378
Αν και χορτάτη εν συγκρίσει με την κινεζική, η αμερικανική πλευρά γεύτηκε τη χαρά της νίκης στο δείπνο που «διέκοψε» τον διμερή εμπορικό πόλεμο | CreativeProtagon/REUTERS

Ο πόλεμος των δασμών: Πώς ο Τραμπ «κατάπιε» τον Σι

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 07:20
Αν και χορτάτη εν συγκρίσει με την κινεζική, η αμερικανική πλευρά γεύτηκε τη χαρά της νίκης στο δείπνο που «διέκοψε» τον διμερή εμπορικό πόλεμο
|CreativeProtagon/REUTERS

Ο πόλεμος των δασμών: Πώς ο Τραμπ «κατάπιε» τον Σι

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2018, 07:20

Στο Μπουένος Αϊρες υπήρξε όντως συμφωνία μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ περί «καταπαύσεως του πυρός» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας.

Αλλο θέμα -και διόλου δυσνόητο- είναι αν η κινεζική ηγεσία αποσιώπησε την εκεχειρία των 90 ημερών στην επίσημη δήλωσή της.

Το έκανε διότι έπρεπε να φανεί ότι ο κινέζος πρόεδρος κέρδισε μία διπλωματική μάχη πιέζοντας τον αμερικανό ομόλογό του να εγκαταλείψει μονομερώς και υποτίθεται οριστικά την πολιτική των κυρώσεων.

Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική.

Το δείπνο των δύο αντιπροσωπειών στην πρωτεύουσα της Αργεντινής απέδειξε ότι ο Τραμπ είχε τόσο μεγάλη όρεξη που «κατάπιε» και τον Σι: όχι μόνο δεν αναδιπλώθηκε, αλλά ανάγκασε τον κινέζο ηγέτη να αποδεχθεί μία σειρά από παραχωρήσεις οι οποίες, εάν εφαρμοστούν πλήρως, θα αλλάξουν την ίδια τη φύση του κινεζικού συστήματος.

Η συμφωνία λοιπόν είναι λεόντειος εις βάρος της Κίνας, είναι αναφανδόν υπέρ των ΗΠΑ, ενώ δείχνει και ποιος έχει το πάνω χέρι. Η αμερικανική πλευρά δεσμεύτηκε να μην επιβάλει υψηλούς δασμούς στις μισές περίπου κινεζικές εξαγωγές από την 1η Ιανουαρίου, ενώ η κινεζική συμφώνησε να αγοράσει προϊόντα (γεωργικά, βιομηχανικά, κ.ά.) από τις ΗΠΑ και να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές σε πολλούς τομείς (μεταφορά τεχνολογίας, πνευματική ιδιοκτησία, κυβερνοχώρος, κ.ά.)

Η Αμερική δεν προσέφερε τίποτα εκτός από μία προθεσμία 90 ημερών, μετά τη λήξη της οποίας θα αυξήσει τους δασμούς των κινεζικών εισαγωγών κατά 200 δισ. δολ. Από 10% σε 25%, δηλαδή όπως είχε αρχικά προγραμματίσει να κάνει την 1η Ιανουαρίου. Δεν θα το πράξει μόνο εάν ο Τραμπ ικανοποιηθεί από την εφαρμογή των συμπεφωνημένων μέτρων…

Δεδομένου ότι είναι σχεδόν αδύνατον ο Σι Τζινπίνγκ να εφαρμόσει τόσο μεγάλες αλλαγές στην οικονομία της Κίνας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο εμπορικός πόλεμος θα συνεχιστεί με τραχύτητα μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των 90 ημερών.

Οι Κινέζοι, γράφει ο Tζαμίλ Αντερλίνι στους βρετανικούς Financial Times, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο από το να εναποθέσουν τις ελπίδες τους στην πορεία της… έρευνας Μόλερ (που αφορά τον ρωσικό δάκτυλο στις αμερικανικές εκλογές του 2016) και σε κλιμάκωση οποιουδήποτε άλλου προβλήματος που θα αποσπάσει το βλέμμα του μπίζνεσμαν-προέδρου Τραμπ από επάνω τους.

Φυσικά, κανείς στο Πεκίνο δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ έχει αποφευχθεί. Και, ως προς αυτό, δεν έχει σημασία τι γράφουν τα ελεγχόμενα από το κράτος μέσα ενημέρωσης της Κίνας – καμία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...