517
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία διατηρούν σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα έπειτα από έναν χρόνο εξουσίας | ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η ΝΔ μπροστά με 15,9 μονάδες, ο Μητσοτάκης καταλληλότερος

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 21:28
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία διατηρούν σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα έπειτα από έναν χρόνο εξουσίας
|ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η ΝΔ μπροστά με 15,9 μονάδες, ο Μητσοτάκης καταλληλότερος

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 21:28

Κλείνοντας έναν χρόνο στην εκτελεστική εξουσία, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα 15,9 μονάδων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πιστοποιεί γκάλοπ της εταιρείας Alco που έγινε για τον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ συγκεντρώνει 39,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί 24%, το ΚΙΝΑΛ 6%, το ΚΚΕ 5,2%, Ελληνική Λύση 3,2%, ΜέΡΑ 25 3%, «άλλο κόμα» 4,1%, «αναποφάσιστοι» 13,5%.

 

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 35,8%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,5%. Η διαφορά αγγίζει τις 14,3 μονάδες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ με 5,4% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,7%. Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται οι υπόλοιποι.

  • Στην ερώτηση ποιον «εμπιστεύεστε περισσότερο ως Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα», το 49% απαντά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 21% τον Αλέξη Τσίπρα. Το 25% τάσσεται υπέρ της επιλογής «κανένας από τους δύο».

 

Οι ερωτηθέντες εξέφρασαν τη γνώμη τους σχετικά με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 55% θετικές γνώμες, ενώ το 34% έχει αρνητική άποψη. Ο Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 31% θετικές γνώμες και 57% αρνητικές. Η Φώφη Γεννηματά λαμβάνει 26% θετικές γνώμες και 50% αρνητικές, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 22% θετικές γνώμες και 53% αρνητικές. Ο Κυριάκος Βελόπουλος 10% θετικές γνώμες και 72% αρνητικές. Ο Γιάν(ν)ης Βαρουφάκης λαμβάνει 18% θετικές γνώμες και 63% αρνητικές.

  • Εναν χρόνο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, το 42% έχει καλύτερη γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 36% την ίδια και το 18% χειρότερη. Παράλληλα, το 53% έχει την ίδια γνώμη για τον Αλέξη Τσίπρα, το 33% έχει χειρότερη γνώμη και το 10% καλύτερη.

Οι πολίτες ρωτήθηκαν και για θέματα επικαιρότητας: το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι «οι αποκαλύψεις παραπέμπουν σε παραδικαστικό κύκλωμα και παρακράτος επί των ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα το 33% πιστεύει ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα που η ίδια δημιουργεί με την πολιτική της».

Στο ερώτημα «ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας» το 50% απαντάει ότι είναι η ανεργία. Το 18% εκτιμά ότι είναι η πανδημία κορονοϊού, το 9% απαντάει ότι είναι το Μεταναστευτικό, το 8% οι σχέσεις με την Τουρκία, το 5% η απουσία επενδύσεων, το 4% η υψηλή φορολογία, η υγεία, η παιδεία και άλλο από 2%.

  • Για το εάν είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Ελλάδα τους επόμενους έξι μήνες το 39% εκφράζει αισιοδοξία και το 52% απαισιοδοξία.

Για τον δείκτη βαθμολόγησης της κυβέρνησης το 28% απαντάει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο και το 16% θεωρεί ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένο από την κυβέρνηση.

Στην ερώτηση «αν πριν από ένα χρόνο είχε κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κυβερνούσε καλύτερα, ίδια ή χειρότερα από τη ΝΔ», το 45% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα κυβερνούσε χειρότερα από τη Νέα Δημοκρατία, το 23% θα κυβερνούσε το ίδιο, ενώ το 18% εκτιμά ότι θα κυβερνούσε καλύτερα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε ολόκληρη τη χώρα. Ο χρόνος που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση ήταν στο διάστημα 29 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2020.