712
Τα πάντα καμένα στο Μάτι. Αλλά οι υπεύθυνοι στις θέσεις τους... | Nick Paleologos / SOOC

Καταγγελία: Η κυβέρνηση «επιβράβευσε» τους υπεύθυνους της πυρκαγιάς στο Μάτι

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2019, 11:58
Τα πάντα καμένα στο Μάτι. Αλλά οι υπεύθυνοι στις θέσεις τους...
| Nick Paleologos / SOOC

Καταγγελία: Η κυβέρνηση «επιβράβευσε» τους υπεύθυνους της πυρκαγιάς στο Μάτι

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2019, 11:58

Η άποψη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα και παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες της, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει τις δομές της Πολιτικής Προστασίας και να μην ξαναζήσουμε μια τραγωδία όπως αυτή στο Μάτι, αλλά ουσιαστικά «επιβράβευσε» τους υπεύθυνους για τον όλεθρο της 23ης Ιουλίου, επιβεβαιώνεται.

Και αν το θέμα της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου που, μολονότι κατηγορούμενη για φόνο 100 ανθρώπων από αμέλεια, συνεχίζει να παραμένει στη θέση της και να διεκδικεί μάλιστα την επανεκλογή της, είναι ας πούμε πολιτικό –όπως και αυτό του επίσης κατηγορουμένου πρώην γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καλπάκη που παρά τη συμφορά διεκδικεί τώρα τη δημαρχία Ανδρου– το πώς η Πυροσβεστική συμπεριφέρθηκε στους εμπλεκομένους στη φονική πυρκαγιά είναι σοκαριστικό.

Θα έπρεπε βέβαια να το είχαμε καταλάβει από τον περασμένο Αύγουστο, όταν μετά την απομάκρυνση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη, η κυβέρνηση είχε αναβαθμίσει σε αρχηγό τον έως τότε υπαρχηγό του Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος όμως ήταν ο αρμόδιος επιχειρήσεων, ο αρμόδιος δηλαδή για την αντιμετώπιση της φωτιάς στο Μάτι!

Φυσικά ο κ. Ματθαιόπουλος είναι και αυτός μεταξύ των 20 κατηγορουμένων για την τραγωδία. Αλλά όπως αποκαλύπτεται ο κ. Ματθαιόπουλος φρόντισε να διατηρήσει στη θέση τους όλους όσοι είχαν διαχειριστεί την κρίση της φονικής πυρκαγιάς κατά τη «μαύρη» εκείνη Δευτέρα!

Αυτό καταγγέλλει ο Νίκος Χανιάς, αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνέντευξή του στο liberal.gr και τον Γιώργο Φυντικάκη. Οτι κατά τις πρόσφατες κρίσεις του Ιανουαρίου στην Πυροσβεστική, ο αρχηγός του Σώματος, διατήρησε στις θέσεις τους τα βασικά στελέχη που εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά –και απέτυχαν.

«Το μήνυμα που στέλνει η κίνηση αυτή είναι ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα ίδια ακριβώς πρόσωπα στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, αυτήν που ξεκινά προσεχώς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χανιάς, ο οποίος είναι αναλυτικός και μιλάει με ονόματα.

Αναφέρεται αναλυτικά στην επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα να αναβαθμίσει σε αρχηγό τον κ. Ματθαιόπουλο μολονότι ήταν ο επιχειρησιακός υπεύθυνος της Πυροσβεστικής τη μοιραία Δευτέρα.

«Εδώ είναι μια πτυχή που χρήζει ανάδειξης. Ερχεται δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση, με μια κεντρική πολιτική απόφαση, που φέρει τις υπογραφές των μελών του ΚΥΣΕΑ, και επιλέγει για την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος τον άνθρωπο, ο οποίος ήταν εκείνη τη μοιραία βραδιά ο επιχειρησιακός αρχηγός. Σημειωτέον ότι ο ίδιος βρίσκονταν εκείνη τη νύχτα στο συντονιστικό κέντρο, δεν είχε φυσική παρουσία στο Μάτι, όταν μόνο και μόνο η ιδιότητά του, δηλαδή του επιχειρησιακού αρχηγού, αυτό επιβάλει. Ο επιχειρησιακός αρχηγός είναι παρών στον τόπο της πυρκαγιάς, προκειμένου να οργανώνει τις επιχειρήσεις και να αντιμετωπίζει επί τόπου όλες τις παραλείψεις. Και παρ’ όλα αυτά, αντί η κυβέρνηση να του επιρρίψει τις ευθύνες που του αναλογούν, εκείνη τον προήγαγε σε αρχηγό του Σώματος».

Ο κ. Χανιάς μιλάει και για όλους τους άλλους που κλήθηκαν εκείνη τη μοιραία ημέρα να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές σε Κινέτα και Ανατολική Αττική:

«Σύμφωνα με τις πρόσφατες ετήσιες κρίσεις που έγιναν τον Ιανουάριο του 2019, παρέμειναν στις θέσεις τους, αφενός ο Αρχηγός του Σώματος, κ. Ματθαιόπουλος, αφετέρου ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, Αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης, και ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Νέας Μάκρης, Δαμιανός Παπαδόπουλος.

» Διατηρήθηκαν δηλαδή στις θέσεις τους τα δύο στελέχη της Πυροσβεστικής στην περιοχή των οποίων έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι και συνέβησαν ανυπολόγιστες ζημιές. Το μήνυμα που στέλνει η παραπάνω κίνηση είναι ότι η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή ο κ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος έκανε και τις κρίσεις, εμπιστεύεται τα συγκεκριμένα πρόσωπα και για τη νέα αντιπυρική περίοδο, αυτήν του έτους 2019.

» Με άλλα λόγια στον τόπο της καταστροφής, η ηγεσία της Πυροσβεστικής παραμένει ακριβώς η ίδια και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, αυτήν που ξεκινά προσεχώς.

»Οσο για τον υψηλόβαθμο αξιωματικό στον οποίο ανήκει η φράση “μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα… Τα όρνια να μείνουν εκεί”, στις πρόσφατες κρίσεις παρέμεινε και αυτός στο Σώμα.

Στο Σώμα παρέμεινε και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης (ΣΚΕΔ), το γνωστό 199, Αρχιπύραρχος Χρήστος Γκολφίνος, ο οποίος μετακινήθηκε από το “στρατηγείο” της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, στη θέση του επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα.

Σημειωτέον ότι κάποιοι από τους παραπάνω συγκαταλέγονται στα 20 πρόσωπα, εναντίον των οποίων η Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για τη φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού σε Μάτι-Νέο Βουτσά-Ραφήνα».

Ο κ. Χανιάς καταγγέλλει μάλιστα ότι αξιωματικοί που επιχείρησαν να μιλήσουν για τα λάθη, το χάος, την ασυννενοησία και όλα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα, απομακρύνθηκαν ή αντιμετωπίστηκαν με δυσμένεια!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...