314
Πλατεία ή λίμνη; Η βασιλική του Αγίου Μάρκου βρέθηκε και πάλι μέσα στα νερά της πλημμύρας | REUTERS/Manuel Silvestri

Η χειρότερη πλημμύρα των τελευταίων 50 ετών χτύπησε τη Βενετία

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 13:09
Πλατεία ή λίμνη; Η βασιλική του Αγίου Μάρκου βρέθηκε και πάλι μέσα στα νερά της πλημμύρας
|REUTERS/Manuel Silvestri

Η χειρότερη πλημμύρα των τελευταίων 50 ετών χτύπησε τη Βενετία

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 13:09

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε η Βενετία, στην οποία η στάθμη των νερών είναι από τις μεγαλύτερες ενώ ήδη προκαλεί σοβαρά προβλήματα  στα μνημεία  της πόλης.

Η πλημμυρίδα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 50 ετών και η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ, επισημαίνει ο Guardian.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το 85% της Βενετίας είχε πλημμυρίσει, με τη στάθμη των νερών να είναι στα 1,87 μέτρα, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και 50 χρόνια και τα 1,98 μέτρα που είχαν καταγραφεί το 1966.

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται άλλο ένα κύμα κακοκαιρίας.

Ο προθάλαμος της βασιλικής του Αγίου Μάρκου (ναός που βρίσκεται σε ένα από τα πιο χαμηλά σημεία της πόλης) πλημμύρισε την Τρίτη. Οι υπεύθυνου του κτιρίου υποστηρίζουν ότι μια τέτοια πλημμύρα έχει συμβεί πέντε φορές στην ιστορία του ναού που φτάνει τα 1.000 χρόνια. Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι από αυτές τις πέντε φορές, οι τρεις έχουν καταγραφεί τα 20 τελευταία χρόνια και η τελευταία ήταν μόλις πέρυσι.

Μέσα στα νερά η πλατεία μπροστά από τη βασιλική (REUTERS/Manuel Silvestri)

Εν τω μεταξύ, καταγράφονται δύο θάνατοι στη Βενετία. Ενας ηλικιωμένος άνδρας έπαθε ηλεκτροπληξία στην κατοικία του ενώ άλλος ένας βρέθηκε νεκρός στη δική του κατοικία.

Για τον δήμαρχο της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο το αίτιο για την τραγική κατάσταση στην πόλη είναι μόνο η κλιματική αλλαγή, για την οποία φοβάται ότι θα αφήσει λόγω της πλημμύρας «ανεξίτηλα ίχνη». Κάλεσε δε το ιταλικό κράτος να συνδράμει στην αποκατάσταση των προβλημάτων. Πέρυσι, για παράδειγμα, οι πλημμύρες είχαν προκαλέσει ζημιές άνω των 2 εκατ. ευρώ στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.

Εν τω μεταξύ, ο Μπρουνιάρο επισήμανε ότι καθυστερεί να υλοποιηθεί το σχέδιο Mose το οποίο θα προστατεύσει τη Βενετία από τις πλημμύρες χάρη σε φράγματα στα ανοιχτά. Το έργο άρχισε να υλοποιείται το 2003, αλλά προέκυψε σωρεία προβλημάτων.

* Πέρα από τη Βενετία, η σοβαρότερη κατάσταση εξαιτίας της κακοκαιρίας καταγράφεται στο νότιο τμήμα της Ιταλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...