638
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θέλει νεκρό τον Μάρκ Μίλι, με τον οποίο είχε συνεργαστεί επί προεδρίας του | CreativeProtagon

Γιατί ο Τραμπ θέλει την εκτέλεση του αμερικανού ΓΕΕΘΑ

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2023, 20:13
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θέλει νεκρό τον Μάρκ Μίλι, με τον οποίο είχε συνεργαστεί επί προεδρίας του
|CreativeProtagon

Γιατί ο Τραμπ θέλει την εκτέλεση του αμερικανού ΓΕΕΘΑ

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2023, 20:13

Εδώ και δύο σχεδόν χρόνια ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζει με κάθε τρόπο την αντιπάθειά του (για να μην πούμε το μίσος) του για τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μίλι, που συνταξιοδοτείται στις 30 Σεπτεμβρίου

Από τον Νοέμβριο του 2021 ο Τραμπ έχει πει ότι ο Μίλι (που αποσπά επαίνους αυτές τις ημέρες από τον αμερικανικό Τύπο, καθώς οδεύει στην αποστρατεία) θα έπρεπε να «δικαστεί για προδοσία» –έγκλημα που τιμωρείται με θανατική ποινή– επειδή έλαβε μέτρα για να αποτρέψει τον κίνδυνο ανάφλεξης με την Κίνα κατά τη διάρκεια της εφόδου των οπαδών του στο Κογκρέσο.

Αφορμή για το τότε ξέσπασμα του Τραμπ ήταν η κυκλοφορία του βιβλίου «Peril» (Κίνδυνος) των Μπομπ Γούντγουορντ και Ρόμπερτ Κόστα, που αποκάλυψε ότι ο Μίλι φοβόταν τόσο πολύ τη διανοητική κατάσταση του πρώην προέδρου, ώστε είχε τηλεφωνήσει δύο φορές στον κινέζο ομόλογό του για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτεθούν.

Ωστόσο, αυτές τις ημέρες ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ –και υποψήφιος για τη θέση του επόμενου προέδρου– πήγε ένα βήμα παρακάτω: υπαινίχθηκε ότι ο κορυφαίος στρατηγός της χώρας αξίζει να θανατωθεί.

Γράφοντας στο δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι το τηλεφώνημα του Μαρκ Μίλι για να καθησυχάσει την Κίνα μετά την έφοδο στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, ήταν «μια πράξη τόσο κατάφωρη, που σε άλλες εποχές η τιμωρία θα ήταν ο ΘΑΝΑΤΟΣ».

Η επίμαχη ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social:

Οπως, όμως, σημειώνει το The Atlantic, το τηλεφώνημα είχε εγκριθεί ρητώς από αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ. Ο ιστότοπος του αμερικανικού περιοδικού υπογραμμίζει ότι ο πρώην πρόεδρος «υποκινεί τη βία εναντίον του κορυφαίου στρατηγού της χώρας» και θέτει το ερώτημα πώς κάτι τέτοιο μπορεί να γίνεται ανεκτό.

Στο κείμενο που υπογράφει ο Μπράιαν Κλάας, αναπληρωτής καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής στο πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου, τονίζεται ότι «η ρητορική του Τραμπ είναι επικίνδυνη, όχι μόνο επειδή είναι ακριβώς αυτό το είδος ρητορικής που υποκινεί τη βία κατά των δημόσιων λειτουργών, αλλά και επειδή δείχνει πόσο μουδιασμένη είναι πια η χώρα απέναντι σε απειλές που ταιριάζουν σε διαλυμένα, αυταρχικά καθεστώτα».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν οδεύουν απλώς προς έναν σημαντικό κίνδυνο πολιτικής βίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Προχωρούν εντελώς ανυποψίαστες για το πού κατευθύνονται» προσθέτει ο Κλάας.

Το σκεπτικό του καθηγητή του UCL είναι ξεκάθαρο: Αν ένα αφεντικό της μαφίας έλεγε «σε άλλες εποχές, ανθρώπους σαν εσένα θα τους έσπαγαν τα πόδια», κανείς δεν θα θεωρούσε αυτή τη φράση μια απλή ιστορική παρατήρηση.

Ο Τραμπ αφήνει το περιθώριο να παρουσιάσει, αν χρειαστεί, τη φράση του ως τέτοια (για να μπορεί να αρνηθεί την ευθεία υποκίνηση βίας). Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κλάας, «η αναφορά είναι σαφής και προέρχεται από έναν άνθρωπο που διαθέτει ένα από τα πιο δυνατά μεγάφωνα της Αμερικής, το οποίο απευθύνεται ευθέως σε εκατομμύρια εξτρεμιστές που είναι καλά οπλισμένοι, επιμένουν ότι η κυβέρνηση είναι παράνομη και πιστεύουν ότι άνθρωποι σαν τον Μίλι είναι μέρος μιας συνωμοσίας του “βαθέος κράτους” εναντίον της χώρας».

Oπως σημειώνει το CNBC, o Μίλι τον Σεπτέμβριο του 2021 δήλωσε στο Κογκρέσο πως είχε καταστήσει σαφές στους κινέζους αξιωματούχους ότι ο Τραμπ δεν σχεδίαζε να επιτεθεί στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του. «Το καθήκον μου εκείνη τη στιγμή ήταν η αποκλιμάκωση» είχε αναφέρει ο αμερικανός στρατηγός στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. «Το μήνυμά μου ήταν σαφές: Μείνετε ήρεμοι, σταθεροί και αποκλιμακώστε. Δεν πρόκειται να σας επιτεθούμε».

Η Washington Post αναφέρει ότι ο Μίλι δεν έχει απαντήσει ποτέ δημοσίως στους ισχυρισμούς του Τραμπ. Ούτε τώρα το έκανε. Ωστόσο, πριν από την τελευταία αυτή επίθεση, είχε σχολιάσει ότι υπάρχουν «επιζήμιες τυμπανοκρουσίες» επικρίσεων προς το Πεντάγωνο, που ισοδυναμούν με μια «σκόπιμη προσπάθεια, κατά την άποψή μου, να συκοφαντηθεί το σώμα των αξιωματικών και οι ηγέτες του στρατεύματος και να πολιτικοποιηθεί ο στρατός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...