455
Η «Σεχραζάτ» βρίσκεται στο λιμάνι Μαρίνα ντι Καράρα της Τοσκάνης | You Tube

Η θηριώδης «Σεχραζάτ» είναι το πλωτό παλάτι του Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2022, 12:45
Η «Σεχραζάτ» βρίσκεται στο λιμάνι Μαρίνα ντι Καράρα της Τοσκάνης
|You Tube

Η θηριώδης «Σεχραζάτ» είναι το πλωτό παλάτι του Πούτιν;

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2022, 12:45

Η «Σεχραζάτ» μπορεί δραπέτευσε από τα ανατολίτικα παραμύθια της Χαλιμάς και να έγινε πολυτελές και ογκώδες γιοτ –«μεγέθους αντιτορπιλικού», όπως έγραψαν οι New York Times–, μπορεί κιόλας να απάγκιασε σε ένα μικρό λιμάνι της Τοσκάνης, ωστόσο δεν απέφυγε τον έλεγχο των ιταλικών αρχών που έχουν βγει στο κυνήγι περιουσιακών στοιχείων των ρώσων Κροίσων.

Το αμερικανικό Μέσο σημείωσε ότι ήδη ερευνάται η ιδιοκτησία του συγκεκριμένου πλοίου, αν δηλαδή ανήκει σε κάποιον από τους «ολιγάρχες» που στηρίζουν το καθεστώς Πούτιν. Το πλαίσιο των σχετικών ερευνών είναι γνωστό: όλες οι αρχές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναζητούν προς κατάσχεση ρωσική περιουσία στην Ευρώπη, ιδίως πλεούμενα της κατηγορίας superyachts.

Σύμφωνα με πηγές εξειδικευμένες στο θέμα του πλωτού πλούτου… αναψυχής, στο λιμανάκι της Μαρίνα ντι Καράρα έχει καταπλεύσει ένα θηρίο 140 μέτρων που κοστίζει περίπου 700 εκατ. δολάρια καθότι διαθέτει όλες τις ανέσεις, μέχρι και δύο ντεκ για ελικόπτερα. Σε φωτογραφίες που έχει κυκλοφορήσει κάποιο μέλος του πληρώματός του, φαίνονται και άλλα… εξτρεμιστικά καταστρώματα, όπως μία πισίνα, μία σάλα χορού, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, ένας κινηματογράφος, αλλά και άλλες επιδεικτικές ακρότητες όπως είναι τα επίχρυσα φωτιστικά στους καμπινέδες.

Οι αμερικανοί ρεπόρτερ ρώτησαν τον άγγλο καπετάνιο αν το σκάφος ανήκει στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως εκείνος διέψευσε κατηγορηματικώς τη σχετική φήμη. «Τότε, για ποιον λόγο το πλοίο περικλείστηκε από μεταλλικό φράγμα στη Μαρίνα, ώστε να είναι αθέατο;» Διότι δεν αποκλείεται ο ιδιοκτήτης του να είναι κάποιος μεσανατολίτης πρίγκιπας που κολυμπά στο πετρέλαιο – και τέτοιες φήμες κυκλοφορούν επίσης για τη «Σεχραζάτ». Το πλοίο, βάσει των στοιχείων που συνέλεξε και η Repubblica, πέρασε και από τα ναυπηγεία της περιοχής Μαρίνα ντι Καράρα όπου παρέμεινε περισσότερο από έναν χρόνο για λόγους ανακατασκευής. Οταν εξήλθε προσέλκυσε την προσοχή όλων.

Δεν γνωρίζουμε αν η «Σεχραζάτ» ανήκει στον Πούτιν, ωστόσο το εικονιζόμενο σκάφος, που λέγεται… «Το χαρίεν» («Graceful»), φέρεται να είναι δικό του (Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images)

Στις νεότερες πληροφορίες για το θέμα ας προστεθούν και τα εξής: την περασμένη Δευτέρα ο καπετάνιος της «Σεχραζάτ» και μη έχοντας άλλη επιλογή παρέδωσε τα έγγραφα που αποκαλύπτουν την ιδιοκτησία του σκάφους στους Ιταλούς. Από πλευράς τους εκείνοι του υποσχέθηκαν ότι θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της έρευνας «με εμπιστευτικότητα». Και έτσι ο καπετάνιος ανακουφίστηκε, θεωρώντας ότι θα γλιτώσει από τις οχλήσεις των δημοσιογράφων.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες περιουσιακών στοιχείων Ρώσων στην Ιταλία, η Repubblica έγραψε ότι ήδη κατασχέθηκε στην Τοσκάνη η Villa Lazzareschi, το ιστορικό ακίνητο του 17ου αιώνα που είχε αγοράσει ο Ολεγκ Σαβτσένκο, όπως επίσης και το 65 μέτρων σκάφος του Αλεξέι Μορντάσοφ που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Ιμπέρια, μίας πόλης της Λιγουρίας (Γένοβα) που γειτνιάζει με το Σαν Ρέμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...