795
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στη φωτογράφιση για τη νέα σεζόν του ΝΒΑ. Είναι το αστέρι της ομάδας του αλλά και ολόκληρου του πρωταθλήματος. Θα καταφέρει όμως κάτι καλύτερο από πέρυσι; | Facebook/Milwaukee Bucks

Ο Giannis στο ΝΒΑ, μέρος 7ον

Sportscaster Sportscaster 22 Οκτωβρίου 2019, 14:09
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στη φωτογράφιση για τη νέα σεζόν του ΝΒΑ. Είναι το αστέρι της ομάδας του αλλά και ολόκληρου του πρωταθλήματος. Θα καταφέρει όμως κάτι καλύτερο από πέρυσι;
|Facebook/Milwaukee Bucks

Ο Giannis στο ΝΒΑ, μέρος 7ον

Sportscaster Sportscaster 22 Οκτωβρίου 2019, 14:09

Η περιπέτεια της Κίνας τον «τσαλάκωσε». Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του περασμένου Σεπτεμβρίου ταλαιπωρήθηκε, παίζοντας ένα μπάσκετ αλλόκοτο για ‘κείνον. Πολύ διαφορετικό από αυτό που είχε μάθει σε 499 αγώνες του στο ΝΒΑ. Τώρα, όμως, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επιστρέφει στα γνωστά του λημέρια. Εκεί όπου αναδείχθηκε σε φαινόμενο και πριν από μερικούς μήνες αναγνωρίστηκε ως ο καλύτερος, με τη βούλα του MVP.

Η έβδομη σεζόν του στον «μαγικό κόσμο» τον βρίσκει στο κέντρο των συζητήσεων για το νέο πρωτάθλημα, που αρχίζει τα ξημερώματα της Τετάρτης. Παρότι το ΝΒΑ βίωσε, το καλοκαίρι, μια μεταγραφική κοσμογονία, με πολλούς από τους «αστέρες» του να αλλάζουν φανέλα και να διαμορφώνουν νέες ισορροπίες δυνάμεων, αναλυτές, «ειδικοί» και media προσπαθούν να μαντέψουν τι θα κάνει, εφέτος, ο «Greek Freak». Θα κατορθώσει να κερδίσει, πάλι, το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη; Θα καταφέρει να οδηγήσει τους Μιλγουόκι Μπακς στην κατάκτηση του τίτλου;

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα, οι περισσότεροι προβλέπουν ότι ο Giannis θα επαναλάβει τον άθλο του. Τον περιμένουν ακόμη πιο δυνατό από πέρυσι, επειδή αυτό συμβαίνει από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στις ΗΠΑ: κάθε σεζόν είναι καλύτερος από την προηγούμενη. Οχι μόνον επειδή ωριμάζει και αποκτά εμπειρίες, αλλά γιατί δουλεύει σκληρά όσο κανείς.

Δεν είναι μυστικό, ότι τους τελευταίους μήνες εργάζεται με τον Σάλιβαν, βοηθό προπονητή στους Μπακς, για να βελτιώσει την ευστοχία του στα σουτ τριών πόντων. Βράδια μετά την προπόνηση και Σαββατοκύριακα αφιερώνει αρκετές ώρες για να θεραπεύσει αυτό που, ίσως, είναι το πιο αδύνατο σημείο του. Πέρυσι σούταρε από μακριά με ποσοστό επιτυχίας μόλις 25,5%. Εάν, εφέτος, το ανεβάσει στο 30%-35%, θα σκορπίσει τον τρόμο. Χωρίς να φοβηθεί μήπως θεωρηθεί υπερβολικός, ο Μαξ Κέλερμαν, διάσημος σχολιαστής του ESPN, υποστήριξε πως αν Giannis φτιάξει λίγο το τρίποντό του, θα αφήσει πίσω του τον Μάικλ Τζόρνταν στη συζήτηση για τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο «βλέπουν» τον Αντετοκούνμπο MVP ξανά, είναι ότι οι κυριότεροι ανταγωνιστές του θα αγωνίζονται ως συμπαίκτες: ο Χάρντεν με τον Ουέστμπρουκ (στο Χιούστον), ο ΛεΜπρόν με τον Ντέιβις (στους Λέικερς), ο Λέοναρντ με τον Τζορτζ (στους Κλίπερς)… Επομένως, δύσκολα κάποιος από αυτούς θα είναι τόσο επιδραστικός για την ομάδα του όσο ο Giannis, ο μόνος σούπερ-σταρ των Μπακς. Κι αν διεκδικήσουν το βραβείο κάποιοι άλλοι, όπως ο Στεφ Κάρι, ο Τζοέλ Εμπίντ, ή ο Νίκολα Γιόκιτς, φτάνουμε στον τρίτο -και σπουδαιότερο- λόγο: η επιτυχία της ομάδας μετράει περισσότερο από κάθε τι. Οι Μπακς είναι φαβορί για το καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ. Κι αν αυτό συμβεί, ο ηγέτης τους θα είναι ο MVP.

Αντετοκούνμπο ψήφισαν, ως τον πιο πιθανό πολυτιμότερο παίκτη του 2019-2020, και οι General Managers των 30 ομάδων του ΝΒΑ, σε ποσοστό 52%. Στην ετήσια έρευνά τους, του απένειμαν και ένα σπάνιο «παράσημο»: σχεδόν εννέα στους δέκα (86%) απάντησαν πως είναι ο παίκτης που θα διάλεγαν πρώτο για να στελεχώσουν την ομάδα τους.

Στο δεύτερο ερώτημα, οι απόψεις των «ειδικών» διίστανται. Οσοι πιστεύουν πως τα «Ελάφια» μπορούν να κατακτήσουν τον τίτλο, υποστηρίζουν ότι, εφέτος, το supporting cast του Αντετοκούνμπο θα είναι καλύτερο από ποτέ. Ο κόουτς των Μπακς, Μάικ Μπουντενχόλζερ, έχει γεμίσει το ρόστερ με «φονικούς» σουτέρ, που θα… πυροβολούν από την περιφέρεια, ανοίγοντας δρόμο στον έλληνα σούπερ-σταρ προς την αντίπαλη ρακέτα. Οι άλλοι μισοί, όμως, τονίζουν πως δεν είναι δυνατόν να στεφτεί πρωταθλήτρια μια ομάδα, της οποίας ο δεύτερος καλύτερος παίκτης απέχει -σε ποιότητα- από τον πρώτο τόσο πολύ. Επιπλέον, το Μιλγουόκι θα παίζει με άγχος. Ολοι στην πόλη αντιλαμβάνονται ότι δεν θα έχουν πολλές ευκαιρίες ακόμη για να εκμεταλλευθούν αυτό το «τέρας της φύσης», που ευτύχησαν να συναντήσουν.

Φαίνεται πως η εφετινή κούρσα για τον τίτλο θα είναι η πιο απρόβλεπτη, η πιο συναρπαστική εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες, οι Κλίπερς του Καουάι Λέοναρντ και του Πολ Τζορτζ είναι το πρώτο φαβορί, μπροστά από την άλλη ομάδα του Λος Αντζελες: τους Λέικερς του Λεμπρόν Τζέιμς και του Αντονι Ντέιβις. Οι Μπακς έρχονται τρίτοι στις προβλέψεις, ενώ ακολουθούν οι 76ers του Τζοέλ Εμπιντ, και οι Ρόκετς του Τζέιμς Χάρντεν και του Ράσελ Ουέστμπρουκ. Η δυναστεία των Γουόριορς, πιστεύουν πολλοί, έφτασε στο τέλος της. Και οι Ράπτορς, είναι μάλλον απίθανο να υπερασπιστούν τον τίτλο τους, με τον Λέοναρντ φευγάτο από το Τορόντο.

Τη νέα, επιβλητική φανέλα των Μπακς -μια παράξενη τετραχρωμία, όπου το πράσινο δεν κυριαρχεί πια- θα τη φορά και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, που εξασφάλισε διετές συμβόλαιο 3.147.290 δολαρίων. Τον τρίτο αδελφό, τον Κώστα, μπορεί να τον δούμε να παίζει πού και πού στους Λος Αντζελες Λέικερς.

Η σεζόν αρχίζει με τους πρωταθλητές της περασμένης σεζόν κι ένα ντέρμπι. Οι Ράπτορς θα παραλάβουν τα δαχτυλίδια τους στο ματς εναντίον των Πέλικανς (23/10, 03:00), ενώ στο Λος Αντζελες θα παίξουν οι Λέικερς με τους Κλίπερς (23/10, 05:30). Ο Γιάννης και η ομάδα του θα κάνουν πρεμιέρα στο Χιούστον, εναντίον των Ρόκετς, στις τρεις τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...