608
Δύο άνδρες των ΜΑΤ κοιτούν τον ηλεκτρονικό πίνακα του ΟΑΚΑ με το αποτέλεσμα του αγώνα - μέχρι τη διακοπή | INTIMESPORTS

Η αιώνια ντροπή του ελληνικού αθλητισμού

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2019, 21:50
Δύο άνδρες των ΜΑΤ κοιτούν τον ηλεκτρονικό πίνακα του ΟΑΚΑ με το αποτέλεσμα του αγώνα - μέχρι τη διακοπή
|INTIMESPORTS

Η αιώνια ντροπή του ελληνικού αθλητισμού

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2019, 21:50

Στο μπάσκετ δεν έγινε καν το Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, ο πρώτος δεν κατέβηκε να παίξει. Στο ποδόσφαιρο το ματς έγινε, αλλά δεν τελείωσε. Κατά τα άλλα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης πιστεύει ότι κάνει σωστά τη δουλειά του.

Το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ είχε ήδη πυροδοτηθεί από τα κωμικοτραγικά που συμβαίνουν στο μπάσκετ με τους «αιώνιους», αλλά όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Κυριακής συνιστούν ντροπή, όχι μόνο για τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά για το ελληνικό κράτος γενικότερα.

Στο αγωνιστικό κομμάτι —αν έχει κάποια αξία— ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 53′ όταν μετά από εξαιρετική σέντρα του Κούτρη από τα αριστερά, ο Γκερέρο με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Διούδη για το 0-1 του Ολυμπιακού.

Από εκείνο το σημείο, η κατάσταση στην εξέδρα των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού άρχισε να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο: χούλιγκαν άρχισαν να πετούν κροτίδες στο γήπεδο, άλλοι επιχείρησαν και κατάφεραν να φύγουν από τις εξέδρες και να κινηθούν προς τον αγωνιστικό χώρο, η ΕΛ.ΑΣ. άρχισε τη χρήση δακρυγόνων για επεισόδια στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ.

Η κατάσταση έγινε τόσο αποπνικτική και επικίνδυνη που οι ομάδες και το διαιτητικό τρίο αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο. Οταν, λίγο μετά τις 9:35 μ.μ., οι διαιτητές επέστρεψαν για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει αποφάσισαν την οριστική διακοπή του αγώνα —κάποιοι χούλιγκαν είχαν πάρει ακόμα και τα σημαιάκια του κόρνερ!

Ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει ακόμα και με τιμωρία αφαίρεσης έξι βαθμών, πέρα από τους αγώνες που θα δώσει κεκλεισμένων των θυρών, αλλά αυτό πια ελάχιστη σημασία έχει.

Το ζήτημα είναι ότι για μία ακόμη φορά στην Ελλάδα είναι πρακτικά αδύνατο να τελειώσει ένα ματς ποδοσφαίρου. Συνέβη και πέρυσι στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός και κυρίως στο ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ με την περιβόητη εισβολή του Ιβάν Σαββίδη με το όπλο στην Τούμπα, συνέβη και πρόπερσι με ένα κουτάκι μπύρας που χτύπησε τον τότε προπονητή του ΠΑΟΚ Ιλια Ιβιτς στη Λεωφόρο, είχαν συμβεί αντίστοιχα και τα προηγούμενα χρόνια. Μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα βίας που κανείς δεν μπορεί —ή μήπως δεν θέλει;— να σταματήσει;

Διότι πέρα από τους χούλιγκαν και τη δράση τους, υπάρχει και η εμφανής αδυναμία του κράτους να βρει μια λύση.

Ηταν τέτοιες ημέρες πέρυσι που ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωνε τη διακοπή του πρωταθλήματος μετά την εισβολή του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας στο ματς με τη μετέπειτα πρωταθλήτρια ΑΕΚ. Τότε μάλιστα το Μαξίμου έδινε στη δημοσιότητα μια μεγαλόστομη εντολή του Πρωθυπουργού προς τον υφυπουργό Αθλητισμού: «Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους», έλεγε τότε ο κ. Τσίπρας.

Εναν χρόνο μετά όχι μόνο συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα, αλλά για τη δημιουργία όλου αυτού έχει συμβάλει η ίδια η κυβέρνηση, η οποία επιχορήγησε με 52 εκατ. ευρώ της ΕΡΤ ομάδες της Super League (μεταξύ αυτών και τον Παναθηναϊκό) για να παράγουν αυτό το άθλιο (τηλεοπτικό) προϊόν, που μπαίνει στα σπίτια όλων των Ελλήνων…

Και όλα αυτά σε μια χώρα της οποίας ο Πρωθυπουργός διαφημίζει ότι θα διεκδικήσει τη διοργάνωση Μουντιάλ!

«Δεν θα μείνουν ατιμώρητοι»…

Από το υφυπουργείο Αθλητισμού πάντως είπαν ότι οι δράστες των επεισοδίων δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τον νόμο Βασιλειάδη που είναι σε ισχύ, όποιος ή όποιοι συλληφθούν, θα τους ασκηθεί άμεσα από τον εισαγγελέα ποινική δίωξη και θα τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι, κάτι που σημαίνει πως θα τους απαγορευτεί δια βίου η είσοδος σε γήπεδα, ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει η δίκη! Αν δε, οι συλληφθέντες παραβούν τους περιοριστικούς όρους, τότε κινδυνεύουν άμεσα με ποινή φυλάκισης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...