639
|

Η βιομηχανία των σπορ στα καλύτερά της

Sportscaster Sportscaster 26 Ιουλίου 2019, 21:14

Η βιομηχανία των σπορ στα καλύτερά της

Sportscaster Sportscaster 26 Ιουλίου 2019, 21:14

Αμερικάνικο φούτμπολ, ΝΒΑ, ποδόσφαιρο και μπέιζμπολ. Είναι οι τέσσερις κορυφές της ακμάζουσας βιομηχανίας των σπορ, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με ρυθμούς πέρα από κάθε φαντασία. Η λίστα του Forbes (για το 2019) με τη χρηματιστηριακή αξία των κορυφαίων αθλητικών οργανισμών παγκοσμίως, εντυπωσιάζει. Ακόμη περισσότερο, η σύγκρισή της με εκείνες προηγούμενων ετών.

Το 2012, μόνον η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άξιζε πάνω από δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Σε όλο τον Κόσμο και σε όλα τα σπορ. Το 2015, οι ομάδες που πέρασαν πάνω από αυτόν τον πήχη ήταν 15. Και σήμερα, έχουν γίνει 52! Το 2012, η τελευταία του Top-50 ήταν οι Τέξας Ρέιντζερς από το NFL (αμερικάνικο φούτμπολ). Το 2019, είναι -μαζί- οι Νιού Ορλεανς Σεντς και οι Τζάκσονσβιλ Τζάγκουαρς (πάλι από το NFL), με χρηματιστηριακή αξία 2,08 δισ. δολαρίων – σχεδόν την ίδια που είχε η κορυφαία του καταλόγου (η Γιουνάιτεντ) πριν από μια επταετία.

Τώρα η κορυφή έχει φτάσει στα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια, και την κατέχουν -για τέταρτη διαδοχική χρονιά- οι Ντάλας Κάουμποϊς. Το NFL είναι, χωρίς αμφιβολία, η πλέον χρυσοφόρος αθλητική μπίζνα της εποχής μας. Στη λίστα (των 50) του Forbes θα συναντήσουμε τις 26 από τις 32 ομάδες της λίγκας του αμερικάνικου φούτμπολ. Κανένα άλλο πρωτάθλημα δεν αποφέρει τέτοια κέρδη. Αλλά, ειδικά η περίπτωση των Κάουμποϊς, είναι success story από τα λίγα. Ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, Τζέρι Τζόουνς, που πριν από 30 χρόνια τον είχε αποκτήσει έναντι μόλις 150 εκατ. δολαρίων, πολύ σύντομα θα μπει στο Hall Of Fame του φούτμπολ για την προσφορά του στο άθλημα.

Το πώς εκτόξευσε την αξία της ομάδας στα πέντε δισ. δολάρια, είναι μεγάλη ιστορία. Πάντως, όχι κατακτώντας τρόπαια – κι αυτό είναι ένα πολύτιμο μάθημα για τους απανταχού παράγοντες των σπορ. Οι Κάουμποϊς συμπλήρωσαν 23 χρόνια χωρίς να πανηγυρίσουν ένα Πρωτάθλημα, κι όμως, στο διάστημα αυτό γιγαντώθηκαν. Χάρη στο μάρκετινγκ, έγιναν η πιο «εμπορική» ομάδα του NFL. Τα ετήσια έσοδά τους -από χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα, πωλήσεις προϊόντων και, κυρίως, από την εκμετάλλευση του σταδίου τους- εκτινάχθηκαν κοντά στο δισεκατομμύριο. Και, με νοικοκυρεμένη διαχείριση, το 2017 κατέγραψαν κέρδη 365 εκατ. δολαρίων, που συνιστά ρεκόρ όλων των εποχών, σε όλα τα σπορ. Το 2016 ξεπέρασαν σε χρηματιστηριακή αξία τη Ρεάλ Μαδρίτης κι έκτοτε δεν έπεσαν, ποτέ, από την πρώτη θέση.

Τους ακολουθούν οι Νιου Γιορκ Γιάνκις -η ομάδα σύμβολο του μπέιζμπολ στις ΗΠΑ- με εκτιμώμενη αξία 4,6 δισ. δολαρίων (15% υψηλότερη από την περυσινή). Στις δύο επόμενες θέσεις του Top-50 βρίσκονται οι δύο κολοσσοί της La Liga: η Ρεάλ (4,24 δισ. δολάρια – αύξηση 8%) και η Μπαρτσελόνα (4,02 δισ. δολάρια). Η Ρεάλ ήταν η τελευταία εκπρόσωπος του ποδοσφαίρου που εμφανίστηκε στην κορυφή της λίστας, το 2016. Ακόμη έξι διάσημοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο: η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Νο 6 (είναι η ποδοσφαιρική ομάδα με τα μεγαλύτερα οργανικά έσοδα), η Μπάγερν Μονάχου (Νο 27), η Manchester City (Νο 25), η Τσέλσι (Νο 32), η Αρσεναλ (Νο 42) και η Λίβερπουλ (Νο 45).

Στο αθλητικό χρηματιστήριο αξιών του Forbes θα συναντήσουμε εννέα ομάδες του ΝΒΑ, όμως μόνο μια στην πρώτη πεντάδα: τους Νιου Γιορκ Νικς. Αξίζουν τέσσερα δισ. δολάρια – περίπου όσα και η Μπαρτσελόνα. Ακόμη μια απόδειξη, ότι το brandname ενός κλαμπ δεν συνδέεται, απαραιτήτως, με τις επιτυχίες του. Η ομάδα της Νέας Υόρκης έχει κατακτήσει δύο τίτλους, όλους κι όλους, και κανέναν εδώ και 46 χρόνια. Κι όμως, είναι η πιο «πολύτιμη» στο αμερικανικό μπάσκετ, έχοντας αυξήσει την αξία της κατά 11% σε σχέση με πέρυσι.

Το ΝΒΑ έχει γνωρίσει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη την τελευταία οκταετία. Το 2012, στο Top-50 περιλαμβάνονταν μόνον οι Λος Αντζελες Λέικερς και οι Νικς. Σήμερα, στη λίστα υπάρχουν εννέα ομάδες. Τρεις από αυτές, στην πρώτη δεκάδα. Και οι Λέικερς, για παράδειγμα, έχουν τετραπλασιάσει την αξία τους. Με τον όρο «αξία» το Forbes ορίζει το ποσό που (εκτιμά ότι) θα εισέπρατταν, σήμερα, οι ιδιοκτήτες ενός κλαμπ εάν το πωλούσαν.

Στο Top-50 υπάρχουν, εκτός από τους Νιου Γιορκ Γιάνκις, άλλοι έξι αμερικανικοί σύλλογοι μπέιζμπολ. Απουσιάζουν, όμως, από την εφετινή λίστα, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός και το χόκεϊ επί πάγου

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...