574
Ιανουάριος 2017. Οι τούρκοι αξιωματικοί στον Αρειο Πάγο ζητώντας να απαγορευτεί η έκδοσή τους στην πατρίδα τους. Τώρα έγγραφα αποδεικνύουν τα σχέδια του Ερντογάν να τους φέρει με τη βία πίσω | SOOC/CreativeProtagon

Ντοκουμέντο: Πώς ο τουρκικός στρατός σχεδίαζε να πάρει τους Οκτώ από την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 12:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/11/2019, 17:11
Ιανουάριος 2017. Οι τούρκοι αξιωματικοί στον Αρειο Πάγο ζητώντας να απαγορευτεί η έκδοσή τους στην πατρίδα τους. Τώρα έγγραφα αποδεικνύουν τα σχέδια του Ερντογάν να τους φέρει με τη βία πίσω
|SOOC/CreativeProtagon

Ντοκουμέντο: Πώς ο τουρκικός στρατός σχεδίαζε να πάρει τους Οκτώ από την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 12:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/11/2019, 17:11

Την εκτίμηση ότι το καλοκαίρι του 2016 οι ελληνικές Αρχές –σε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της κυβέρνησης Τσίπρα– είχαν συμφωνήσει να παραδώσουν στο καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είχαν καταφύγει στη χώρα μας ζητώντας πολιτικό άσυλο, έρχεται να επιβεβαιώσει, με ντοκουμέντα μάλιστα, ένας από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους τούρκους δημοσιογράφους.

Ως γνωστόν, ο Ερντογάν είχε επανειλημμένα απαιτήσει από την Ελλάδα να του παραδώσει τους οκτώ ικέτες αξιωματικούς που είχαν καταφύγει με ελικόπτερο και συλληφθεί στην Αλεξανδρούπολη μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο «Σουλτάνος» είχε δε ισχυριστεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε διαβεβαιώσει τότε ότι οι Οκτώ θα του επιστραφούν – εξάλλου ο τέως Πρωθυπουργός σταθερά επαναλάμβανε ότι οι «πραξικοπηματίες δεν έχουν θέση στη χώρα μας», μια άστοχη θέση καθώς φαινόταν να έχει προκαταβολικά δικάσει και καταδικάσει τους εν λόγω αξιωματικούς για συμμετοχή τους στο πραξικόπημα.

Τώρα, τα έγγραφα που δημοσιοποίησε ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ (Abdullah Bozkurt) τούρκος δημοσιογράφος με έδρα τη Σουηδία, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τουλάχιστον αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δημοσίως πει από τις πρώτες ώρες μετά το πραξικόπημα: ότι είχε επικοινωνήσει με τον έλληνα ομόλογό του, τον Νίκο Κοτζιά τότε, ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει ότι οι Οκτώ θα επιστραφούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν.

Ο Μποζκούρτ δημοσιοποίησε στον ιστότοπο nordic.com απόρρητα έγγραφα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, με διαταγές προς τον Στρατό και την Αεροπορία να εκτελέσουν σχέδιο ώστε να φέρουν πίσω στην Τουρκία τόσο τους οκτώ αξιωματικούς όσο και το στρατιωτικό ελικόπτερο με το οποίο αυτοί είχαν διαφύγει στη χώρα μας. Την ίδια ενημέρωση είχε λάβει και ο στρατιωτικός ακόλουθος στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Τα έγγραφα, σύμφωνα με τον Μποζκούρτ, αναφέρουν ότι ο τουρκικός στρατός επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά, η οποία απάντησε θετικά ότι θα επιστρέψει όχι μόνο τους οκτώ συλληφθέντες αξιωματικούς αλλά και το ελικόπτερο τύπου Sikorsky S70 με το οποίο αυτοί είχαν διαφύγει στη χώρα μας.

The flooded crypt of St Mark’s Basilica is seen during exceptionally high water levels in Venice, Italy November 13, 2019. REUTERS/Manuel Silvestri

Ο τούρκος δημοσιογράφος κάνει λόγο για πολιτική διαπραγμάτευση για την επιστροφή-έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών.

Οι Οκτώ δεν επέστρεψαν τελικά στην Τουρκία καθώς λίγους μήνες μετά –και παρά τις προσπάθειες της Αγκυρας αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης– ο Αρειος Πάγος απαγόρευσε οριστικά την έκδοσή τους (εδώ), κρίνοντας ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην πατρίδα τους και ότι κινδυνεύουν με βασανιστήρια και θάνατο από το καθεστώς Ερντογάν. Ακολούθησε τότε μια επίθεση της Αγκυρας κατά της ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά και κατά του κ. Τσίπρα, ο οποίος όμως είχε αποφύγει να διαψεύσει όλο εκείνο το διάστημα τον αρχικό ισχυρισμό του «Σουλτάνου»: ότι του είχε τάξει τους Οκτώ…

Τι ανέφερε ο Κοτζιάς

Σε μια πρώτη αντίδραση και με ανάρτησή του στο Twitter, o πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς απάντησε στο δημοσίευμα του τούρκου ρεπόρτερ –χωρίς ωστόσο να διαψεύσει τίποτα επί της ουσίας. Ανέφερε ότι «ελληνικά ΜΜΕ αναμασούν δημοσίευμα τριτοκλασάτης ιστοσελίδας που αναπαράγει ψεύδη τουρκικών υπηρεσιών που διαψεύστηκαν ήδη το καλοκαίρι 2016». Ομως το καλοκαίρι του ’16 δεν είχε διαψευστεί κάτι… Μετά υποστήριξε ότι όλα αυτά είναι συντονισμένη επίθεση εναντίον του επειδή υπάρχει πρόβλημα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Προσφυγικό….

Για την υπόθεση υπήρξε και σχόλιο της νυν ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...