846
H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ποζάρει στους φωτογράφους λίγο μετά την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Τασούλα στο γραφείο της | Wassilis Aswestopoulos / POOL EFE / SOOC

Η ημέρα που αποκτήσαμε γυναίκα Πρόεδρο… χαλαρά

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 22 Ιανουαρίου 2020, 23:21
H Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ποζάρει στους φωτογράφους λίγο μετά την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Τασούλα στο γραφείο της
|Wassilis Aswestopoulos / POOL EFE / SOOC

Η ημέρα που αποκτήσαμε γυναίκα Πρόεδρο… χαλαρά

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 22 Ιανουαρίου 2020, 23:21

Η αίθουσα της Ολομελείας στη Βουλή είχε γεμίσει, στα θεωρεία δεν έπεφτε καρφίτσα. Ο προγραμματισμός ήθελε ολόκληρα σχολεία να είναι εκεί, με πολυπληθέστερο μάλλον ένα Δημοτικό από το Μενίδι. Sold out, απεφάνθη ο ψηλός υπάλληλος του Κοινοβουλίου που ξέρει από συνεδριάσεις – θεάματα. Το «θέαμα» της Τετάρτης δεν ήταν βεβαίως σύνηθες. Όχι μόνο γιατί το Σώμα έβγαζε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και δη την πρώτη γένους θηλυκού, αλλά και γιατί η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή, αποφορτισμένη από τα πολιτικά ονόματα της κούρσας – φημολογίας που είχε προηγηθεί.

261 άνετα «Σακελλαροπούλου». Από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Πρώτος ο Τάκης Πικραμμένος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σηκώθηκε για να δώσει τον τόνο: «κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου». «Κατερίνα Σακελλαροπούλου», είπε χωρίς επισημότητα ο Αλέκος Φλαμπουράρης, «Σακελλαροπούλου Αικατερίνη», πρόφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, προκαλώντας το πείραγμα συναδέλφων του για την αντιστροφή των ονομάτων.

Δεν υπήρχαν «ναι» και «όχι», μόνο το όνομα της μοναδικής υποψήφιας για την Προεδρίας της Δημοκρατίας, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, δια στόματος Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Και τα «παρών» ασφαλώς, σύνολο 33, στον δρόμο που επέλεξε το ΚΚΕ, η ΜΕΡΑ25, η Ελληνική Λύση. Καθείς με τον τρόπο του, το είπε. Η «σημειολογία» ενός εκάστου έχει την αξία της. Aλλος στεντόρεια και καθαρά, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, άλλος πιο σιγανά και διακριτικά, όπως η Φώφη Γεννηματά. Ο Αλέξης Τσίπρας με χέρι σηκωμένο και μισή «υπόκλιση».

Το Σώμα παρακολουθούσε. Aτακτο κι αθόρυβο μαζί –  πώς το κατορθώνουν; Κάποιοι από την «εμπροσθοφυλακή» του υπουργικού συμβουλίου ήταν σε ανοικτή γραμμή με τους συναδέλφους τους στα έδρανα μπροστά τους. Ας όψεται το έθιμο-κληρονομιά της πρώτης γαλλικής Εθνοσυνέλευσης που θέλει τα «δεξιά» κόμματα να κάθονται στο δεξί χέρι του Προέδρου. Βραβείο ολύμπιας ηρεμίας-αμίλητου νερού, στην άλλη πλευρά του Κοινοβουλίου, στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Οι απόντες δεν έμειναν ασχολίαστοι. Με νικητή τον Αντώνη Σαμαρά. «Ααααα!», ακούσθηκε με σκωπτική διάθεση από τα έδρανα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ακούστηκε το όνομα του με την επισήμανση ότι λείπει στο εξωτερικό. Η ευχή «Περαστικά», δια στόματος Κωνσταντίνου Τασούλα στον Τρύφωνα Αλεξιάδη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που ασθενεί, προκάλεσε χειροκρότημα στην αίθουσα. Τα θέματα υγείας μέχρι και τη Βουλή βρίσκουν ενωμένη.

Ο Νικόλαος Μανωλάκος (ΣΥΡΙΖΑ) πρόλαβε στο τσακ την ψηφοφορία, το όνομα Κώστας Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ επίσης) αναζητήθηκε κάμποσες φορές στην Ολομέλεια αλλά ο ίδιος δεν ήταν εκεί για να απαντήσει – σούσουρο. Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος έφθασε τελευταίος και καταϊδρωμένος – είχε χαλάσει το αυτοκίνητο του. Πλην όμως η φανερή ονομαστική ψηφοφορία είχε τελειώσει. Τον πανικό του ανέλαβε να διαχειριστεί ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Τον οδήγησε στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως δεν του πήρε και το σκαλπ. Κι έτσι μόνον η Ιστορία θα τιμωρήσει τον κ. Μεϊκόπουλο, αφού τα κατάστιχα της Βουλής δε θα γράφουν το όνομα του μια μέρα σαν κι αυτή.

Στην ανακοίνωση το Σώμα σηκώθηκε όρθιο, επισφράγισε με χειροκρότημα το αποτέλεσμα που είχε υπερκαλύψει την απαίτηση των 2/3 του συνόλου – επιταγή του Συντάγματος.

Από τη Βουλή στο ΣτΕ

Πόσο θέλει να πάει κανείς από τη Βουλή στο ΣτΕ, με αυτοκίνητο; Στη 1.30 μμ., ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας με το προεδρείο της Βουλής, παρουσία και του γενικού γραμματέα του Κοινοβουλίου Γιώργου Μυλωνάκη, κατέφθασε στο Αρσάκειο Μέγαρο – η Πανεπιστημίου είχε κλείσει.

Όσο ο κ. Τασούλας ανακοίνωνε τα σχετικά στην κυρία Σακελλαροπούλου – με φόντο τη φωτογραφία του πατέρα της Νικόλαου Σακελλαρόπουλου, την κούπα με τη θρυλική Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, και τα πολυάριθμα χρωματιστά μολύβια της -, το ΣτΕ έπαψε προσωρινά να είναι το δικαστήριο που ξέραμε.

Πόρτες ανοικτές και κινητά στη διαπασών σε λειτουργία, το «μέσα» του Γραφείου της Προέδρου στον 2ο όροφο έγινε «έξω», στους διαδρόμους. Υπάλληλοι που είχαν οργανωθεί σε κυψέλες, ένας κρατούσε την οθόνη κι οι υπόλοιποι έβλεπαν, κάποιοι άκουγαν λίγα βήματα πιο μακριά, άπαντες σχολίαζαν. Μόνο θετικά. Η Πρόεδρος «τους» ήταν εμφανώς συγκινημένη. Τα ‘λεγε από στήθους, by heart, χωρίς να κοιτάζει τις σημειώσεις της. Ανταποκρινόταν στο τυπικό τελετουργικό υπό τον νέο της ρόλο, όπως ακριβώς την ήξεραν: μετρημένη, στιβαρή, με ευφράδεια λόγου, χωρίς ύφος. Μικρή το δέμας, αλλά «με πλήρη συνείδηση» του ρόλου της, έτοιμη να ανταποκριθεί «στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» – κατά τα δικά της λεγόμενα.

Το προεδρείο αποχώρησε, ο Πρόεδρος της Βουλής παρέμεινε, επιλέγοντας εικοσάλεπτο προσωπικό τετ α τετ με την κυρία Σακελλαροπούλου. Oταν, κατά την αποχώρησή του, τον συνόδευσε, η ίδια είδε τον κόσμο και πλησίασε. Οι ευχές που εισέπραξε η κυρία Σακελλαροπούλου, της φθάνουν για όλη την πενταετή θητεία της στην Ηρώδου Αττικού. Οι άνθρωποι του ΣτΕ δε σταματούσαν να φωτογραφίζονται μαζί της. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό του ενσταντανέ με τη νέα ρυθμιστή του πολιτεύματος; Μέχρι και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και μέλος του Προεδρείου, πρότεινε selfie στην Πρόεδρο.

Μετά την ορκωμοσία της, στις 13 Μαρτίου, πάντως, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει την ευκαιρία και για selfie εκτός συνόρων. Με κυρίους αλλά και κυρίες που επελέγησαν για ύπατα αξιώματα, μεγάλες τιμές και μπόλικη δημοσιότητα. Με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που ήδη τουίταρε τιμητικά για την κυρία Σακελλαροπούλου, ή με τις προέδρους άλλων χωρών, τη Ζουζάνα Τσαπούτοβα, της Σλοβακίας, ή την Κέρστι Κάλιουλαϊντ, της Εσθονίας.

Σιδεροκέφαλη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...