319
19 Απριλίου. Αφίσα σε τοίχο της Τεχεράνης δείχνει τους πυραύλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας που προστατεύουν τη χώρα από το Ισραήλ | Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Γιατί το Ισραήλ χτύπησε τον «στόχο» Ισπαχάν

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 19:04
19 Απριλίου. Αφίσα σε τοίχο της Τεχεράνης δείχνει τους πυραύλους της Ισλαμικής Δημοκρατίας που προστατεύουν τη χώρα από το Ισραήλ
|Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Γιατί το Ισραήλ χτύπησε τον «στόχο» Ισπαχάν

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2024, 19:04

«Στο Ισπαχάν, εκεί όπου τα ξημερώματα της Παρασκευής 19 Απριλίου εξαπέλυσαν επίθεση οι Ισραηλινοί, οι ιρανοί στρατηγοί έχτισαν ένα εξαιρετικά προστατευμένο αρχηγείο, από το οποίο δύνανται να κατευθύνουν πολεμικές επιχειρήσεις. Μάλιστα το συγκρότημα γειτνιάζει με το αεροδρόμιο».

Σε ανταπόκρισή της από τα Ιεροσόλυμα η Corriere dell Sera έγραψε ότι οι σχετικές επιβεβαιώσεις προέρχονται μόνο από ανώνυμες πηγές, ωστόσο συμπλήρωσε ότι και τον περασμένο Ιανουάριο η Μοσάντ φέρεται να έπληξε κάποια μονάδα του Ισπαχάν, ένα εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων. Σε εκείνη την επίθεση χρησιμοποιήθηκαν drones που συναρμολογήθηκαν και καθοδηγήθηκαν επιτόπου από ντόπιους πράκτορες του Ισραήλ.

Οι ιρανικές πηγές, από την άλλη πλευρά, υποβαθμίζουν το πολεμικό επεισόδιο και ισχυρίζονται ότι δεν έχουν προκληθεί ζημιές. Η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει, βέβαια, σκηνές από το Ισπαχάν, όμως με στόχο να αποδείξει ότι η ζωή δεν έχει διαταραχθεί και ότι όλα κυλούν ήρεμα, στο συνηθισμένο πλαίσιό τους. «Είναι σαν να λένε οι μουλάδες ότι δεν επιθυμούν κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ των δύο εχθρικών κρατών».

Και συμπλήρωσε η Corriere: «Αυτή η στάση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις απειλές των τελευταίων ημερών, όταν ο πρόεδρος Ιμπραχήμ Ραΐσι και οι διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης είχαν προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση θα επέφερε μαζικά αντίποινα».

Το Ισπαχάν, συνέχισε ο ανταποκριτής από το Ισραήλ, θεωρείται από τις μυστικές υπηρεσίες σημαντικό κέντρο παραγωγής πυραύλων και drones. «Και σε απόσταση μίας ώρας από εκεί βρίσκεται η περιοχή Νατάντζ, η καλώς προστατευμένη και πιο σημαντική στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας». Ακολούθησε σχόλιο για το πώς βλέπουν οι Ισραηλινοί την προοπτική ενός πολέμου με τους Ιρανούς.

«Οι Ισραηλινοί μπορούν να επιλέξουν, όπως και στο παρελθόν, να μην επιβεβαιώσουν την επίθεση, ακόμη και να την αρνηθούν. Αυτή η στάση τούς επιτρέπει να αποφύγουν την περιφερειακή κλιμάκωση που τόσο πολύ φοβούνται οι Αμερικανοί. Μπορούν να συνεχίσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, δηλαδή να κρατήσουν τον πόλεμο στη σκιά, όπως εξάλλου είναι τα τελευταία χρόνια, ώστε να αναγκάσουν τους Ιρανούς να αναμένουν τη μεγάλη και ανοιχτή επίθεση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...