573
Είσοδος υπό τους ήχους των Abba για την πρωθυπουργό της Βρετανίας. Μετά υποσχέθηκε το τέλος της λιτότητας | REUTERS/Darren Staples

Η Τερέζα Μέι χόρεψε τον χορό κατά της λιτότητας σε ρυθμούς Abba

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2018, 07:46
Είσοδος υπό τους ήχους των Abba για την πρωθυπουργό της Βρετανίας. Μετά υποσχέθηκε το τέλος της λιτότητας
|REUTERS/Darren Staples

Η Τερέζα Μέι χόρεψε τον χορό κατά της λιτότητας σε ρυθμούς Abba

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2018, 07:46

Το όραμα μιας Βρετανίας στην μετά-Brexit εποχή προσπάθησε να περιγράψει η Τερέζα Μέι στο συνέδριο των Συντηρητικών, και ενώ το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται διχασμένο ως προς τις πολιτικές της πρωθυπουργού στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ.

Σε εμφανώς καλύτερη διάθεση σε σχέση με την καταστροφική περσινή εμφάνιση, η Μπέι μπήκε στην σκηνή χορεύοντας το «Dancing Queen» των ABBA. Tουλάχιστον το προσπάθησε γιατί μάλλον έχει να το χορέψει από τότε που κυκλοφόρησε, όταν ήταν φοιτήτρια. Και άλλωστε είναι γνωστό ότι καλή χορεύτρια δεν είναι…

Μετά από μια αυτοσαρκαστική εισαγωγή, η Μέι μπήκε στο θέμα της, το μέλλον της χώρας, αλλά και το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουν οι Τόρις έναντι των δημοσκοπικά εύρωστων Εργατικών.

Οι Συντηρητικοί, τόνισε η Μέι, πρέπει να γίνουν ένα «κόμμα για όλους, όχι για τους λίγους, αλλά για όλους που θέλουν να εργαστούν σκληρά και να πράξουν το καλύτερο». To δε μήνυμά της προς τα κομματικά στελέχη ήταν σαφές: στηρίξτε με στο Brexit (στηρίξτε δηλαδή το σχέδιο «Chequers») και εγώ θα τελειώσω τη λιτότητα.

Την πίστεψαν; Απομένει να αποδειχθεί. Ηταν όμως ένα άλμα προς τα εμπρός για την πολιτικά κλυδωνιζόμενη πρωθυπουργό της Βρετανίας. Αυτό το ενωτικό μήνυμα κατά της λιτότητας -σε συνδυασμό με το μουσικό της μπάσιμο- κέντρισε το ενδιαφέρον του βρετανικού Τύπου που φιλοξένησε τη –χορεύτρια και πολέμιο της λιτότητας– Μέι στα πρωτοσέλιδά του την Πέμπτη.

Οπως αναμενόταν, η πρωθυπουργός αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της στην πολιτική της για το Brexit, η οποία βάλλεται μέσα και έξω από το κόμμα της.

Η πολιτική αυτή είναι προς το συμφέρον της χώρας, είπε, προειδοποιώντας ότι αν σπαταλήσουν οι πολιτικοί χρόνο για να βρουν το «τέλειο Brexit», στο τέλος δεν θα υπάρξει κανένα Brexit.

«Ηγεσία είναι να κάνεις αυτό που πιστεύεις ότι είναι σωστό και να έχεις το θάρρος και την αποφασιστικότητα να δεις πέρα από αυτό. Αυτό κάνω με το Brexit», ήταν η έμμεση απάντηση στον Μπόρις Τζόνσον, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών που επικρίνει σε όλους τους τόνους πλέον την -ως τώρα αδιέξοδη- στάση της.

Πάντως, μια αγκαλιά από την σύζυγό της Φίλιπ την εισέπραξε (REUTERS/Darren Staples)

Το πολιτικό τέχνασμα της Μέι σε αυτό το δύσκολο συνέδριο των Τόρις ήταν η υπόσχεση για το τέλος της λιτότητας. Είπε ότι «μία δεκαετία από την κατάρρευση και την κρίση και μετά από τις θυσίες που έγιναν, η χώρα μπορεί να κοιτάζει με αισιοδοξία προς το μέλλον».

Το κόμμα των Τόρις δεν πρέπει μόνο να καθαρίσει τα σπασμένα που άφησε η κρίση, αλλά και να οδηγήσει σε μια πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον, προσέθεσε η πρωθυπουργός.

«Μπροστά μας υπάρχουν καλύτερες ημέρες» που θα έλθουν με την αύξηση των δημοσίων δαπανών. Αλλά υπάρχουν και σημεία που πρέπει να προσεχθούν: «Δεν πρέπει να υπάρξει επιστροφή στις ανεξέλεγκτες δαπάνες του παρελθόντος, να μην ξηλωθεί η πρόοδος που έγινε τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Καταδίκασε ακόμη «τη χολή που δηλητηριάζει την πολιτική σκηνή» ενώ έκανε πολλές αναφορές στους Εργατικούς και τα σχέδια του ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν «να αυξήσει όλο και περισσότερο τους φόρους».

Οι Εργατικοί, είπε ακόμη, είναι αυτοί που «απορρίπτουν τις κοινές αξίες που κάποτε γεφύρωναν τις πολιτικές αντιπαραθέσεις».

Η ένταση και η συχνότητα της κριτικής κατά των Εργατικών δείχνει έμμεσα ότι οι Τόρις έχουν αρχίσει να τους βλέπουν σαν σοβαρή εκλογική απειλή και ας έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τις εκλογές, παρατήρησε πάντως ο (κεντροαριστερός) Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...