόνον αφού έχει εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να σκοράρει ο ίδιος. Ο αλτρουιστής Μέσι δεν έχει κανένα πρόβλημα να μοιραστεί τη δόξα με άλλους. Ρωτήστε τον Σουάρες ή τον Νεϊμάρ, που τους έχει σερβίρει έτοιμα γκολ αμέτρητες φορές. Ο Αργεντινός καταγράφει 3,1 ασίστ ανά αγώνα – περίπου τις διπλάσιες από εκείνες του Πορτογάλου. Στα χρόνια που αγωνίζονταν και οι δύο στην Ισπανία, δηλαδή από το 2009 (που ο Κριστιάνο πήγε στη Ρεάλ) μέχρι πέρυσι, ο Μέσι μετρούσε 45 πάσες για γκολ περισσότερες από εκείνες του ανταγωνιστή του.

Ναι, τα ρεκόρ του Ρονάλντο προκαλούν δέος. Είναι αρχισκόρερ του Champions League, των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, της Ρεάλ Μαδρίτης, της εθνικής Πορτογαλίας (και όλων των εθνικών ομάδων). Σκοράρει με την ίδια άνεση εντός και εκτός έδρας, αλλά και με όλους τους τρόπους. Ο Μέσι, όμως, έχει (περίπου) τις ίδιες επιδόσεις, συμμετέχοντας, ταυτοχρόνως, και στην αναπτυξη του παιχνιδιού της ομάδας του. Αυτό είναι το μεγαλείο του: συναγωνίζεται έναν δεινό «εκτελεστή», ενώ η βασική του δουλειά στο γήπεδο δεν είναι το γκολ, αλλά η δημιουργία του. Και εξακολουθεί να την κάνει καλύτερα από τον καθέναν.

Ποιος από τους δύο θα περάσει στην Ιστορία ως ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών; Ο Μέσι έχει το αβαντάζ της ηλικίας και, εκτός απροόπτου, θα του δοθεί η ευκαιρία να προσπεράσει τον μεγάλο του αντίπαλο. Ο Ρονάλντο, από την άλλη, είναι αγέραστος. Στα 34 παρουσιάζει επιδόσεις 25άρη. Δύσκολο να προβλέψεις. Αλλά και ανούσιο. Το πιο σημαντικό είναι να απολαύσουμε τον υπέροχο ανταγωνισμό τους, καθώς οι δύο κορυφαίοι παίκτες του καιρού μας «σπρώχνουν», ο ένας τον άλλον, σε επιτεύγματα απίθανα, πρωτοφανή στα χρονικά του ποδοσφαίρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...