1177
Ο Λιονέλ Μέσι με τη Mέγκαν Ραπίνο, καλύτεροι ποδοσφαιριστές του κόσμου σε άνδρες και γυναίκες. | REUTERS/Flavio Lo Scalzo

And the winner is… Λιονέλ Μέσι

Sportscaster Sportscaster 24 Σεπτεμβρίου 2019, 12:04
Ο Λιονέλ Μέσι με τη Mέγκαν Ραπίνο, καλύτεροι ποδοσφαιριστές του κόσμου σε άνδρες και γυναίκες.
| REUTERS/Flavio Lo Scalzo

And the winner is… Λιονέλ Μέσι

Sportscaster Sportscaster 24 Σεπτεμβρίου 2019, 12:04

Ηταν μια βραδιά πολύ διαφορετική απ’ όσες έχει ζήσει η Σκάλα του Μιλάνου. Αυτή τη φορά, στον «ναό της όπερας» πρωταγωνίστησε το ποδόσφαιρο, όχι η μουσική. Είναι κι αυτό μια τέχνη, εφόσον μιλάμε για τους κορυφαίους του αθλήματος. Η τέχνη του γκολ, την οποία ο Λιονέλ Μέσι γνωρίζει όσο ελάχιστοι. Αυτή που πάντα θα συγκινεί, όσο τίποτε άλλο, στο θέατρο του λαοφιλέστερου σπορ.

Η Μπαρτσελόνα του Μέσι δεν έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Ούτε η Αργεντινή του, σε εκείνον του Κόπα Αμέρικα. Ο ίδιος, όμως, κατέκτησε το βραβείο της FIFA για τον καλύτερο παίκτη της σεζόν 2018-2019. Εγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής μετά το 2013, που κέρδισε αυτή τη διάκριση χωρίς να έχει σηκώσει την «κούπα με τα μεγάλα αυτιά». Επειδή χόρτασε τον κόσμο υπέροχα γκολ: 36 στο ισπανικό πρωτάθλημα και 51 σε όλες τις διοργανώσεις, σε 50 συμμετοχές. Επειδή βγήκε πρώτος σκόρερ, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ευρώπη.

Ο Βίρχιλ φαν Ντάικ, που ήρθε δεύτερος στην ψηφοφορία, είχε να επιδείξει μεγαλύτερες επιτυχίες. Θριάμβευσε στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Λίβερπουλ και έπαιξε στον τελικό του Nations League με την Ολλανδία. Αναδείχθηκε «Παίκτης της Χρονιάς» στην Πρέμιερ Λιγκ. Ολοι συμφωνούν ότι οι «Reds» οφείλουν την ονειρεμένη τους σεζόν, περισσότερο στον άνθρωπο που κατόρθωσε να «σουλουπώσει» την άμυνά τους και λιγότερο στα γκολ του Σαλάχ, του Φιρμίνο ή του Μανέ. Ο 28χρονος Ολλανδός υπήρξε ο πιο επιδραστικός παίκτης της πιο επιτυχημένης ομάδας. Αλλά, δυστυχώς γι’ αυτόν, είναι αμυντικός – κι ο τελευταίος αμυντικός που τιμήθηκε με μια αντίστοιχη διάκριση, ήταν ο Φάμπιο Καναβάρο το 2006. Τις νίκες τις φέρνουν οι άμυνες. Τα βραβεία, όμως, τα δίνουν τα γκολ.

Ο Μέσι συγκέντρωσε 19.381 ψήφους. Ο φαν Ντάικ, 17.085. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήρθε τρίτος, με 16.943. Λογικό. Στην Ιταλία δεν βγήκε πρώτος σκόρερ. Ούτε, καν, δεύτερος. Ηταν τέταρτος, και τα 21 γκολ που πέτυχε ήταν τα λιγότερα με τα οποία ολοκλήρωσε ένα πρωτάθλημα μετά το 2008-2009 (την τελευταία του χρονιά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ). Στην Ευρώπη, δεν κατάφερε να «σπρώξει» τη Γιουβέντους στον τελικό του Champions League. Εννοείται πως δεν παρέστη στην εκδήλωση. Φρόντισε, όμως, να κάνει εντύπωση με μια αινιγματική του ανάρτηση στο Instagram, λίγη ώρα μετά τη βράβευση του Μέσι.

Κάτω από μια φωτογραφία που τον δείχνει να διαβάζει στον καναπέ του σπιτιού του (ενώ στο βάθος ο μεγάλος του γιος κάθεται στο γραφείο του), έγραψε: «Η υπομονή και η επιμονή είναι τα δύο χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τον επαγγελματία από τον ερασιτέχνη. Οτιδήποτε σήμερα είναι μεγάλο, κάποτε ξεκίνησε μικρό. Δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα, όμως κάνε ό,τι μπορείς για να μετατρέψεις τα όνειρά σου σε πραγματικότητα. Και κράτα στο μυαλό σου ότι μετά τη νύχτα έρχεται το ξημέρωμα».

Για τον Μέσι (που ψήφισε Μανέ, Ρονάλντο και ντε Γιόνγκ, με αυτή τη σειρά) είναι το πρώτο βραβείο FIFA με αυτή τη μορφή. Το περσινό «The Best» -έτσι ονομάζεται- το είχε κερδίσει ο Λούκα Μόντριτς. Και τα δύο προηγούμενα, ο Κριστιάνο. Οταν σηκώθηκε για να το παραλάβει, ο «Pulga» έλαμπε από χαρά. Στην ομιλία του εξήγησε το γιατί: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μου έδωσαν αυτό το βραβείο. Τα ατομικά βραβεία έρχονται δεύτερα για μένα, το βραβείο πρέπει να είναι συλλογικό. Αλλά, αυτή είναι μία ξεχωριστή βραδιά, επειδή βλέπω εδώ τη γυναίκα μου και τα τρία μου παιδιά. Επειδή είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν σε μία τέτοια βραδιά. Τις προηγούμενες φορές, τα παιδιά ήταν πολύ μικρά. Θα ήθελα, λοιπόν, να γιορτάσω αυτή την εκπληκτική στιγμή μαζί τους. Είναι μοναδική και ανεκτίμητη. Ολοι εδώ είναι ερωτευμένοι με το ποδόσφαιρο, και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω. Είμαι πολύ ευτυχισμένος, που είστε εδώ».

Το Top-10 των καλύτερων ποδοσφαιριστών συμπλήρωσαν, ο Σαλάχ, ο Μανέ, ο Εμπαπέ, ο ντε Γιόνγκ, ο Αζάρ, ο ντε Λιχτ και ο Κέιν. Ψήφισαν, οι προπονητές και οι αρχηγοί όλων των εθνικών ομάδων, 200 επιλεγμένοι δημοσιογράφοι απ’ όλο τον Κόσμο και το κοινό, μέσω της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας της FIFA, με κριτήριο τις επιδόσεις των υποψηφίων κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2018 – Ιούλιος 2019.

Καλύτερος προπονητής αναδείχτηκε ο Γιούργκεν Κλοπ, που οδήγησε τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια, αφήνοντας πίσω του τον Πεπ Γκουαρντιόλα και τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο. Η ομάδα του έχασε το τρόπαιο της Πρέμιερ Λιγκ για έναν πόντο, όμως έσπασε όλα τα ρεκόρ. Μεταξύ άλλων, συγκέντρωσε τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία της, σε μια αγωνιστική περίοδο, πετυχαίνοντας τις περισσότερες νίκες, ever, και διανύοντας το μεγαλύτερο αήττητο σερί.

Πηγαίνοντας να παραλάβει το βραβείο του, ο γερμανός τεχνικός ήταν αδύνατο να μη δώσει την παράστασή του. Το ακούμπησε με θόρυβο πάνω στο πόντιουμ, ζητώντας συγγνώμη που… δεν είχε καταλάβει πόσο βαρύ ήταν. Υστερα μίλησε με απεριόριστο σεβασμό για τους μεγάλους του αντιπάλους: «Είμαι εδώ γιατί σε νίκησα στον τελικό, Ποτς (Ποτσετίνο). Γι’ αυτό είμαι εγώ εδώ πάνω, κι όχι εσύ. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Ολοι γνωρίζουμε πόσο καταπληκτική δουλειά έκανες, κι εσύ και ο Πεπ (Γκουαρντιόλα), και πολλοί άλλοι εξαιρετικοί προπονητές. Θέλω να ευχαριστήσω και την τρομερή ομάδα μου, τη Λίβερπουλ. Οποιος δεν την αγαπά, δεν έχει καρδιά! Οχι, προφανώς όχι. Μπορείτε να υποστηρίζετε όποια ομάδα θέλετε… Θέλω να ευχαριστήσω τη Λίβερπουλ, γιατί είσαι τόσο καλός προπονητής, όσο καλή είναι η ομάδα σου». Απίθανος!

Καλύτερος τερματοφύλακας αναδείχτηκε ο Αλισον Μπέκερ, που κατέκτησε το Champions League με τη Λίβερπουλ και το Κόπα Αμέρικα με τη Βραζιλία.

Ο 18χρονος ούγγρος φορ, Ντάνιελ Ζόρι, πήρε το βραβείο «Φέρεντς Πούσκας», για το εκπληκτικό του γκολ με ανάποδο ψαλίδι κόντρα στη Φερεντσβάρος, στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Ντέμπρετσεν.

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα τιμήθηκε με το βραβείο «Fair Play». Σε αγώνα της Τσάμπιονσιπ (Β’ Αγγλίας) κόντρα στην Αστον Βίλα, έδωσε εντολή στους παίκτες της Λιντς να αφήσουν την αντίπαλό τους να σκοράρει (τα «Παγώνια» είχαν πετύχει γκολ με παίκτη της Βίλα τραυματία στο χορτάρι), παρά το γεγονός πως η ομάδα του είχε απόλυτη ανάγκη τους βαθμούς.

Καλύτερη παίκτρια αναδείχθηκε η Mέγκαν Ραπίνο, η 34χρονη αμερικανίδα εξτρέμ που στέφτηκε παγκόσμια Πρωταθλήτρια με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ.

Καλύτερη οπαδός, η Σίλβια Γκρέκο, που περιγράφει τους αγώνες της Παλμέιρας στον τυφλό γιο της στις εξέδρες του γηπέδου.

Αλλά, το «κλου» της βραδιάς ήταν ο Ζοσέ Μουρίνιο, με μια «ατάκα» που έκανε όλη την αίθουσα να ξεσπάσει σε γέλια. Κάποια στιγμή η ιταλίδα παρουσιάστρια της εκδήλωσης, Ιλάρια ντ’ Αμίκο (σύντροφος του Τζιανλουίτζι Μπουφόν), τον ρώτησε: «Εχουμε εδώ πολλούς μεγάλους παίκτες. Ποιος πιστεύετε ότι θα ήταν ο τέλειος προπονητής για μια special ομάδα σαν κι αυτήν;». Η απάντηση του Μουρίνιο ήταν αντάξια της ευφυΐας του: «Αφού η FIFA δεν επιτρέπει σε έναν προπονητή να προπονεί δύο ομάδες ταυτοχρόνως, θα πρέπει να είναι κάποιος χωρίς δουλειά» (ο ίδιος παραμένει άνεργος από τον Δεκέμβριο του 2018, που απολύθηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Τώρα πάμε για τη «Χρυσή Μπάλα» του 2019, το ισότιμο βραβείο του France Football. Η τελετή απονομής θα διεξαχθεί στις 2 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, με παρουσιαστή τον Ντιντιέ Ντρογκμπά. Για πρώτη φορά θα υπάρξει τρόπαιο και για τον κορυφαίο τερματοφύλακα της χρονιάς, με το όνομα του Λεβ Γιασίν: του θρυλικού γκολκίπερ που είχε κατακτήσει τη «Χρυσή Μπάλα» το 1956.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...