414
Από το αεροδρόμιο City του Λονδίνου απογειώθηκε το αεροσκάφος της British Airways (φωτογραφία αρχείου) | YouTube

Η «τρελή τρελή πτήση» της British Airways σε λάθος πόλη και χώρα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2019, 08:56
Από το αεροδρόμιο City του Λονδίνου απογειώθηκε το αεροσκάφος της British Airways (φωτογραφία αρχείου)
|YouTube

Η «τρελή τρελή πτήση» της British Airways σε λάθος πόλη και χώρα

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2019, 08:56

Ενας πιλότος σε… σύγχυση φαίνεται πως πήρε το «τιμόνι» αεροσκάφους της British Airways στο Λονδίνο την Δευτέρα και αντί να πετάξει στο Ντίσελντορφ, που ήταν ο προορισμός της πτήσης, προσγειώθηκε στο… Εδιμβούργο, την πρωτεύουσα της Σκωτίας, 965 χιλιόμετρα μακριά.

Οι επιβάτες δεν είχαν καταλάβει την λάθος πορεία μέχρι που άκουσαν από τα μεγάφωνα τον πιλότο να λέει «Κυρίες και κύριοι, σε λίγο προσγειωνόμαστε στο Εδιμβούργο».

«Στην αρχή όλοι γελάσαμε γιατί νομίζαμε ότι αστειεύονταν. Μετά όμως, ρώτησα το πλήρωμα, αν μιλάνε σοβαρά», λέει στο BBC η Σόφι Κουκ, που κάνει το δρομολόγιο Λονδίνο-Ντίσελντορφ μια φορά την εβδομάδα.

«Ο πιλότος μας είπε ότι δεν είχε ιδέα πώς συνέβη αυτό, ότι δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά και ότι το πλήρωμα προσπαθούσε να βρει λύση. Μετά βγήκε έξω και ρώτησε να σηκώσουμε το χέρι όσοι ήθελαν να πάνε στο Ντίσελντορφ. Ολοι το σήκωσαν», λέει η Κουκ.

Από ό,τι φαίνεται, το πλήρωμα χρησιμοποίησε λάθος σχέδιο πτήσης και έτσι, αντί να ακολουθήσει πορεία προς τον Ρήνο, πέταξε προς την αντίθετη κατεύθυνση, ως την πρωτεύουσα της Σκωτίας.

Το τελευταίο δρομολόγιο που είχε κάνει το αεροπλάνο το βράδυ της Κυριακής ήταν όντως αυτό για το Εδιμβούργο και ο πιλότος χρησιμοποίησε το τελευταίο σχέδιο πτήσης, αντί για το σωστό.

Στον χάρτη του BBC φαίνεται η πορεία που έπρεπε να ακολουθήσει το αεροπλάνο, από το Λονδίνο στο Ντίσελντορφ και η πορεία που ακολούθησε τελικά, από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο και από εκεί στη γερμανική πόλη

Σύμφωνα με την BA, το αεροσκάφος, ένα BAe-146, χωρητικότητας 96 θέσεων, χειριζόταν πλήρωμα της γερμανικής εταιρείας τσάρτερ WDL Aviation για λογαριασμό της. Το αεροσκάφος και το πλήρωμά του εκτελούσαν υπεργολαβία, που ανέλαβαν με μια διαδικασία γνωστή στην αεροπορική βιομηχανία με τον όρο wet lease («μίσθωση με πλήρωμα»).

«Συνεργαζόμαστε με τη WDL Aviation, η οποία εκτέλεσε αυτή την πτήση για λογαριασμό της British Airways, προκειμένου να εξακριβωθεί γιατί υπεβλήθη λάθος σχέδιο πτήσης», τόνισε ο βρετανικός αερομεταφορέας σε ανακοίνωσή του.

«Ζητήσαμε συγγνώμη από τους πελάτες μας για αυτό το πρόβλημα στο ταξίδι τους και θα επικοινωνήσουμε μαζί τους και προσωπικά», συμπλήρωσε.

Η WDL Aviation διευκρίνισε ότι μετέφερε τους επιβάτες στο Ντίσελντορφ έπειτα από αυτή την ανεπανάληπτη περιπέτεια. Το αεροσκάφος χρειάστηκε να περιμένει στον διάδρομο του αεροδρομίου του Εδιμβούργου δυόμισι ώρες, ενώ για λόγους ασφαλείας, οι επιβάτες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες.

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις Αρχές για να εξακριβωθεί πώς μπόρεσε να συμβεί αυτό το προφανώς ατυχές μπέρδεμα των σχεδίων πτήσης», ανέφερε στη δική της ανακοίνωση η εταιρεία τσάρτερ, θυγατρική της Zeitfracht Group.

Πάντως, διαβεβαίωσε η BA, οι επιβάτες της ουδέποτε διέτρεξαν κίνδυνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...