1440
Αν συνέβαινε να αναλάβω εγώ μία πολιτική πρωτοβουλία ερήμην ή εν αγνοία του πρωθυπουργού, τότε ο δρόμος θα ήταν απλώς η απόλυση, σχολίασε με νόημα ο υπουργός Επικρατείας | INTIMEnews

Γεραπετρίτης για αναφορές Καλογρίτσα: Διάχυτος πολιτικός νεοπλουτισμός επί ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 13:05
Αν συνέβαινε να αναλάβω εγώ μία πολιτική πρωτοβουλία ερήμην ή εν αγνοία του πρωθυπουργού, τότε ο δρόμος θα ήταν απλώς η απόλυση, σχολίασε με νόημα ο υπουργός Επικρατείας
|INTIMEnews

Γεραπετρίτης για αναφορές Καλογρίτσα: Διάχυτος πολιτικός νεοπλουτισμός επί ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2020, 13:05

Παρά την απόπειρα αντεπίθεσης – αντιπερισπασμού από την Κουμουνδούρου (εδώ), το θέμα Καλογρίτσα εξελίσσεται πλέον σε «δύσκολο κάβο» για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας -από δικαστικά έγγραφα- για τις αποκαλύψεις (εδώ) του άλλοτε «κόκκινου εργολάβου» και προνομιακού συνομιλητή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για ηθική υποχρέωση του πρώην πρωθυπουργού να δώσει εξηγήσεις. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η εικόνα που εκμπέπεται από τις εν λόγω αποκαλύψεις, είναι αυτή ενός «διάχυτου πολιτικού νεοπλουτισμού», μιας διαρκούς και συντονισμένης προσπάθειας να ελεγχθούν οι βραχίονες της εξουσίας.

Η νέα «φουρτούνα» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε απο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» όπου παρουσιάστηκαν έγγραφα απο την αστική διαφορά που συζητήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο, μεταξύ της πολυεθνικής κατασκευαστικής Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc (CCC –  ανήκει στη λιβανέζικη οικογένεια Χούρι) και της «Τοξότης» του Χρήστου Καλογρίτσα.

Η CCC είχε στραφεί εναντίον της «Τοξότης», ζητώντας να της αποπληρώσει χρέος 3 εκατ. ευρώ, με τον Καλογρίτσα να αρνείται και να απαντά πως τα πήρε με εντολή του Νίκου Παππά και του… «White House», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, παραπέμποντας στο τότε επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα 3 εκατ. ευρώ εμφανίζονται ως προκαταβολή που δόθηκε στην Τοξότης για υπεργολαβία σε mall στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τρία χρόνια μετά η CCC δικαιώθηκε από το Ελβετικό Δικαστήριο όπου είχε προσφύγει.

Ο Καλογρίτσας, όμως, εκπροσωπούμενος νομικά από τον Ανδρέα Λοβέρδο και τη Μαρία Γρατσία, αντεπιτέθηκε με αγωγή υποστηρίζοντας ότι η σύμβαση για την υπεργολαβία ήταν εικονική και ότι στόχος ήταν να αποκτήσει τα αναγκαία χρηματα για την εγγυητική επιστολή με την οποία συμμετείχε στη δημοπρασία για τις άδειες.

Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ο Χρήστος Καλογρίτσας κατέθεσε ουσιαστικά ότι υπό τον συντονισμό και καθοδήγηση του Μεγάρου Μαξίμου και του τέως υπουργού Νίκου Παππά, έλαβε μέσω CCC τα 3.000.000 ευρώ ως προκαταβολή για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

Στο ίδιο δικαστήριο μάλιστα,  ο κ. Καλογρίτσας εμφανίζεται να καταθέτει ενόρκως και δια των δικηγόρων του ότι το ποσό των 3 εκατ. ευρώ κατέληξε στην εφημερίδα «Documento» του Κώστα Βαξεβάνη, στην οποία τότε βασικός μέτοχος ήταν ο Ιωάννης Καλογρίτσας, με την Νέα Δημοκρατία να ζητά απαντήσεις (εδώ).

«Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσει καθεστώς; Αντί να λέει λόγια του αέρα, περιμένουμε σήμερα τις απαντήσεις του», ανέφερε με τη σειρά του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για το θέμα.

Τι λέει η πλευρά Καλογρίτσα

Η αναφορά περί «White House» και τον ρόλο fast track διεκπεραιωτή που είχε αναλάβει επί ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς δεν περιέχεται μόνο στην αναφορά που κατέθεσε ο Καλογρίτσας στο δικαστήριο, αλλά έγινε παρουσία του, μέσα στη δικαστική αίθουσα, από τους δικηγόρους του (Ανδρέα Λοβέρδο και Γρατσία Μαρία).

Συγκεκριμένα στη διαδικασία της Αίτησης Αναγνώρισης, η πλευρά Καλογρίτσα αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

«1ον) η από 22.08.2016 υποτιθέμενη “συμφωνία» μεταξύ της εταιρείας μας – “ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.” και της 4ης εξ υμών –εταιρείας “AL GHANDI & CONSOLIDATED CONTRACTORS INTERNATIONAL COMPANY LLC”, αναφορικά με υποτιθέμενη υπεργολαβία σχετιζόμενη με “έργο” που η 4η εξ υμών φέρεται να είχε αναλάβει στα Αραβικά Εμιράτα (κατασκευή του AL ZAHIA CITY CENTER MALL), είναι εικονική, καθώς η “σύναψη” αυτής προτάθηκε από μέρους του 3ου εξ υμών –Fuad Khoury – Οικονομικού Διευθυντή και εκπροσώπου της 1ης εξ υμών, προκειμένου να “δικαιολογήσετε” την εκταμίευση ποσού 3.000.000 ευρώ, το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ της ανώνυμης εταιρείας “ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.” και της 1ης εξ υμών, ήτοι της εταιρείας του α.ν. 89/1967 με την επωνυμία “CCC-CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL” (μητρική της 4ης εξ υμών εταιρείας) όπως καταβληθεί από μέρους της 1ης εξ υμών ως μέρος της ανερχόμενης σε ποσό €25.000.000 συμμετοχής της στην αφανή εταιρεία της 1ης εξ υμών με την άνω ανώνυμη εταιρεία “ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΡΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.”, η οποία είχε συσταθεί σε συμφωνία με το “White House” με σκοπό την συμμετοχή στον διενεργηθέντα στην Ελλάδα κατά το καλοκαίρι του 2016 διαγωνισμό για την κατακύρωση τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας (άδειας παρόχου ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής εθνικής εμβέλειας) και την οποία σε μεταγενέστερο χρόνο η 1 εξ υμών ακαίρως κατήγγειλε μην τηρώντας την άνω καταρτισθείσα συμφωνία, με αποτέλεσμα την άκαιρη διάλυση του εν λόγω επενδυτικού σχήματος και την εξ αυτού του λόγου απώλεια εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν επενδύσει σε αυτή τη συνεργασία η οικογένεια Καλογρίτσα και οι εταιρείες συμφερόντων της, οι οποίοι και έχουν επιφυλαχθεί της άσκησης όλων των νομίμων δικαιωμάτων τους από τις άνω αιτίες.

2ον) επί τω τέλει δε επίτευξης του άνω σκοπού, που είχε συνομολογηθεί μεταξύ αφενός της 1ης εξ υμών, εκπροσωπούμενης από τον 2ο εξ υμών –Samer Khoury και από τον Οικονομικό Διευθυντή της και 3ο εξ υμών Fuad Khoury και αφετέρου της συμφερόντων της οικογένειας Καλογρίτσα άνω μονοπρόσωπης ανώνυμης εταιρείας, υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του “White House”, το άνω ποσό €3.000.000 εμβάστηκε στην εταιρεία μας 1 με σκοπό η εν λόγω καταβολή να εναρμονίζεται με το σχέδιο, το οποίο είχε συλλάβει η 1η εξ υμών με την ενεργό συμμετοχή ιδία του 3ου εξ υμών για κατάρτιση εικονικής σύμβασης υπεργολαβίας μεταξύ της θυγατρική της 1ης εξ υμών και της συνδεόμενης με την άνω μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρεία εταιρείας μας –«ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.» αμφοτέρων δραστηριοποιούμενων στο κλάδο κατασκευών, προκειμένου να παρακάμψετε τους ισχύοντες τραπεζικούς περιορισμούς και ελέγχους για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άρα να “δικαιολογήσετε” απατηλώς έναντι των Τραπεζών την οικεία εκταμίευση το άνω δε ποσό κατά την άνω μεταξύ όλων των πραγματικά συμβαλλομένων μερών αληθινή συμφωνία θα χρησιμοποιούνταν, όπως και πράγματι χρησιμοποιήθηκε, για τις ανάγκες έκδοσης ισόποσης εγγυητικής επιστολής συμμετοχής στον ανωτέρω διαγωνισμό».

Με άλλα λόγια η πλευρά Καλογρίτσα υποστηρίζει ότι σε συμφωνία με το «White House» πήρε 3 εκατ. ευρώ για να καλύψει την εγγυητική επιταγή προκειμένου να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια στον διαγωνισμό-παρωδία του Νίκου Παππά. Λεφτά που τέλικα -άγνωστο πώς- είχαν τελικό παραλήπτη το «Documento», σύμφωνα πάντα με τις εν λόγω αποκαλύψεις.

Σε δηλώσεις του στο Μega, o υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε ότι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας «έχει την ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί ρητά» για την υπόθεση Καλογρίτσα.

Οσο για τον Νίκο Παππά, πατήρησε χαρακτηριστικά πως ο ίδιος (σ.σ. ο κ. Γεραπετρίτης) έπαιρνε μία πολιτική πρωτοβουλία ερήμην ή εν αγνοία του σημερινού Πρωθυπουργού, τότε «ο δρόμος θα ήταν απλώς η απόλυση».

Είναι προφανές, είπε ο κ. Γεραπετρίτης ότι «βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή στο μέσο μίας σειράς από αποκαλύψεις, για τις οποίες ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, μόνο πολιτικές εικασίες μπορούν να υπάρξουν για το ζήτημα αυτό. Διαφαίνεται ότι υπήρξε μία διασύνδεση μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικής τάξης», κατηγορώντας την προηγούμενη διακυβέρνηση για «διάχυτο πολιτικό νεοπλουτισμό», ενώ όπως φάνηκε -συμπλήρωσε- έγινε μα συντονισμένη επιχείρηση, ώστε «οι βραχίονες της εξουσίας να ελεγχθούν».

Ανατρέχοντας μάλιστα στην περίοδο του διαγωνισμού-παρωδία από τον Νίκο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι στην πραγματικότητα επιχειρήθηκε μία απόλυτη χειραγώγηση, καθώς καταβλήθηκε «συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού των αδειών, αρχικώς μιλούσαμε για τέσσερις άδειες, πράγμα που ήταν εντελώς αντίθετο σε κάθε ψηφιακή εξέλιξη, κόντρα στο τεχνολογικό ρεύμα». Επιπλέον, «υπήρξε ένας πλειοδοτικός διαγωνισμός της ενημέρωσης, πράγμα το οποίο είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε λογική. Είναι σημαντικό, σωστό, για μένα, να διαλευκανθεί η υπόθεση», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Γεραπετρίτης.

Εκτίμησή του εξάλλου ήταν ότι «η Δικαιοσύνη θα ασχοληθεί με το ζήτημα και έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία, έτσι ώστε να ξεκινήσει μία έρευνα, η οποία θα καταδείξει αν έγιναν πράγματι όσα καταγγέλλονται».

Ταυτόχρονα όμως, υπογράμμισε, «υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο πολιτικό ζήτημα, κυρίως έχει να κάνει με το ότι οι θεσμοί υπολειτούργησαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης».

«Υπήρξε μία διάθεση χειραγώγησης των θεσμών», υποστήριξε και «από τη στιγμή που υπάρχει αυτού του τύπου η αλληλεπίδραση μεταξύ κορυφαίων υπουργών και επιχειρηματιών, καλό είναι να διαλευκανθούν τα πράγματα. Ο τέως πρωθυπουργός έχει την ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί ρητά για το ζήτημα αυτό», επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας.

Κληθείς τέλος να απαντήσει στο ερώτημα αν ο τότε Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τις κινήσεις του Νο2 της κυβέρνησής του, Νίκου Παππά, σχολίασε:

«Εγώ, που είμαι χωροταξικά και πολιτικά πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, εικάζω ότι τις δικές μου ενέργειες τις γνωρίζει καθημερινά ο πρωθυπουργός. Αν συνέβαινε να αναλάβω εγώ μία πολιτική πρωτοβουλία ερήμην ή εν αγνοία του πρωθυπουργού, τότε ο δρόμος θα ήταν απλώς η απόλυση. Οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει ένα σοβαρότατο ηθικό ζήτημα, να τοποθετείσαι, όταν ένα πολύ κοντινό σου στέλεχος βρίσκεται εν τω μέσω μίας τέτοιου τύπου πολιτικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, οφείλονται απαντήσεις απέναντι στην κοινωνία, όπως και η κοινωνία οφείλει να είναι σε δημοκρατική εγρήγορση -κι αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση- έτσι ώστε οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης των θεσμών να βρίσκει σύσσωμη την κοινωνία απέναντι».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...