703
Χαμόγελα για τον Χόφερ (δεξιά), συγκρατημένο ύφος για τον βαν ντερ Μπέλεν πριν το ντιμπέιτ της Πέμπτης | REUTERS/Leonhard Foeger

Το αυστριακό θρίλερ επιστρέφει στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2016, 12:45
Χαμόγελα για τον Χόφερ (δεξιά), συγκρατημένο ύφος για τον βαν ντερ Μπέλεν πριν το ντιμπέιτ της Πέμπτης
|REUTERS/Leonhard Foeger

Το αυστριακό θρίλερ επιστρέφει στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2016, 12:45

Εξι μήνες μετά την πρώτη αναμέτρηση που κατέληξε σε μια οριακή νίκη, στη συνέχεια σε ένα νομικό και πολιτικό θρίλερ και, τελικά, στην ακύρωση της διαδικασίας, η Αυστρία καλείται την Κυριακή να προσέλθει και πάλι στις κάλπες.

Αν υπάρχει κάτι που θυμίζει την αναμέτρηση του Μαΐου είναι ο διχασμός του εκλογικού σώματος ανάμεσα σε έναν ακροδεξιό υποψήφιο και σε έναν ανεξάρτητο κεντροαριστερό που μάλιστα σάρωσε εκλογικά τους επίσημους υποψήφιους των κομμάτων του Κέντρου και της Αριστεράς.

Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν αυτή τη φορά πρώτο με μικρή διαφορά τον υποψήφιο του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων και υπαρχηγό του κόμματος Νόρμπερτ Χόφερ. Η νίκη του Χόφερ, αν επαληθευτεί και δεν δούμε και εδώ άλλο ένα επεισόδιο του ατελείωτου σίριαλ των διαψευδομένων δημοσκοπήσεων, θα τον καταστήσει τον πρώτο ακροδεξιό πρόεδρο στη χώρα του και στην Ευρώπη.

Απέναντί του είναι ο 72χρονος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν (ο Χόφερ είναι 45 ετών). Τον Μάιο είχε κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών με μόλις 0,6% (γύρω στις 30.000 ψήφους), αλλά το αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, με μία αμφιλεγόμενη απόφασή του, είχε ακυρώσει το αποτέλεσμα και είχε ορίσει επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας. Το Δικαστήριο είχε κάνει δεκτή την προσφυγή από το Κόμμα των Ελευθέρων.

Οι δημοσκοπήσεις, αναφέρει η Deutsche Welle, δείχνουν ότι εννέα στους δέκα Αυστριακούς έχουν ήδη αποφασίσει ποιoν θα ψηφίσουν.

Εχουν πάρει τις αποφάσεις τους μέσα σε ένα περιβάλλον αρκετά διαφορετικό από αυτό της άνοιξης. Η άνοδος του λαϊκιστικού κινήματος στην Ευρώπη έχει γίνει πιο εμφανής ενώ η εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ κατέστησε ακόμα περισσότερο σαφή την κατεύθυνση.

Από την ημέρα της νίκη του οι συγκρίσεις στην Αυστρία με την αντισυστημική οργή των Αμερικανών είναι πολυάριθμες.

«Οπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, οι ψηφοφόροι του Χόφερ υποκινούνται από το συναίσθημα, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά γιατί ψηφίζουν τον εκλεκτό τους. Αντιθέτως, πολλοί ψηφοφόροι του φαν ντερ Μπέλεν απλώς θέλουν να αναχαιτίσουν τον Χόφερ» υπογραμμίζει προς την Deutsche Welle αυστριακός αναλυτής.

«Η διαμαρτυρία απέναντι στο “κατεστημένο”, η κραυγή για μεγάλες αλλαγές, ο διχασμός ανάμεσα στην πόλη και την ύπαιθρο, ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, σε ψηφοφόρους υψηλού και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, όλοι αυτοί οι παράγοντες καταγράφονται και στην Αυστρία και μάλλον ευνοούν τον Χόφερ», εκτιμά ο ίδιος.

Η Ακροδεξιά εποφθαλμιά την εξουσία

Με αρχή την αναμέτρηση της Κυριακής, η Αυστρία ενδεχομένως να είναι στην αρχή ευρύτερων διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό

Ο Χόφερ προεκλογικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του πρακτικά να «απολύσει» την συμμαχική κυβέρνηση μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος λόγω ασυμφωνίας μαζί της. Οι βουλευτικές εκλογές κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν το Σεπτέμβριο του 2018.

Αργότερα έσπευσε να υπαναχωρήσει από τη θέση του, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει ένας ευρύτερος στόχος του Χόφερ και της αυστριακής Ακροδεξιάς, η οποία εδώ και ένα χρόνο είναι δημοσκοπικά η πρώτη δύναμη στη χώρα.

Αυτή είναι η σταδιακή ανάληψη της απόλυτης εξουσίας στη χώρα. Με επικεφαλής τον πολιτικά σκληρό Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, που θεωρείται η σκληρότερη εκδοχή του διαβόητου πρώην αρχηγού των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ, σε περίπτωση νίκης το κόμμα θα έπαιρνε από τον πρόεδρο πλέον Χόφερ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Τα σενάρια σε αυτήν την περίπτωση προβλέπουν έναν συνασπισμό των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα, του οποίου κορυφαία στελέχη κοιτούν μάλλον θετικά αυτήν την ιδέα.

Ζητούν μάλιστα να καταγγελθεί από τώρα η κυβερνητική συνεργασία τους με τους Σοσιαλδημοκράτες και έτσι να καταστούν αναγκαίες οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί «απόλυση» της κυβέρνησης από τον (μελλοντικό) πρόεδρο Χόφερ.

Αυτή ακριβώς η πιθανότητα υποστήριξης από το Λαϊκό Κόμμα ενός εκ των δύο υποψηφίων στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών, δίχασε το κόμμα τις προηγούμενες ημέρες.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, Ράινχολντ Λοπάτκα, από τους πρωταγωνιστές μιας συνεργασίας του με τους Ελευθέρους, ανακοίνωσε ανοικτά την υποστήριξή του προς τον Χόφερ, τη στιγμή που ο αρχηγός του κόμματος και αντικαγκελάριος Ράινχολντ Μιτερλένερ έχει ταχθεί υπέρ του φαν ντερ Μπέλεν, τον οποίο στήριξαν και μια σειρά προσωπικοτήτων και πρώην αρχηγών του Λαϊκού Κόμματος.

Οι κύκλοι του Λαϊκού Κόμματος που είναι υπέρ της συνεργασίας με τους Ελευθέρους, ζητούν μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς την αντικατάσταση του Μιτερλένερ με τον δημοφιλή 30χρονο (και αρκετά γνωστό και στην Ελλάδα) υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στο πρόσωπο του Κουρτς βλέπουν το μέλλον του κόμματος τους που θα το οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε εκλογές. Ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει αποφύγει να πάρει σαφή θέση σε αυτά τα σενάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...