654
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ | Theodore Manolopoulos / SOOC

Η στρατηγική των πρόωρων εκλογών και οι δεύτερες σκέψεις Μητσοτάκη

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 17 Απριλίου 2016, 09:20
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ
|Theodore Manolopoulos / SOOC

Η στρατηγική των πρόωρων εκλογών και οι δεύτερες σκέψεις Μητσοτάκη

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 17 Απριλίου 2016, 09:20

Σε μία πολύ κρίσιμη φάση εισέρχονται οι εσωτερικές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία, που επιδιώκει να καταστήσει μη αναστρέψιμο το ευρύ -δεδομένων των συνθηκών- δημοσκοπικό προβάδισμα, που απολαμβάνει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να μετατρέψει σε πολιτικό γεγονός εθνικών διαστάσεων το επικείμενο 10ο τακτικό Συνέδριο του κόμματος, εξ ου και η λέξη, που επαναλαμβάνει μονότονα στους στενούς του συνεργάτες είναι η εξωστρέφεια.

Η ομιλία του, που θα περιστραφεί γύρω από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά και οι ρηξικέλευθες καταστατικές αλλαγές, που προωθούνται στόχο έχουν να εκσυγχρονίσουν τη ΝΔ και να την καθιερώσουν μακράς του δεύτερου το «ελκυστικότερο πολιτικό προϊόν» της χώρας. Η γαλάζια ηγεσία δεν υποτιμά τη μάχη των συσχετισμών, όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη των συνέδρων, ωστόσο, δεν επιθυμεί για κανένα λόγο αυτή να επισκιάσει τα μηνύματα που θα εκπέμψει προς την ελληνική κοινωνία ο πρόεδρος του κόμματος.

Ιδιαίτερη αξία είχε το πρόσφατο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Οι επαφές του με σημαίνοντες παράγοντες της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη και κυρίως η αποδοχή του ως η «νομοτελειακή διάδοχη κατάσταση» στην Ελλάδα τονώνει το αρχηγικό του προφίλ. Και αυξάνει την εγρήγορση του.

Οπως εξηγούσε σε γεύμα που παρέθεσε την Πέμπτη στους βουλευτές του τομέα Ανάπτυξης, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εμφανίζει τέτοια σημάδια αποσύνθεσης, που ανά πάσα στιγμή μπορεί είτε να καταρρεύσει υπό το βάρος των δικών της αρρυθμιών, είτε να «σκηνοθετήσει» μία μείζονα πολιτική κρίση, ώστε να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, που δεδομένα έχει απωλέσει.

Ωστόσο, τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και οι παριστάμενοι βουλευτές, συμφώνησαν πως το επικρατέστερο έως τώρα σενάριο είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με τον λογαριασμό, πάντως, όπως ειπώθηκε να είναι ιδιαίτερα βαρύς για την ελληνική κοινωνία και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η συγκεκριμένη παραδοχή έχει όμως τόσες πολλές άγνωστες μεταβλητές που οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να «τρέξουν ούτως ή άλλως με ταχύτητα φωτός» επιμένει έμπειρο κομματικό στέλεχος της παράταξης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να κινείται στη στρατηγική των υψηλών τόνων. Οι ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις σε όλα ανεξαιρέτως τα ανοιχτά εθνικά μέτωπα δικαιώνουν το αίτημα του για άμεση απομάκρυνση της κυβέρνησης από την εξουσία, τονίζουν στενοί του συνεργάτες. Σε δεύτερο επίπεδο, πάντως, η ανησυχία για την επόμενη ημέρα και όσα θα παραλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ μεγαλώνει.

Στο γεύμα της Πέμπτης, η φράση που επαναλαμβάνονταν μονότονα ήταν ότι η αγορά έχει νεκρώσει και μάλιστα το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως επιβαρυμένο μετά και την είδηση για την πτώχευση της εταιρείας «Ηλεκτρονική Αθηνών». Εχει δοθεί, εξάλλου, η εντολή σε όλες τις ομάδες εργασίας της ΝΔ ότι θα πρέπει τάχιστα να εκπονηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος αλλά και το πολιτικό προσωπικό που θα εγγυηθεί ότι αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και πισωγυρίσματα. «Προετοιμαζόμαστε για μία κυβέρνηση – καμικάζι» τονίζει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος που επισημαίνει ότι η ΝΔ θα κληθεί σε ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο να διορθώσει τις ανορθογραφίες της τωρινής κυβέρνησης.

Μπορεί όμως η ΝΔ να επενεργήσει με τρόπο αποφασιστικό στις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις; Η απάντηση της ηγετικής ομάδας είναι καταφατική. Πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του κ. Μητσοτάκη τονίζουν πως η πρόκληση για πρόωρες εκλογές «υπογράφει» κατ’ ουσία τις μετέπειτα κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, που χαρακτηρίζονται σπασμωδικές και πανικόβλητες από την λεωφόρο Συγγρού.

Σύμφωνα με την γαλάζια ανάγνωση, η δημοσκοπική καχεξία του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ εν συνόλω καθιστούν απαγορευτική για το Μέγαρο Μαξίμου οποιαδήποτε σκέψη για εκλογικό αιφνιδιασμό, εκτός και εάν η ομάδα εξουσίας αποφασίσει τη «συντεταγμένη αποχώρησή» της από την κυβέρνηση. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η στρατηγική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μοιάζει μονόδρομος για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μπορεί η ΝΔ να υποχρεώσει την κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές; Αμφίβολο απαντούν γαλάζιοι επιτελείς. Μία από τις σκέψεις, που έχουν συζητηθεί σε ανύποπτο χρονικό διάστημα είναι η πρόταση μομφής. Μολονότι επί του παρόντος δεν είναι στις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη, πρόσωπα που γνωρίζουν τον γαλάζιο σχεδιασμό αποκαλύπτουν πως η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση θα έφερνε στη Βουλή μία πολύ κακή συμφωνία, ώστε να μεγιστοποιήσει τους κλυδωνισμούς των κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...