814
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγει σήμερα 16 μπίρες από ελληνικό κριθάρι | Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγει 620 εκατ. ευρώ προστιθέμενης αξίας για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2018, 11:16
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγει σήμερα 16 μπίρες από ελληνικό κριθάρι
| Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγει 620 εκατ. ευρώ προστιθέμενης αξίας για την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2018, 11:16

«Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο». Αυτό τονίζει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καθώς παρουσιάζει τη μελέτη της για τις κοινωνικοοικονομικές επιδράσεις των δραστηριοτήτων της κατά το έτος 2017.

Γιατί η μελέτη επιβεβαιώνει τη συνεισφορά της στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας, τεκμηριώνοντας την προστιθέμενη αξία που παράγει η εταιρεία μέσω της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

620 εκατ. ευρώ είναι η συνολική προστιθέμενη αξία των δραστηριοτήτων της εταιρείας, η οποία αντιστοιχεί στο 0,35% του ΑΕΠ της χώρας.

Για  κάθε 1 εκατ. προστιθέμενης αξίας που δημιουργείται από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, προστίθενται 6,56 ευρώ στην ευρύτερη οικονομία.

562 εκατ. ευρώ είναι η συνολική συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα του κράτους, η οποία αντιστοιχεί στο 0,75% των φορολογικών εσόδων της χώρας.

20.995 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης υποστηρίζονται άμεσα και έμμεσα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που αντιστοιχούν στο 0,57% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

798 θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού που ξεκίνησε το 2008 στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η εταιρεία να παράγει σήμερα 16 μπίρες από ελληνικό κριθάρι.

Ακόμη, η εγχώρια παραγωγή μηλίτη, που θα ξεκινήσει το 2019 με την επένδυση που ανακοίνωσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ επιπλέον προστιθέμενη αξία και 65 νέες θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες).

Αλ. Δανιηλίδης: «Πρωταθλήτρια εταιρεία»

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης, ο Αλέξανδρος Δανιηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Με επίδραση σε 40 διαφορετικούς κλάδους δραστηριότητας και συνολική συνεισφορά στο ΑΕΠ 620 εκατ. ευρώ, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεχίζει να αποτελεί μία εταιρεία πρωταθλήτρια, με βαρύνουσα σημασία για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Αλλά δεν μένουμε σε αυτό. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε ένα δυναμικό παρών στην ελληνική βιομηχανική και επιχειρηματική σκηνή, να είμαστε πρωτοπόροι σε θέματα υπευθυνότητας και βιωσιμότητας και να συνεργαζόμαστε μαζί με τους εταίρους μας στη διαμόρφωση του νέου ελληνικού οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.»

Η μελέτη των κοινωνικών και οικονομικών επιδράσεων των δραστηριοτήτων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας εκπονήθηκε από την ΕΥ Ελλάδος και καλύπτει το έτος 2017. Ο υπολογισμός της κοινωνικοοικονομικής επίδρασης της βασίστηκε στο μοντέλο «εισροών-εκροών» για την αποτύπωση των επιδράσεων της σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Πενταετής η αποτίμηση

H μελέτη για τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και έχει ιδιαίτερη αξία καθώς συμβάλλει στον έλεγχο, στην αξιολόγηση και στη συστηματική βελτίωση του βιομηχανικού-παραγωγικού μοντέλου της εταιρείας. Παράλληλα, αποτυπώνει τόσο την ονομαστική αξία της συνεισφοράς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας όσο και τη συνολική προστιθέμενη αξία που παράγει για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, με ενεργή παρουσία στη χώρα για περισσότερα από 50 χρόνια

Συνολικά μελετήθηκε το αποτύπωμα της σε 40 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την κλαδική κατηγοριοποίηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Σύμφωνα με το μοντέλο, υπολογίστηκε η συνολική κοινωνικοοικονομική επίδραση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα σε τρεις κατηγορίες: άμεσες επιδράσεις (θέσεις εργασίας, μισθοί, φόροι), έμμεσες (στους προμηθευτές της και στους προμηθευτές αυτών) και επαγόμενες (που προκύπτουν μέσω της δαπάνης εισοδήματος των εργαζομένων της εταιρείας και των εργαζομένων των προμηθευτών της).

Η γκάμα των προϊόντων

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ΑΕ είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, με ενεργή παρουσία στη χώρα για περισσότερα από 50 χρόνια.

Ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα ελλήνων επιχειρηματιών και σήμερα αποτελεί μέλος του Ομίλου HEINEKEN N.V. Παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Dark, Amstel Radler, Amstel Free, Heineken, Heineken LIGHT, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑ Strong, AΛΦΑ Weiss, ΑΛΦΑ Χωρίς, Fischer, ΒΙΟΣ 5, ΜΑΜΟΣ, Buckler από 100% ελληνικό κριθάρι, καθώς και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ. Παράλληλα, εισάγει γνωστές μάρκες μπίρας μεταξύ των οποίων οι: Affligem, Sol, Mc Farland, Erdinger, , Murphy’s, Duvel, Chimay καθώς και το μηλίτη Strongbow. Διαθέτει 3 μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 2 ιδιόκτητα βυνοποιεία σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα καθώς και μια μονάδα εμφιάλωσης του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ στη Λαμία.

Με τη βοήθεια ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής και πώλησης παράγει και διανέμει τα προϊόντα της σε 19 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Παράλληλα με την επιχειρηματική της ανάπτυξη, η εταιρεία έχει επενδύσει στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, στην ενημέρωση των καταναλωτών για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ και στην κοινωνική προσφορά, πάντα με την έμπρακτη συμβολή των εργαζομένων της, με διαφάνεια και λογοδοσία.

Πιστοποιήσεις και βραβεία

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία διαθέτει από την TÜV AUSTRIA HELLAS ISO 9001:2008 για την ποιότητα των προϊόντων, ΙSO 22000:2005 για την ασφάλεια των προϊόντων (HACCP), ISO 14001-2004 για την προστασία του περιβάλλοντος και OHSAS 18001:2007 για την ασφάλεια και υγεία του προσωπικού.

Επιπλέον, είναι η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που έχει κατακτήσει την ανώτατη διαμαντένια διάκριση του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CR Index) για το 2013 καθώς και πολυάριθμες βραβεύσεις για την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που έχει επιδείξει, τη σταθερή επίδοσή της στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μέριμνα για την κοινωνία και το περιβάλλον. Τέλος, έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το εργασιακό της περιβάλλον.