735
Η Κέιτ Γουίνσλετ ως Ελενα Βέρνχαμ στη σειρά έξι επεισοδίων «The Regime» | YouTube/ The Regime/HBO

Η Κέιτ Γουίνσλετ ως απομίμηση της Ελενα Τσαουσέσκου

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 12:01
Η Κέιτ Γουίνσλετ ως Ελενα Βέρνχαμ στη σειρά έξι επεισοδίων «The Regime»
|YouTube/ The Regime/HBO

Η Κέιτ Γουίνσλετ ως απομίμηση της Ελενα Τσαουσέσκου

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 12:01

«Δεν είναι ντοκιμαντέρ, δεν εξηγεί την επικαιρότητα ούτε την Ιστορία. Είναι μόνο η φανταστική ιστορία μιας παρανοϊκής, υποχόνδριας, εγωκεντρικής τυράννου που αναζητά σιγουριά επικοινωνώντας με το ταριχευμένο σώμα του πατέρα της» εξήγησε η Κέιτ Γουίνσλετ.

Η σημαντική βρετανίδα ηθοποιός γνωρίζει, ωστόσο, ότι ο Γουίλ Τρέισι, ο δημιουργός του πολυβραβευμένου «Succession» και τώρα της μίνι σειράς έξι επεισοδίων «The Regime», παρότι δεν είχε κατά νου κάποιο συγκεκριμένο αυταρχικό καθεστώς, την ίδια στιγμή τα είχε όλα: «Μελέτησα την εξουσία σε χώρες όπως η Συρία, η Ρωσία και η Ρουμανία του παρελθόντος και διαπίστωσα ότι κοινά στοιχεία όλων (των αυταρχικών καθεστώτων και ηγετών) είναι η απόσπαση από την πραγματικότητα και μια απεγνωσμένη ανάγκη για επιβίωση» είπε.

Η δεσποτική πρωταγωνίστρια της σειράς, την οποία ερμηνεύει η βρετανίδα ηθοποιός, ονομάζεται Ελενα, όπως η σύζυγος του ρουμάνου δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, ο οποίος, έπειτα από περισσότερα από 20 χρόνια στην εξουσία, ανατράπηκε και στη συνέχεια εκτελέστηκε τον Δεκέμβριο του 1989. Και είναι αλήθεια πως η αυτάρεσκη και αυτοαναφορική συμπεριφορά της Ελενα Βέρνχαμ, η οποία εκτελεί χρέη καγκελαρίου σε μια φανταστική χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, θυμίζει πολλές αυταρχικές προσωπικότητες του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος.

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς, σε σκηνοθεσία Στίβεν Φρίαρς, εστιάζεται στους εορτασμούς για την επέτειο της κατάκτησης της εξουσίας. Η Ελενα αποφασίζει για το μενού («Οχι σολομό, είναι πολύ ήπιος»), μετά παίρνει το μικρόφωνο και αρχίζει να τραγουδά μπροστά σε ενθουσιώδεις αυλικούς και σε μια συγκαταβατική αμερικανική αντιπροσωπεία που θέλει να κλείσει επιχειρηματικές συμφωνίες με το καθεστώς.

«Ολοι έχουμε δει το βίντεο του Πούτιν να τραγουδά το “Blueberry Hill” μπροστά σε ένα κοινό αστέρων του Χόλιγουντ που διασκέδαζαν και χειροκροτούσαν», ανέφερε σχετικά η Γουίνσλετ, αποκαλύπτοντας την πηγή έμπνευσης του συγκεκριμένου επεισοδίου και επικρίνοντας διακριτικά τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές της που είχαν δώσει το «παρών» (η Σάρον Στόουν, ο Κέβιν Κόστνερ, ο Κερτ Ράσελ, η Γκόλντι Χον, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο Βενσάν Κασέλ και η Μόνικα Μπελούτσι, μεταξύ άλλων) σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στην Αγία Πετρούπολη το 2010.

Οπως ο Πούτιν, έτσι και η Ελενα, τραγουδά. «Εκανα πολλές πρόβες. Νόμιζα ότι τα πήγαινα καλά, ότι είχα φτάσει σε ένα καλό επίπεδο. Μετά άρχισαν τα γυρίσματα και αντιλήφθηκα το αποδοκιμαστικό βλέμμα του Στίβεν Φρίαρς. Εγνεφε, όχι με το κεφάλι του. Φοβόμουν ότι ήμουν φάλτσα, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι δεν ήμουν. “Γιατί το τραγουδάς τόσο καλά;” ήταν η κριτική του. Είχε δίκιο, έκανα λάθος, η Ελενα πρέπει να είναι γελοία» ανέφερε η ηθοποιός που την ενσαρκώνει.

Οσον αφορά το γελοίο ως ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό όλων των δικτατορικών καθεστώτων και των επικεφαλής τους, «συσσωρεύουν δύναμη για να εκδικηθούν αυτούς που τους περιγελούν, αλλά με αυτόν τον τρόπο γίνονται ακόμα πιο γελοίοι και το πρόβλημα χειροτερεύει» είπε η Γουίνσλετ, η οποία συγκαταλέγεται επίσης μεταξύ των εκτελεστικών παραγωγών της σειράς.

Πάντα στο πρώτο επεισόδιο, η πρωταγωνίστρια χαστουκίζει έναν πωρωμένο υπαξιωματικό τού καθεστώτος της που προσπαθεί να την εμποδίσει να ανταλλάξει χειραψία με έναν αμερικανό διπλωμάτη: «Με γελοιοποίησες. Δεν είμαι γελοία, στην πραγματικότητα είμαι πολύ μη γελοία», του λέει, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι ξέρει πως είναι γελοία.

«Πρόκειται για μια σάτιρα, και το γέλιο το προκαλεί κατά βάση η τραγική φύση του χαρακτήρα μου. Επεσε πολύ γέλιο και στα γυρίσματα. Στις ερωτικές σκηνές αναγκαστήκαμε να διώξουμε τον διευθυντή φωτογραφίας και τους μακιγιέρ γιατί δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν».

Γελοίο είναι και το γεγονός ότι ο εραστής της αυταρχικής ηγέτιδας είναι ο υπαξιωματικός που χαστουκίζει. Κύριο καθήκον του δεκανέα Χέρμπερτ Ζούμπακ (τον υποδύεται ο Ματίας Σχούναρτς) είναι να μετράει την υγρασία στα δωμάτια που διαμένει η Ελενα, καθώς έχει μια ανεξέλεγκτη φοβία με τη μούχλα.

«Ηθελα η Ελενα να είναι παράλογη. Η Ελενα είναι ατρόμητη και ταυτόχρονα τρομοκρατημένη από τον κόσμο. Είναι ένας χαρακτήρας παρόμοιος με πολλούς, δυστυχώς, που υπάρχουν: παραπλανημένη, μεθυσμένη από την εξουσία, σε μια τραγική κατάσταση που δημιούργησε η ίδια και από την οποία είναι αδύνατο να ξεφύγει, γιατί κανείς δεν μπορεί να την επικρίνει ή να μιλήσει λογικά μαζί της» εξήγησε η Γουίνσλετ.

Η σειρά γυρίστηκε στο Σένμπρουν, τη θερινή κατοικία των Αψβούργων, λίγο έξω από τη Βιέννη. «Είπαμε μεταξύ μας, ας πάμε στην Αυστρία, υπάρχουν πολλά ανάκτορα εκεί. Οι Αυστριακοί ήταν πολύ φιλόξενοι, μας άφησαν να πάμε παντού εκτός από το μπαλκόνι από το οποίο μίλησε ο Χίτλερ. Αυτό απαγορεύεται σε όλους. Κρίμα, η Ελενα θα ήταν ακαταμάχητη σε εκείνο το μπαλκόνι» σημείωσε από την πλευρά του ο Στίβεν Φρίαρς. Ο ίδιος σκηνοθέτησε τρία από τα έξι συνολικά επεισόδια της σειράς, με τα υπόλοιπα να φέρουν την υπογραφή της Τζέσικα Χομπς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...