299
«Κάντε ξανά μεγάλη την Αριστερά» (La Gauche) γράφει το καπέλο «α λα Τραμπ» που πουλά το Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας | Twitter/Parti Socialiste

Η γαλλική Αριστερά έπαθε… Τραμπ; Το καπέλο που εξόργισε τους γάλλους Σοσιαλιστές

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2022, 13:31
«Κάντε ξανά μεγάλη την Αριστερά» (La Gauche) γράφει το καπέλο «α λα Τραμπ» που πουλά το Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας
|Twitter/Parti Socialiste

Η γαλλική Αριστερά έπαθε… Τραμπ; Το καπέλο που εξόργισε τους γάλλους Σοσιαλιστές

Protagon Team Protagon Team 30 Αυγούστου 2022, 13:31

Οι παρευρισκόμενοι στο θερινό σχολείο του –ιστορικού αλλά πολιτικά ξεδοντιασμένου τα τελευταία χρόνια– γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το Σαββατοκύριακο στο Μπλουά, δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν πλησίασαν το περίπτερο με τα αναμνηστικά: ανάμεσά τους βρισκόταν και ένα κόκκινο καπέλο του μπέιζμπολ με τη φράση «Κάντε ξανά μεγάλη την Αριστερά», παραφράζοντας το γνωστό σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ (και του Ρόναλντ Ρέιγκαν), «Κάντε ξανά μεγάλη την Αμερική».

Πολλοί γάλλοι Σοσιαλιστές αναρωτήθηκαν πόσο κακό γούστο μπορεί να έχουν αυτοί που σχεδίασαν τα αναμνηστικά του κόμματος και έδωσαν την έγκρισή τους για κάτι που παραπέμπει στον εκφραστή της αμερικανικής Ακροδεξιάς, σε κάθε του λεπτομέρεια, έστω και ως παρωδία. Ο Τραμπ άλλωστε, έχει φωτογραφηθεί συχνά σε προεκλογικές του ομιλίες φορώντας το κόκκινο καπέλο, ενώ οι υποστηρικτές του το φορούν παντού.

Οπως γράφουν οι Times, είναι γνωστό ότι το πάλαι ποτέ πανίσχυρο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας ψάχνει τρόπους να μειώσει το χρέος του των 18 εκατ. ευρώ, όμως το να «εμπνέεται» από τον Τραμπ δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τη φήμη του.

Ενας ψηφοφόρος των Σοσιαλιστών, μάλιστα, αναρωτήθηκε αν με κάτι τέτοιες κινήσεις, το κόμμα στοχεύει σε… αρνητικό ποσοστό στις επόμενες εκλογές, καθώς τον Μάιο, η υποψήφιά του, Αν Ινταλγκό, έλαβε μόλις 1,7%.

Οσοι μάλιστα κοίταξαν και την ούγια του καπέλου, που κόστιζε 10 ευρώ, θύμωσαν ακόμα περισσότερο, καθώς έγραφε φαρδιά-πλατιά «made in China». Ο βουλευτής του κόμματος, Ζερόμ Γκεντζ, παραδέχθηκε ότι δεν ήταν καλή ιδέα.

Ο Γιανίκ Ζαντό, προεδρικός υποψήφιος με τους Οικολόγους Πράσινους και σύμμαχος των Σοσιαλιστών, δεν «μάσησε» τα λόγια του: αποκάλεσε τους Σοσιαλιστές «ηλίθιους» και είπε ότι έτσι μπορεί να στηρίζουν τον διωγμό των Ουιγούρων Μουσουλμάνων στην Κίνα, που περιέγραψε ως «γενοκτονία».

«Αν αυτό το καπέλο έχει φτιαχτεί στην αυτόνομη περιοχή των Ουιγούρων, οι Σοσιαλιστές συμμετέχουν στην καταναγκαστική εργασία και τη γενοκτονία, την οποία και τα δύο κόμματα καταδικάζουμε», είπε ο Ζαντό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...