771
Γκάβιν Νιούσομ (αριστερά) και Ρον ΝτεΣάντις: αντίπαλοι το 2024; | CreativeProtagon

Γκάβιν Νιούσομ Vs Ρον ΝτεΣάντις αντί Τζο Μπάιντεν Vs Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 15:23
Γκάβιν Νιούσομ (αριστερά) και Ρον ΝτεΣάντις: αντίπαλοι το 2024;
|CreativeProtagon

Γκάβιν Νιούσομ Vs Ρον ΝτεΣάντις αντί Τζο Μπάιντεν Vs Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουλίου 2022, 15:23

Παρακολουθώντας συγκεκριμένες τηλεοπτικές πολιτικές διαφημίσεις στις ΗΠΑ, ειδικά εκείνες που μεταδίδονται στη Φλόριντα, στις οποίες ο Ρεπουμπλικάνος και υπερσυντηρητικός κυβερνήτης της πολιτείας δέχεται επίθεση από τον Δημοκρατικό και φιλελεύθερο κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι στην εξαιρετικά κρίσιμη μάχη για τον Λευκό Οίκο το 2024 αντίπαλοι δεν θα είναι ο 79χρονος τότε Τζο Μπάιντεν και ο 76χρονος Ντόναλντ Τραμπ αλλά ο 43χρονος Ρον ΝτεΣάντις και 54χρονος Γκάβιν Νιούσομ, οι μαχητικοί κυβερνήτες της Φλόριντα και της Καλιφόρνια αντίστοιχα.

Σε κείμενό του ο Μάσιμο Γκάτζι, επικεφαλής ανταποκριτής της Corriere della Sera στις ΗΠΑ, σημειώνει πως ο Νιούσομ κάνει εδώ και καιρό πολιτικά βήματα που ξεπερνούν τα σύνορα της πολιτείας που κυβερνά, της πολυπληθέστερης και πλουσιότερης στις ΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα, όμως, έχει βάλει στο στόχαστρο κυρίως τον κυβερνήτη της Φλόριντα, τον οποίο, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσιζε να αποσυρθεί τελικά από την πολιτική, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι θα ήθελαν να διεκδικήσει εκείνος την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2024.

Μάλιστα ο Ρον ΝτεΣάντις θα μπορούσε ακόμα και να επιλέξει, τελικά, να αναμετρηθεί με τον πρώην πρόεδρό του στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου. Εχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 111 εκατομμύρια δολάρια ενώ στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για την επανεκλογή του στη Φλόριντα (θεωρείται δεδομένη) πρόκειται να ξοδέψει ελάχιστα.

Ο Ρον ΝτεΣάντις σε ομιλία του στο Ορλάντο της Φλόριντα τον περασμένο Φεβρουάριο. /REUTERS/Marco Bello

Οπότε το διαφημιστικό σποτ του Γκάβιν Νιούσομ, που μεταδόθηκε στη Φλόριντα την 4η Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, «δεν μπορεί να μην ερμηνευτεί ως μια απόπειρα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας να αναδειχθεί ως υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας επιλογής που εναντιώνεται σε έναν βάναυσο συντηρητικό πολιτικό, ο οποίος κατηγορείται πως είναι ένας ηγέτης που απαγορεύει βιβλία, περιορίζει την ελευθερία του λόγου στα σχολεία, δυσκολεύει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ποινικοποιεί τις γυναίκες και τους γιατρούς (σε περίπτωση άμβλωσης)», γράφει ο ιταλός δημοσιογράφος.

Ο Νιούσομ έχει ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, παροτρύνοντας τους πολίτες της Φλόριντα να μην υποστούν παθητικά τον περιορισμό των ελευθεριών τους και επιδιώκοντας, προφανώς, να στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους φιλελεύθερους Αμερικανούς.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και στη συνέχεια να αναμετρηθεί με τον όποιο υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, ο Γκάβιν Νιούσομ είναι σχετικά νέος, εμφανίσιμος και εξαιρετικός ρήτορας αλλά έχει επικριθεί αρκετές φορές για ορισμένες αντιφατικές πτυχές των πολιτικών του και των διοικητικών επιλογών του που δεν ήταν πάντα αποτελεσματικές. Πριν από ένα χρόνο, αυτές τις ημέρες, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες, καθώς οι πολιτικοί αντίπαλοι του, έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών, διοργάνωσαν δημοψήφισμα με στόχο την αποπομπή του.

Ο Γκάβιν Νιούσομ υποδέχεται τον πρόεδρο Μπάιντεν και τα εγγόνια του σε επίσκεψη του στο Λος Αντζελες τον Ιούνιο του 2022. / REUTERS/Kevin Lamarque

Τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, η απόπειρα εναντίον του απέτυχε και ο Νιούσομ σημείωσε μια μεγάλη νίκη, έπειτα από την οποία άρχισε να σκέφτεται ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμη και την προεδρία, δεδομένου ότι την ίδια περίπου περίοδο άρχισε να μειώνεται αισθητά η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν, κυρίως λόγω της καταστροφικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και ενός νέου κύματος κορονοϊού που σάρωσε τις ΗΠΑ, λίγες εβδομάδες αφού ο αμερικανός πρόεδρος είχε διακηρύξει την «απαλλαγή» των ΗΠΑ από τον φονικό ιό.

Επειτα από τις επικρίσεις που δέχτηκε τους προηγούμενους μήνες για την ανεπάρκεια των πολιτικών της κυβέρνησής του ενώπιον του πληθωρισμού που περιορίζει το εισόδημα των Αμερικανών, ο Τζο Μπάιντεν δέχεται, τώρα, τα πυρά πολλών Δημοκρατικών, για την χλιαρή στάση του απέναντι στην ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα των Ρεπουμπλικάνων όσον αφορά πλήθος ζητημάτων, από τους εκλογικούς μηχανισμούς και τις αμβλώσεις έως την οπλοχρησία/οπλοκατοχή και την ελευθερία του λόγου στα δημοτικά και τα γυμνάσια της Αμερικής.

Πλέον ολοένα περισσότεροι στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών διερωτώνται μήπως πρέπει να αρχίσουν και αυτοί να υψώνουν τη φωνή τους, όπως οι Ρεπουμπλικάνοι και «ο Νιούσομ κάνει ακριβώς αυτό», καταλήγει ο Μάσιμο Γκάτζι.

Ωστόσο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας μπορεί να καταστεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αξιόπιστος υποψήφιος. Αλλά είναι επίσης αλήθεια πως στους κόλπους των Δημοκρατικών προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Υπάρχει, φυσικά, η Κάμαλα Χάρις, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ομως μια πρόσφατη – «πιθaνώς αριστερόστροφη», αναφέρει ο δημοσιογράφος της Corriere – δημοσκόπηση του Yahoo!-YouGov αποκάλυψε πως ο Νιούσομ θα μπορούσε να κερδίσει τον Τραμπ με μεγαλύτερη διαφορά από την Χάρις, ενώ εκείνη θα κέρδιζε τoν ΝτεΣάντις με μια ποσοστιαία μονάδα παραπάνω σε σχέση  με κυβερνήτης της Καλιφόρνιας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...