256
|

Η Κύπρος έχασε το εμπορικό σήμα για το χαλούμι

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 16:35

Η Κύπρος έχασε το εμπορικό σήμα για το χαλούμι

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 16:35

Η εταιρεία «John & Pascalis LTD», που είναι εγγεγραμμένη στην Βρετανία, διεκδίκησε δικαστικά και κέρδισε το εμπορικό σήμα για το χαλούμι, απόφαση που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο εξαιτίας της κρατικής ολιγωρίας.

Τα βρετανικά δικαστήρια είχαν ζητήσει έγγραφα που θα βοηθούσαν την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος από την Κύπρο, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση από τις κυπριακές Αρχές.

Το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ήδη διεξάγει πειθαρχική έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει γιατί καθυστέρησε να ανταποκριθεί η αρμόδια υπηρεσία στην αποστολή των εγγράφων. Εξετάζεται ακόμη η υποβολή έφεσης στην απόφαση των βρετανικών δικαστηρίων.

Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει ότι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου ανέφερε πως ήδη ο υπουργός Εμπορίου έχει ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο ότι έχει διατάξει εσωτερική έρευνα για το τι ακριβώς έχει γίνει και οπωσδήποτε μόλις υπάρχουν νεότερα θα υπάρξει ενημέρωση.

Η απόφαση στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορά κυρίως τον τρόπο με τον οποίον ένας ιδιώτης κατοχυρώνει τα δικαιώματα του ως ιδιώτης και μπορεί να πραγματεύεται το χαλούμι, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με την πιστοποίηση του προϊόντος ως κρατικού προϊόντος.

Σε άλλη ερώτηση, η Κλέλια Βασιλείου είπε ότι «είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας η εξασφάλιση της τυποποίησης του χαλουμιού. Είναι εξέχουσας σημασίας για όλους μας, για ευνόητους λόγους».

Το θέμα της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στην Βρετανία έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Πολίτης». Προσθέτει ότι το υπουργείο Εμπορίου επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα της υπόθεσης, επικαλούμενο τη δυνατότητα χρήσης στην Βρετανία του κοινοτικού σήματος που έχει κατοχυρωθεί από το 2000.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...