476
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση του 31ου Greek Economic Summit, που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Πρώτα το εμβόλιο, μετά τα μπαρ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 20:53
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση του 31ου Greek Economic Summit, που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης: Πρώτα το εμβόλιο, μετά τα μπαρ

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2020, 20:53

Ορισμένες δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν πλήρως, πριν διατεθεί το εμβόλιο. Αυτό ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας ότι η επαναφορά στην κανονικότητα θα γίνει με περιορισμούς. Ήταν μια προαναγγελία του περίφημου «οδικού χάρτη» που λέγεται ότι θα παρουσιαστεί (από τον ίδιο πιθανότατα) τις επόμενες ημέρες.

Με δεδομένο ότι το εμβόλιο δεν αναμένεται να έρθει στη χώρα πριν τον Ιανουάριο, αυτό σημαίνει ότι και από επίσημα χείλη επιβεβαιώνεται πως χώροι όπως μπαρ και κέντρα διασκέδασης θα μείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του στη διαδικτυακή συζήτηση του 31ου Greek Economic Summit, εξήγησε ότι στις δραστηριότητες που δεν θα λειτουργήσουν πλήρως συμπεριλαμβάνονται χώροι όπως τα μπαρ. Προσεκτικά θα γίνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, πρόσθεσε.

«Ορισμένες μορφές οικονομικής δραστηριότητας απλώς δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλιο. Για παράδειγμα, η βραδινή διασκέδαση: δεν μπορούμε να έχουμε κόσμο να συνωστίζεται σε μπαρ μέχρι να έχουμε εμβόλιο. Ισως σε κάποιο σημείο να είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια τηρώντας αποστάσεις. Σίγουρα θα ανοίξει το λιανεμπόριο, αλλά κάποιοι περιορισμοί θα είναι απόλυτα απαραίτητοι μέχρι να έχουμε εμβόλιο», είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο κ. Μητσοτάκης εξύμνησε τις αρετές της τηλεκπαίδευσης, σε μια προαναγγελία ότι τα σχολεία δύσκολα θα ανοίξουν πριν τις γιορτές. «Θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά ακόμα κι όταν επιστρέψουμε στην δια ζώσης διδασκαλία θα γνωρίζουμε ότι πλέον έχουμε τις υποδομές ώστε να προσφέρουμε ψηφιακή εκπαίδευση», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση γίνονται σχεδιασμοί και για επιμήκυνση του lockdown και για το υπό όρους άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα.

Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε την Τετάρτη ότι ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων που καταγράφεται (και σήμερα, για παράδειγμα, ξεπέρασαν τα 2.000 σε όλη τη χώρα) μεταθέτει το χρονικό διάστημα για το οποίο θα ισχύει το lockdown.

Αύριο Πέμπτη ή την Παρασκευή, αναμένονται οι ανακοινώσεις για παράταση κατά άλλη μία εβδομάδα, δηλαδή έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση περιμένουν να δουν μια δραματική μείωση πριν γίνουν οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα της οικονομικής ζωής, που και πάλι δεν θα είναι ολικό.

Πρώτα στη λίστα με τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν, όπως πρόσθεσε ο ΣΚΑΪ, είναι αυτά με εποχικά είδη, αλλά και τα κομμωτήρια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι από την πλευρά του υπουργείου του προωθείται το άνοιγμα των καταστημάτων εποχικών ειδών με ταυτόχρονη άρση της απαγόρευσης πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.

«Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση», είπε σε διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποίησε την Τετάρτη το Iνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...