728
Ο Σωτήρης Τσιόδρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές Νοεμβρίου. Φτάσαμε Δεκέμβριο, αλλά οι αριθμοί της επιδημίας επιμένουν | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γιατί δεν πέφτουν τα νούμερα;

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 10:00
Ο Σωτήρης Τσιόδρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές Νοεμβρίου. Φτάσαμε Δεκέμβριο, αλλά οι αριθμοί της επιδημίας επιμένουν
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γιατί δεν πέφτουν τα νούμερα;

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2020, 10:00

Eνα ερώτημα που είναι στα χείλη πολλών αυτές τις ημέρες είναι το εξής απλό: γιατί δεν πέφτουν τα νούμερα, τόσο των κρουσμάτων, όσο και η αποτύπωση της πανδημίας της Covid-19 στο σύστημα Υγείας; Γιατί δεν αποκλιμακώνεται κάπως η πίεση στη Βόρεια Ελλάδα, που συνεχίζει να αποτελεί τη βασική εστία διασποράς; Και γιατί, βεβαίως, διαψεύστηκαν οι αρχικές προσδοκίες, οι πρώτες προβλέψεις ακόμα και οι κυβερνητικές δεσμεύσεις;

Είναι σαφές ότι με τα σημερινά δεδομένα, καμία άρση περιορισμών δεν είναι προς συζήτηση. Το lockdown θα παραταθεί ως τις 14/12 και βλέπουμε. Oσο για τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που είχαν προγραμματιστεί εσωτερικά για την Παρασκευή, δύσκολο θα γίνουν. Κατά τα φαινόμενα, ο Πρωθυπουργός θα περιμένει και τις επόμενες μέρες, προκειμένου να δώσει κάποια ορατότητα στους πολίτες για τα επόμενα βήματα. Αλλά, όπως το έθετε συνεργάτης του, για ποια ορατότητα συζητάμε, όταν τα νούμερα παραμένουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα και, παρά τη σταθεροποίηση, δεν αποκλιμακώνονται όσο εκθετικά ανέβηκαν.

Είναι, πάντως, άκρως ενδιαφέρουσα η συζήτηση επί των επιδημιολογικών δεδομένων που έγινε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Oπως πληροφορείται το Protagon, με βάση την παρουσίαση του Σωτήρη Τσιόδρα, αν όλα πάνε καλά, η σημαντική πτώση των διασωληνώσεων θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκτίμηση πλέον στην κυβέρνηση είναι ότι τότε μπορεί ο αριθμός των διασωληνωμένων να έχει πάρει την κατηφόρα, προς την περιοχή των 500, αντί των 600 ατόμων που είναι σήμερα, με ελάχιστες αυξομειώσεις.

Το ερώτημα, όμως, εξακολουθεί να πλανάται, και αυτό διότι η κατάσταση επιβάλλει διαρκώς αλλαγές σχεδιασμών της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, μέχρι και πριν από λίγες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήλπιζε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά Σχολεία και τα Νηπιαγωγεία πριν από τα Χριστούγεννα και έλεγε ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα ανοίξει πρώτη από όλα –το είχε υποσχεθεί ο ίδιος προσωπικά, συνομιλώντας με παιδιά σε ψηφιακή τάξη σχολείου των Χανίων, μόλις την περασμένη εβδομάδα (εδώ). Τώρα, όμως, αυτή η υπόσχεση μοιάζει να διαλύεται από την πραγματικότητα των αριθμών και της οικονομίας –η υπόθεση των σχολείων παραπέμπεται για το 2021.

Ο κ. Μητσοτάκης σε παρέμβασή του το βράδυ της Τετάρτης περιέγραψε ένα μέρος του «οδικού χάρτη», που καταπώς λέγεται θα παρουσιάσει όταν έχει επαρκή στοιχεία:

«Ορισμένες μορφές οικονομικής δραστηριότητας απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλιο. Για παράδειγμα, η βραδινή διασκέδαση: δεν μπορούμε να έχουμε κόσμο να συνωστίζεται σε μπαρ μέχρι να έχουμε εμβόλιο», είπε σε παρέμβασή του στη διαδικτυακή συζήτηση του 31ου Greek Economic Summit,

Ενώ για τα σχολεία, είπε: «Θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί» –αν έχει κάποια σημασία, για πρώτη φορά προτίμησε τη διατύπωση «θα τα κρατήσουμε κλειστά για όσο μας λένε» παρά το «θα τα ανοίξουμε όταν μας πουν».

Τι λένε οι ειδικοί για τα (δημοτικά) σχολεία; Η περίφημη Επιτροπή εμφανίζεται ακόμα διχασμένη –είναι ανυπολόγιστη η βλάβη στην ψυχική υγεία των μικρών παιδιών– αλλά σε κάθε περίπτωση το βασικό σενάριο είναι πλέον να μην ανοίξουν ως το 2021 (άλλωστε αυτό έχουν εισηγηθεί όλοι για τη Βόρεια Ελλάδα και θα υπάρχει «πολιτικό» ζήτημα αν ανοίξουν στα νότια, ειδικά στην Αθήνα). Αντιθέτως, φαίνεται ότι θα ανοίξουν κάποια εμπορικά και βεβαίως τα κομμωτήρια, πιθανότατα με ραντεβού –υπό αυτό το πρίσμα, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μοιάζουν να μετατοπίστηκαν αναγκαστικά και κυνικά από την εκπαίδευση των παιδιών στην κατανάλωση και στον καλλωπισμό.

Στο σπίτι, μαζί με τον ιό…

Οπως εξηγεί γνωστός λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ο λόγος της καθυστέρησης είναι σχετικά απλός: η πολύ μεγάλη διασπορά του ιού, καθώς πριν από το lockdown σχεδόν κανένα μέτρο δεν τηρήθηκε. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η διασπορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη, όταν οι πολίτες ξεκίνησαν να εφαρμόζουν τα μέτρα, αντί να κλείσουν την πόρτα των σπιτιών τους στον ιό, κλείστηκαν μαζί με τον ιό εντός της οικίας τους. Το αποτέλεσμα ήταν η πολύ αργή μείωση του ρυθμού μολύνσεων, αλλά και η συνακόλουθα συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας. Από εκεί και πέρα, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, η κινητικότητα περιορίστηκε, αλλά ο περιορισμός αυτός δεν είναι στα επίπεδα του lockdown του Μαρτίου για διάφορους λόγους: από τον πιο περιορισμένο βαθμό τηλεργασίας έως το ότι οι πολίτες γνωρίζουν πλέον τα «κλειδιά» του συστήματος και μπορούν να το παρακάμπτουν πιο εύκολα, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κάπως έτσι, όταν ο κ. Μητσοτάκης κάνει τις ανακοινώσεις του, αυτές θα είναι εξαιρετικά συγκρατημένες. Και αυτό επειδή ως δαμόκλειος σπάθη, πάνω από το κυβερνητικό επιτελείο, επικρέμαται ο κίνδυνος ενός τρίτου κύματος, με δραματικές υγειονομικές συνέπειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...